Meşteri populari din toată ţara au venit la Craiova

0
544

Targ 2Piaţa „Mihai Viteazul” este, de ieri, loc de întâlnire a craiovenilor cu peste 140 de meşteri populari veniţi din toate zonele ţării. Olari, cioplitori, lingurari, cojocari, fierari, pielari, iconari, ţesătoare, cusătorese, cofetari şi nu numai au adus cu ei o diversitate de obiecte şi de produse tradiţionale, pe care le expun spre vânzare în cadrul celei de-a 39-a ediţii a Târgului Meşterilor Populari. Îşi însoţesc oferta cu demonstraţii ale meşteşugurilor pe care le practică şi sunt dispuşi nu numai să o prezinte în amănunt, ci şi să îi negocieze preţul. De vreţi să faceţi târguieli sau doar vă bucuraţi privirea cu frumuseţea produselor artizanale, îi găsiţi pe meşteri în centrul Craiovei şi astăzi, ca şi duminică, între orele 9.00 şi 19.00.

Organizat de Secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Dolj şi în parteneriat cu Consiliul Local şi Primăria Municipiului Craiova, Târgul Meşterilor Populari s-a deschis ieri, în prezenţa gazdelor şi a oaspeţilor din cele peste 30 de centre meşteşugăreşti din ţară: Maramureş, Cluj, Harghita, Odorheiu Secuiesc, Braşov, Vâlcea, Argeş, Mehedinţi, Gorj, Sibiu, Hunedoara, Prahova, Suceava, Sălaj ş.a.

Încercăm, prin această manifestare, să păstrăm vii aceste meşteşuguri, care, pe an ce trece, sunt din ce în ce mai puţin practicate”, a subliniat cu acest prilej Florin Ridiche, managerul Muzeului Olteniei. „Acest Târg uneori ne stârneşte nostalgii, indiferent ce vârstă am avea – pentru că se adresează tuturor, de la copii până la cei în vârstă. Târgul este, până la urmă, o şcoală, o regăsire a unor meşteşuguri pe cale de dispariţie. Iar grija acordată acestor meşteşuguri este, de fapt, grija faţă de noi, este legătura noastră şi cu trecutul, dar şi cu viitorul”, a adăugat Cornel Bălosu, şeful Secţiei de Etnografie.Targ 1

La eveniment a fost prezent şi Sorin Răducan, prefectul judeţului Dolj, care şi-a exprimat bucuria de a participa la „un regal de tradiţii şi obiceiuri populare, unde craiovenii au posibilitatea să ia contact cu meşteri populari din toate regiunile ţării”. După ce le-a urat participanţilor să aibă cât mai mulţi vizitatori şi cumpărători, reprezentatul Guvernului în teritoriu le-a vizitat acestora standurile. De asemenea, Cosmin Durlea, administrator public al judeţului Dolj, a salutat revenirea la Craiova a meşterilor populari, reconfirmând sprijinul administraţiei pentru această manifestare ajunsă la cea de-a 39-a ediţie.

În pavilioanele amplasate în Piaţa „Mihai Viteazul” găsiţi, zilele acestea, de la costume populare, ceramică, obiecte casnice, textile, împletituri, ouă încondeiate, icoane pe lemn şi sticlă, scoarţe şi cergi ţărăneşti, piese de port, împletituri din pănuşe, coşuri de nuiele, mobilier, obiecte din metal şi materiale preţioase la produse alimentare tradiţionale din zonele Sibiu, Harghita, Covasna. De asemenea, invitaţi sunt apicultori din Caraş-Severin, Hunedoara, Cluj, Argeş şi Vâlcea, cu produse specifice, cofetari cu bunătăţi tradiţionale, cozonaci, plăcintă, ciocolată, turtă dulce, halva, magiun, zacuscă, gem şi diferite dulceţuri, producători de uleiuri comestibile tradiţionale din floarea soarelui, seminţe de dovleac, seminţe de struguri, precum şi producători de sucuri naturale.Targ 3

Meritele deosebite ale meşterilor în conservarea şi perpetuarea tradiţiei, calitatea şi valoarea creaţiei vor fi răsplătite cu premii în cadrul unei festivităţi care are loc astăzi, la ora 13.30. Vor fi acordate premii pe cele două secţiuni – Adulţi şi Copii şi tineret, precum şi Trofeul Târgului, oferit de Consiliul Judeţean Dolj şi Muzeul Olteniei, şi Premiul „Cetatea Băniei”, acordat din partea Primăriei Municipiului Craiova.

Targ 4

Targ 5

Targ 6

Targ 7

Targ 8

Targ 9

Targ 10

Targ 11

Targ 12

Targ 13