Sâmbătă 20 octombrie, la Căminul Cultural din Castranova, a avut loc lansarea volumului Omul din Castranova (Protoscenariu) de Eugen Negrici (Editura Cartea Românească, Colecția Cartea de proză, 2018). Evenimentul a fost susţinut de Facultatea de Litere a Universităţii din Craiova. Cartea este construită pe povestea reală a unui soldat român care a trecut prin experienţe limită în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Localitatea de origine a eroului povestirii emoționante pe care ne-o propune, cu binecunoscutul talent scriitoricesc, Eugen Negrici este Castranova, comună administrată astăzi, de către nepotul eroului, primarul Dumitru Măceșanu.
Edilul localităţii. Dumitru Măceşeanu a precizat că localitatea Castranova a avut mulţi eroi dar nu toţi au avut şansa de a întâlni un om în viaţă precum domnul profesor dr. Eugen Negrici. La rândul său, Prorectorul Universităţii din Craiova, prof.univ.dr Nicu Panea a spus că profesorul Negrici înseamnă pentru Craiova un întemeietor. „Mi se pare absolut inedit să vorbesc despre profesorul meu într-o sală de cămin cultural şi la fel de inedit mi se pare să vorbesc despre emoţia profesorului meu care scrie pentru prima dată literatură originală contextuată unei personalităţi cu totul şi cu totul aparte, unei personalităţi contxtuată eroismului anonim, eroismului tragic, eroismului uitat de lume, eroismului devenit deodata foarte cunoscut. Cu alte cuvinte, despre ipocrizia lumii. Profesorul Negrici înseamnă pentru Craiova un întemeietor. Pentru Universitatea din Craiova dumnealui este cel care a construit o facultate, Facultatea de Litere pe care, o bună parte, a şi condus-o şi, mai mult decât atat, a construit elevi”, a consemnat universitarul Nicu Panea.
„Centenar înseamnă a sărbători eroii”
Conf.univ.dr Gabriel Coşoveanu a vorbit de Anul Centenarului, care este încărcat de tot felul de formule. „Centenar înseamnă a sărbători eroii şi amestecăm valorile într-o „bună tradiţie valahă” şi punem vedete mediatice la grămadă cu oameni care într-adevăr au făcut istorie în această ţară. Mulţi dintre ei într-adevăr discreţi, tăcuţi, cum este eroul dumneavoastră, dar şi al nostru, Măceşanu şi n-ai cum să nu te gândeşti la formula lu Vaclav Havel, un simbol al acelei lupte care a fost până la urmă câştigată în mod democratic în anumite părţi ale lumii, acea luptă pentru restaurarea unor valori, formula lui Havel fiind puterea celor fără de putere….”, a explicat prof.univ.dr Gabriel Coşoveanu.
„Cartea aceasta este pentru un erou anonim”
Prof.univ.dr Eugen Negrici a vorbit despre cartea lansată la finele acestei săptămâni, atrăgând atenţia că vorbele goale, eroice, măreţiile româneşti nu conving. „Am aşteptat mult să scot cartea asta, dar sunt într-un elan al recuperării istoriei noastre. Cartea aceasta este pentru un erou anonim. Este, dacă vreţi, o replică la toată literatura noastră de război scrisă în comunism care a fost prosovietică, miorlăită, ridicolă până la urmă, acele filme fals eroice care ne-au făcut să constatăm astăzi că nu avem o literatură de război şi aş vrea ca această carte să deschidă o linie în care toţi cei care îşi mai amintesc de vremurile acelea, care au ascultat poveşti de la bunicii lor, de la părinţii lor, să scrie să facă ceva…”, a subliniat autorul cărţii. Deputatul Nicolae Giugea, prezent la evenimentul editorial a remarcat esenţa acestei cărţi. „Sunt lucruri frumoase pe care dumneavoastră le ştiţi şi aveţi darul de a le spune mai departe. Nu am crezut că o să fie vorba despre un om atât de simplu şi atât de glorios…”.