„Loverboy”, povestea traficului de persoane

0
635

Tot mai multe tinere cad victime traficului de persoane. Traseul tipic, de la racolare până la sclavie, este, uneori, pavat cu capcane greu de observat, mai ales când traficanţii folosesc metoda „prin îndrăgostire”. Odată  acaparate, victimele sunt supuse unor tratamente înjositoare, fiind forţate şi abuzate sexual. Cum şi de ce ar trebui ca tinerii să ştie cine sunt oamenii de lângă ei, în contextul vremurilor actuale, o surprinde cel mai recent film românesc, Loverboy, a cărui premieră a avut loc, ieri, la Craiova, odată cu lansarea campaniei locale „Fii atent la prietenia celor din jur. Traficul de persoane exista”, iniţiată de Prefectura Dolj în colaborare cu Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Craiova.

Câteva zeci de liceeni au avut ocazie să-i cunoască pe protagoniştii filmului Loverboy, în regia lui Cătălin Mitulescu, a cărui premieră a avut loc, ieri, la prânz, la Cinematograful „Modern” din Craiova. „Avem aici oameni care au surprins un fenomen şi l-au pus pe peliculă, un fenomen de care mulţi dintre noi nu suntem conştienţi că există, se manifestă şi trăim în preajma sau sub auspiciile lui – traficul de fiinţe umane. Până la apariţia acestui film, am crezut că e vorbărie, dar, după vizionarea lui, am cerut o statistică referitoare la ceea ce se întâmplă pe regiunea Olteniei şi în Dolj şi atunci am realizat că trebuie să avem grijă de copiii noştri, fiindcă traficul de persoane există”, a spus prefectul de Dolj, Nicolae Giugea. „Pentru cei care vor vedea acest film am o mare rugăminte: să trageţi învăţămintele care trebuie şi să transmiteţi mai departe cunoscuţilor, prietenilor, familiei că acest fenomen al traficului de persoane există, este o formă de sclavagism modern: exploatarea omului de către om”, a adăugat acesta.

„Este un film dur”

«În România încă sunt lucruri dureroase, pe care nu le vezi la televizor, despre care nu se vorbeşte, dar care sunt importante. O să vedeţi un film de genul ăsta. (…) „Loverboy” este un film destul de dur, e un film făcut cu credinţă, cu devotament, e un film pe care am încercat să-l facem frumos şi ne-am gândit la spectatori, că există o responsabilitate a noastră faţă de acest subiect, şi sper să vă provoace cumva şi să vă şi placă, dacă se poate spune aşa», a spus regizorul Cătălin Mitulescu înaintea derulării peliculei.

***

George Piştereanu (Luca): „Am învăţat că loverboy este o denumire dată de poliţişti tinerilor care racolează fete pentru a le duce mai departe la produs. Luca este un pic altfel, este boem în ceea ce face, pentru că el ţine într-un fel la fiecare fată şi asta îl marchează, dar îi place foarte mult masochismul – are puterea totală asupra fetei şi el hotărăşte dacă o dă sau nu, sentiment care îi place foarte mult”.

***

Ada Condeescu (Veli): „Filmul vorbeşte despre traficul de persoane, însă e axat foarte mult pe povestea de dragoste cu care începe drama acestor fete, cum dragostea, la un moment dat, poate să te împingă, fără să ştii şi să-ţi dai seama, pe un drum total greşit şi să-şi distrugă viaţa. Eu simt foarte aproape publicul oltean faţă de filmul românesc, aşa cum am mai spus, sunt pe jumătate olteancă, mama mea este din Turnu Severin, şi îmi e foarte drag când vin în zona asta a ţării. Tinerii îşi doreau foarte mult să ne vadă pe mine şi pe George Piştereanu din nou împreună”.