Cum plimbă aleşii din Şimnicu de Sus un microbuz prin 11 sate!

0
386

Circ de zile mari în şedinţa CL Şimnicu de Sus. Dacă până acum întâlnirile consilierilor erau lipsite de evenimente şi se desfăşurau fără să răzbată vreun sunet dincolo de uşile închise, ieri toată atmosfera aceasta de pace s-a cam risipit. Aleşii locali şi primarul Jana Fulga au ridicat tonul unii la alţii, au bătut cu pumnii în masă şi mai-mai că nu şi-au dat palme după ce două familii din localitate au venit să le ceară socoteală. După o jumătate de oră de dezbateri, timp în care a fost un haos total, oamenii s-au mai răcorit niţel, dar problemele au rămas tot nerezolvate. 

La Primăria Şimnicu de Sus, şedinţa de consiliu se poartă, o dată pe lună, într-o sală de la etaj. Pentru cei 12 consilieri, primar, viceprimar şi secretar, camera este , de obicei, una destul de încăpătoare. Ieri, însă, a fost altceva. Nici nu s-au aşezat bine în jurul mesei, că aleşilor locali le-a sărit muştarul. Două familii cu probleme din localitate au intrat în sală pentru a-i convinge pe consilieri şi, în speţă, pe primar să le dea drepturile pe care consideră că le merită. Nu a mai fost decât un pas până la ceartă, dar o ceartă pe viaţă şi pe moarte, în care nimeni nu mai asculta pe nimeni şi toată lumea acuza pe toată lumea.

Mama unui copil cu handicap şi-a cerut drepturile

„Costele, cheamă televiziunile .. Eu nu plec de aici până nu vin să filmeze toată situaţia copilului. Eu nu am venit cu el de acasă degeaba”, s-a auzit, în tot vacarmul, vocea unui femei care s-a adresat soţului său. Pentru că purta în braţe un copil cu dizabilităţi severe, un consilier se ridicase şi îi cedase scaunul, dar nu reuşea să-şi facă acum loc să mai şi vorbească. Problema ei era cunoscută şi fiecare consilier avea o opinie legată de această situaţie. Mai exact femeia are în grijă propriul copil în vârstă de 14 ani care, având handicap sever, trebuie să fie îngrijit în permanenţă. Băiatul primeşte indemnizaţie de handicap, însă mama ar vrea să beneficieze şi ea, la fel ca în alţi ani, de o indemnizaţie ca însoţitor, motivând faptul că ea nu poate să se angajeze aşa încât să îşi permită să plătească un alt însoţitor. Primarul Jana Fulga i-a replicat că mai sunt alte 18 cazuri dosare şi că respectivele persoane nu vin să facă scandal la primărie.

„Nu mă bag în bugetul lui socru-meu”

„Ia-l dumneata atunci să ai grijă de el…”, i-a spus mama nervoasă primarului care încerca să-i demonstreze, pe cifre, că nu se poate ce vrea ea. „Nu l-am făcut eu, îmi pare rău …”, a sunat replica Janei Fulga. Vizibil afectată, mama copilului i-a răspuns cu o voce gâtuită de emoţie: „Ce am greşit eu că a ieşit aşa, am eu vreo vină?..”. În sprijinul primăriţei a sărit şi un consilier care i-a strigat femeii că poate să facă bani din muncile agricole cu tractoarele pe care le are. „Nu am eu, domne, nici un tractor, are socru-meu tractor şi toate alea … De ce nu înţelegi că eu nu pot să mă bag în bugetul lui socru-meu. Nici casa în care stau nu e a mea, poate să mă dea şi afară”.

„Nu îmi las copilul să rămână un analfabet!”

Toată isteria din sală a fost dată pe viteză maximă când cealaltă familie a început să îşi expună, pe un ton ridicat, problema cu care se confruntă. Părinţii, însoţiţi de trei copii minori pe care îi purtau în braţe, le-au strigat consilierilor că îi duc cu vorba de o săptămână, iar ei nu reuşesc să îşi înscrie copilul la şcoala din satul Dudoviceşti. ”De ce nu îmi aprobă transferul directoarea de acolo. Aţi mâncat cu ea prăjituri aici săptămâna trecută şi aţi sunat-o să îi spuneţi problema mea a zis că nu îşi schimbă ea programul pentru copilul meu, că ea e plătită să stea opt ore. Şi ce vreţi să spuneţi că eu o să îmi las copilul să rămână un analfabet? Niciodată nu o să se întâmple aşa. O să merg şi la Bucureşti şi o să spun ce faceţi voi aici”, s-a răstit la consilieri Valentina Constantinescu, mama celor trei copii.

Doi kilometri până la întâlnirea cu microbuzul şcolii

Reproşurile nu s-au oprit  însă aici. Pe lângă situaţia transferului de la o şcoală din Craiova la cea din Dudoviceşti, cea mai mare problemă pare să fie cea a transportului şcolar. Părinţii spun că, până anul acesta, microbuzul şcolii ajungea şi pe uliţele mai îndepărtate, cum ar fi cele din satul Jieni, acolo unde locuiesc ei, dar acum nu mai are acelaşi traseu. „Ca să ajungem la microbuz trebuie să mergem vreo doi kilometri pe jos …Vă daţi seama că nu putem să îi ducem pe cel mare la şcoală şi pe cel mijlociu la grădiniţă pe picioare, mai ales că acum o să vină iarna şi o să fie multă zăpadă. Vrem şi noi să avem acces la acest microbuz ca toţi ceilalţi pentru că nu vrem să ne ţinem copii acasă”, a spus tatăl copilului, care le-a aruncat consilierilor pe masă situaţia şcolară a fiului său pentru a demonstra că are calificative foarte bune.

Şoferul conduce contra-cronometru

Deşi este o situaţie ridicolă, la Şimnicu de Sus chiar aşa se întâmplă. Există un singur microbuz şcolar care trebuie să transporte contra-cronometru, până la ora 8.00 când încep cursurile, peste o sută de elevi. Copiii aceştia sunt răspândiţi în toate cele 11 sate ale comunei şi sunt obligaţi să coboare la strada principală pentru a se economisi timp. Dar şi carburant, spune primarul. „Nu avem bani ca să o luăm prin toate uliţele cu microbuzul. În plus, nici nu e timp fizic pentru aşa ceva fiindcă toate şcolile îşi încep cursurile la ora 8.00. Spune-ţi-mi dumneavoastră cum să procedez”, a ridicat din umeri primarul Jana Fulga, spre disperarea părinţilor care îşi doresc cu orice preţ ca băiatul lor să meargă la şcoală.

Mai aproape de service-ul auto decât de elevi

Nimeni nu s-a gândit însă şi la o soluţie alternativă, ca acest unic microbuz să fie dublat de un altul care ar putea să îi strângă pe elevi. Ca şi cum nu ar fi o variantă foarte grea aceasta, consilierii nici nu au luat-o în calcul. „Păi, eu ştiu de ce nu ne-am gândit şi la lucru acesta. Am putea să facem şi aşa .. eu ştiu”, a admis, mirându-se, unul dintre aleşii locali care s-a extras din sala în care temperatura discuţiilor ajunsese la punctul de fierbere. Cireaşa de pe tort a oferit-o chiar primarul Jana Fulga. În toiul scandalului, când deja nimeni nu se mai înţelegea cu nimeni, aceasta a anunţat că oricum şi acest microbuz al şcolii dă semne că va cădea la datorie, motiv pentru care va intra în reparaţii peste două săptămâni. Noroc că atunci e şi vacanţă.

LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU