Întâlnire cu scriitorul Adrian Frăţilă, la „Imagotexte”

0
514

Adrian FratilaÎn Salonul Medieval al Casei de Cultură „Traian Demetrescu” va avea loc mâine, 23 septembrie, ora 18.00, o nouă întâlnire din cadrul proiectului „Imagotexte”. Invitat este scriitorul Adrian Frăţilă, care va citi poeme inedite din creaţia sa, dar şi din cel mai recent volum pe care l-a publicat, „Dodikai”. Poetul – membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Craiova, din 1997 – va fi prezentat de Liliana Hinoveanu, iar întâlnirea va fi moderată de Petrişor Militaru. Intrarea este liberă.

Adrian Frăţilă s-a născut la 6 martie 1950, în satul Pocruia, comuna Tismana, judeţul Gorj. Din anul 1954 locuieşte în Târgu Jiu. A debutat în ziarul „Gazeta Gorjului”, în 1970, şi a început să frecventeze cenaclul literar „Columna”, condus de profesorul şi scriitorul Titu Rădoi. În 1971, poetul Cezar Baltag l-a prezentat în revista „Luceafărul”, care i-a găzduit  versuri în anii ce au urmat. Editorial a debutat în 1978, cu volumul de versuri „Echinocţiul de fiecare zi”.

Au urmat cărţile „Vânător înzăpezit” (poezii, 1983), „Carte pentru învăţat alfabetul minunat” (versuri pentru copii,1986), „La arat văzduhul” (poezii, 1996), „Şmecherici” (poezii pentru copii, 1996, „Restanţier la primul meu mileniu” (poezii, 2011), „La arat văzduhul” – ediţia a II-a, revizuită şi adăugită (poezii, 2013), „Scrisoare generaţiei următoare” (poezii, 2013), „Dodikai”, poezii (ediţie antologică, revizuită, 2016). Este prezent în volume colective, în cărţi de critică literară şi dicţionare, iar versuri din cărţile sale pentru copii au fost selectate în manuale şi culegeri cu exerciţii de gramatică.

A fost distins cu Premiul pentru poezie acordat de revista „Luceafărul” (1977); Premiul „Marin Sorescu” – acordat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Craiova, pentru volumul de versuri „Restanţier la primul meu mileniu” (2011); Premiul special – pentru cartea „La arat văzduhul” –, în cadrul Atelierului naţional de poezie „Serile la Brădiceni” (2013); Marele Premiu „Adrian Păunescu” pentru poezie, la prima ediţie a Festivalului internaţional „Adrian Păunescu” (2013); Diploma de Merit Cultural – pentru volumul de versuri „Scrisoare generaţiei următoare” –, oferită de Asociaţia cultural-umanitară şi ştiinţifică „Provincia Corvina” şi revista „Noua ProVincia Corvina” (2014).