Alertă HIV! Echipa de epidemiologi a DSP Dolj, trimisă la Segarcea

0
360

Zvonurile apărute în legătură cu o posibilă infectare HIV a mai multor tineri din oraşul Segarcea au determinat Direcţia de Sănătate Publică Dolj să trimită o echipă de epidemiologi la faţa locului. Specialiştii DSP, în frunte cu coordonatorul programului de prevenire şi control HIV/SIDA din cadrul instituţiei, au fost, ieri, la Segarcea pentru a analiza situaţia, urmând ca zilele acestea să anunţe rezultatele acestei anchete.

Autorităţile sanitare din Dolj au intrat în alertă după ce au apărut zvonuri conform cărora un tânăr de 28 de ani din Segarcea, infectat cu virusul HIV, care a murit săptămâna trecută, ar fi întreţinut relaţii sexuale cu mai multe tinere, existând astfel riscul ca şi ele să fi contactat virusul. În plus, o altă temere este ca acestea să fi transmis mai departe boala. În aceste condiţii, zeci de tineri din Segarcea au mers la medic pentru a-şi face testul HIV/SIDA care să le confirme dacă sunt sau nu purtători ai virusului. Potrivit autorităţilor locale deocamdată o astfel de situaţie, foarte periculoasă din punct de vedere epidemiologic, nu se confirmă. „Sunt doar zvonuri. Nu s-a confirmat nimic până acum”, a precizat Nicole Popa, primarul oraşului Segarcea.

Nouă decese înregistrate anul acesta

Anul acesta au fost depistate în judeţul Dolj 18 cazuri noi de infecţie cu HIV/SIDA, dintre care opt cu virusul HIV şi zece cu SIDA. Cele mai multe s-au înregistrat la categoria de vârstă 25-29 de ani, mai ales la tineri din mediul urban. Din păcate, nouă bolnavi au murit din cauza acestei afecţiuni. De altfel, în ultimii 25 de ani, 419 doljeni au decedat din cauza SIDA, iar 288 de persoane se află sub tratament.

Potrivit medicilor, testarea se face în orice laborator, fie el privat sau de stat. Testul este însă gratuit doar pentru femeile însărcinate, în cadrul unui program derulat de Ministerul Sănătăţii. În funcţie de tipul testului, rezultatul se poate da pe loc sau este nevoie de 3-5 testări pe o perioadă mai îndelungată.

În România, conform Centrului Român HIV/SIDA, numărul cazurilor cumulative 1985-2012 cu HIV/SIDA a fost de 17.819, pacienţii rămaşi în viaţă fiind în număr de 11.189. În prezent, se află în evidenţe ca pacienţi cu HIV şi SIDA 9.475 de persoane.

Peste 500 de bolnavi primesc tratament la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova

     În judeţul Dolj, la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova, singura unitate sanitară unde pacienţilor cu HIV/SIDA li se poate administra medicaţia necesară, peste 200 de persoane din Craiova primesc lunar tratamentul de care au nevoie. Lor li se adaugă alţi aproape 300 de bolnavi din mai multe judeţe ale Olteniei întrucât clinica craioveană îndeplineşte rolul de centru regional în ceea ce priveşte tratamentul pacienţilor infectaţi cu HIV/SIDA.

În România, circa 10.000 de persoane trăiesc cu HIV/SIDA, majoritatea tineri cu vârsta cuprinsă între 20 şi 25 de ani. În ciuda tuturor lipsurilor, progresele înregistrate în medicină au făcut, totuşi, ca persoanele infectate cu HIV să trăiască mai mult decât, spre exemplu, în urmă cu 20 de ani. Numai în ultimii cinci ani, numărul deceselor cauzate de SIDA  a scăzut cu peste 10 procente. Se estimează că peste trei milioane de vieţi au fost salvate începând cu anul 1996, când accesul la tratament a fost permis.

Virusul imunodeficienţei umane (HIV) infectează celulele sistemului imunitar, distrugând sau alterând funcţia lor. Infecţia cu HIV determină deteriorarea progresivă a sistemului imunitar, ceea ce duce la „deficit imunitar”, atunci când acesta nu mai poate îndeplini rolul său de luptă împotriva infecţiei şi bolii. Infecţii asociate cu imunodeficienţa severă sunt cunoscute ca „infecţii oportuniste”, deoarece profită de un sistem imunitar slăbit. Sindromul imunodeficienţei dobândite (SIDA) este, în schimb, un termen care se aplică la etapele cele mai avansate ale infecţiei cu HIV. Acesta este definit ca urmare a existenţei a unui număr mai mare de 20 infecţii oportuniste sau forme de cancer legate de HIV. SIDA poate dura de la 2 la 15 ani, în funcţie de individ.