Universităţile din străinătate vin cu oferte pentru tinerii români – Din judeţul Dolj pleacă anual 10% din elevii cu rezultate bune

0
390

Absolvenţii de liceu cu rezultate bune părăsesc ţara pentru a studia la universităţi de top din lume. Majoritatea celor care pleacă la studii se şi stabilesc în străinătate. Motivul migraţiei îl constituie posibilităţile mai mari de angajare, dar şi faptul că sunt mai bine plătiţi.

Din judeţul Dolj, cei mai mulţi absolvenţi de liceu care aleg să studieze la universităţi din străinătate sunt olimpici pregătiţi la cele trei colegii de performanţă din Craiova: Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, Colegiul Naţional „Carol I” şi Colegiul Naţional „Elena Cuza”. Cadrele didactice de la aceste licee apreciază că anual pleacă 10% din absolvenţi. Aceştia susţin admiterea la universitatea dorită încă din timpul clasei a XII-a.

„Elevii sunt din ce în ce mai informaţi despre condiţiile în care pot studia în străinătate. Sunt ajutaţi în acest sens şi de profesori, dar şi de absolvenţii colegiului stabiliţi de ani buni peste graniţe. La sfârşitul anului şcolar trecut au plecat 10 elevi. Şi-au depus dosarele mai mulţi, dar au mai renunţat din cauza faptului că au mai crescut taxele la universităţi. Mai există însă şi categoria de absolvenţi care rămân în ţară pentru facultate şi aleg să facă masterul în străinătate. Cert este că, în majoritate, cei care pleacă nu se mai întorc”, a precizat Carmen Ştefănescu, directorul adjunct al Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova.

Târg de oferte educaţionale în weekend

Tineri români cu performanţe şcolare sunt căutaţi de universităţile din străinătate, care organizează târguri cu oferte educaţionale în diverse oraşe ale ţării. În acest week-end, la Sala Palatului din Bucureşti va avea loc Romanian International University Fair, târg la care vor participa reprezentanţi ai Princeton University, King’s College London, Coventry University, Tilburg University, Halmstad University, Central European University şi multe alte universităţi, care vor pune la dispoziţia vizitatorilor oferte educaţionale atât pentru studii universitare, cât şi postuniversitare.

În cadrul târgului vor fi susţinute o serie de seminarii şi prezentări, la care participanţii vor primi informaţii cu privire la organizarea studiilor superioare, oportunităţi pentru studenţi şi forme de finanţare în Franţa, Marea Britanie, Germania, Suedia, Olanda, SUA şi China. După cele două zile RIUF din Bucureşti, evenimentul se va muta marţi, 25 octombrie, la Cluj.

Numărul tinerilor români plecaţi la studii în străinătate a crescut cu 52% în ultimul deceniu, ajungând la peste 22.000 în 2009, conform UNESCO Higher Education Statistics, şi continuând să se afle pe acelaşi trend în 2010 şi 2011, după cum susţin organizatorii târgului de oferte educaţionale RIUF.