Avocata lui Dinel Staicu, încarcerată în arestul IPJ Dolj

0
36

Avocata lui Dinel Staicu, Alina Ileana Răducan, a ajuns, în noaptea de vineri spre sâmbătă în arestul IPJ Dolj. Asta după ce, vineri, 18 octombrie a.c., Curtea de Apel Craiova a emis mandat de arestare preventivă pe numele ei pentru încălcarea obligaţiilor care i-au fost impuse la eliberare, mai precis pentru că nu s-a prezentat la procesul aflat pe rolul Curţii de Apel Craiova vizând constituire sau aderare la un grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals şi uz de fals. Este vorba despre dosarul fraudării BCR Craiova cu 5 miliarde de lei, dosar care se rejudecă la instanţa craioveană, întrucât, iniţial, avocata a fost achitată, deşi procurorii DIICOT Craiova, care au trimis-o în judecată, o considerau capul grupării. 

Alina Ileana Răducan

Vineri, 18 octombrie a.c., magistraţii Curţii de Apel Craiova au emis mandat de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile pe numele avocatei lui Dinel Staicu, Alina Ileana Răducan. Decizia a fost luată într-un dosar din anul 2008, care se rejudecă acum la instanţa craioveană. „Dispune arestarea preventivă a inculpatei RĂDUCAN ILEANA ALINA, pe o durată de 30 de zile, de la data reţinerii si încarcerării. Dispune emiterea mandatului de arestare corespunzător. În baza art. 161 Cod proc. penală sesizează Autoritatea Tutelară cu privire la necesitatea luării de măsuri de ocrotire faţă de minorii aflaţi în întreţinerea inculpatei RĂDUCAN ILEANA ALINA. Cu recurs în 24 ore. Pronunţată în şedinţa publică din 18.10.2013”, se arată în încheierea de şedinţă a Curţii de Apel Craiova. Potrivit reprezentanţilor  Curţii de Apel Craiova, măsura a fost luată pentru că inculpata a încălcat obligaţia de a se prezenta la proces atunci când este chemată. În baza mandatului, poliţiştiid e investigaţii criminale din cadrul IPJ Dolj au găsit-o şi au introdus-o în arest pe avocată, în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Dosarul în care a fost acum arestată avocata a devenit celebru după ce s-a aflat că femeia şi-a pus silicoane cu banii făcuţi prin coordonarea unei reţele care se ocupa de obţinerea unor credite cu acte false de la BCR Craiova. Poliţiştii şi procurorii de crimă organizată craioveni au stabilit atunci că membrii grupării se ocupau cu racolarea persoanelor, care proveneau în majoritatea cazurilor din mediul rural şi nu aveau venituri. De la acestea obţineau cartea de identitate şi diferite facturi, se falsificau toate documentele necesare, apoi erau predate avocatei Alina Ileana Răducan. Aceasta racolase o funcţionară care întocmea dosarul fără să mai facă verificările impuse de unitatea bancară. Ulterior, cei pe numele cărora fuseseră întocmite actele se prezentau la ghişeu şi ridicau banii.  Împrumuturile variau între 3.500 şi 17.000 de euro, iar sumele erau împărţite între membrii grupului, care îşi opreau uneori până la 75% din valoarea creditului, frauda fiind de aproximativ 5 miliarde de lei.

În anul 2008 procurorii DIICOT Craiova au trimis în judecată în acest dosar 13 persoane pentru constituire sau aderare la un grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals, uz de fals, iar în mai 2010 Curtea de Apel Craiova a pronunţat sentinţa, avocata fiind singura achitată, în timp ce patru dintre inculpaţi au primit pedepse cu executare – zece ani de închisoare pentru Florentin Florea, cinci ani de închisoare pentru Luminiţa Mureşanu, câte patru ani şi şase luni de puşcărie pentru Irinel Lucian Tuţă şi David Leontin Popescu -, iar ceilalţi opt au primit câte doi ani de închisoare cu suspendare.

. Procurorii au făcut recurs, admis de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a dispus rejudecarea dosarului.

Judecată şi în dosarul şpăgii date pentru eliberarea lui Dinel

Avocata Alina Ileana Răducan este, în prezent, judecată şi într-un alt dosar, vizând comiterea infracţiunilor de dare de mită şi trafic de influenţă, legat de şpaga dată pentru eliberarea lui Dinel Staicu. Procurorii DNA – Structura Centrală, i-au trimis în judecată judecată în luna iulie a.c., alături de avocată, şi pe Marian Staicu, fratele lui Dinel Staicu, judecătoarele Dinu Viorica şi Costache Antonela Anemary de la Tribunalul Bucureşti, Marian Bobocel, soţul Alinei Răducan, dar şi alte 17 persoane, printre care şi doi grefieri. Potrivit rechizitoriului DNA, fratele lui Dinel Staicu este acuzat că a oferit în mai multe rânduri, prin intermediul avocatei Alina Ileana Răducan, dar şi a altor persoane, diverse sume de bani judecătoarelor Dinu şi Costache pentru a-l elibera din arest pe Dinel Staicu, care era arestat preventiv în dosarul “Transgaz”. Avocata  Răducan a fost arestată preventiv în martie, în acest dosar, fiind pusă în libertate în luna iulie a.c., când Curtea de Apel Bucureşti a luat faţă de ea măsura de a nu părăsi localitatea de domiciliu.