Aplauze, diplome şi premii pentru excelenţa în învăţământ şi sport

0
459

isj premii (9)În Amfiteatrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj a avut loc, ieri, o manifestare onorantă, cea în cadrul căreia cei cinci elevi „maximi” – patru dintre ei  la Evaluarea Naţională şi unul la Bacalaureat – au fost recompensaţi cu sume provenite din partea Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice. Dar, momentul cel mai important a fost cel în care prof. Dan Podeanu, antrenorul echipei de spadă feminin – deţinătoarea singurei medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016 – a fost prezentat. O sală întreagă s-a ridicat în picioare şi l-a aplaudat pe cel care a adus aurul olimpic în România. Lângă el, a fost prezentă şi una dintre componentele de bază ale echipei naţionale, Loredana Dinu, ex-elevă a Liceului cu Program Sportiv „Petrache Trişcu” din Craiova. De aceeaşi atenţie s-au bucurat şi cei cinci elevi de 10 din Dolj, care promit şi performanţe ulterioare.

 Ieri, 21 septembrie, se arăta una ca oricare altele, în învăţământul doljean. Era una destinată şedinţei cu directorii instituţiilor şcolare din „preuniversitar”. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj a vrut să dea o altfel de însemnătate, binevenită, şi a ales să premieze elevii care au obţinut nota maximă la Evaluarea naţională şi la Bacalaureat, în această vară. Surpriza, una extraordinară, a fost că, în cadrul aceleiaşi manifestări, a fost invitat şi premiat prof.  Dan Podeanu, mentorul echipei feminine de spadă a României, cel care le-a dus pe fete pe prima treaptă a podiumului la Rio de Janeiro.isj premii

«Este o zi specială, una în care o să vă rog să aplaudăm cu toţii pe unul dintre cei mai buni profesori, cel care a pregătit generaţii întregi de elevi şi sperăm să o facă şi de acum încolo. Este vorba despre domnul Dan Podeanu, cel care ne-a făcut fericiţi în această vară. Alături de dânsul se află şi una dintre componentele echipei naţionale de aur, Loredana Dinu, fostă elevă a Liceului cu Program Sportiv „Petrache Trişcu”. Unul dintre partenerii noştri, firma „Casa noastră”, îl va premia pe domnul Podeanu cu 2.000 lei, iar din partea noastră îi acordăm o diplomă de excelenţă», a precizat prof. Lavinia Elena Craioveanu, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

În câteva secunde, toţi cei prezenţi în sală s-au ridicat şi i-au aplaudat pe Dan Podeanu şi Loredana Dinu, poate, pe undeva, mai mult ca la unele competiţii. «Sunt emoţionat . Nu credeam să văd asemenea manifestare. A fost aproape ca la o competiţie. Sunt mândru că sunt oltean, iar întreaga mea activitate se leagă de Craiova. Această echipă pe care am pregătit-o şi o pregătesc, de care sunt mândru, a fost şi un paradox. În 2007, când am câştigat Campionatul European, am avut o trupă numai din puştoaice – Ana Maria Brînză (Popescu), Loredana Iordăchioaie (Dinu), Iuliana Măceşanu şi Anca (Băcioiu) Măroiu –, o echipă de adolescente, de la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu” . Aşa am învins marile puteri, cu tinere  lipsite de complexe, de aici apărând paradoxul. Am mers în continuare şi nu am ţinut cont de nimic. Aş mai dori să mai spun ceva: să nu ne mai comparăm cu alte ţări, care sunt mai mari, ca populaţie sau ca putere economică. Pentru mine, cea mai mare mândrie a fost la Rio, când am văzut că steagurile unor mari ţări – SUA, China, Rusia – erau sub tricolorul nostru. Craiova a avut tot timpul, nu numai în sport, dascăli de mare valoare, de aceea au şi apărut rezultatele la diversele discipline de studiu», a spus, cu lacrimi în ochi, Dan Podeanu.

La ieşirea din sala de festivităţi, Loredana nu s-a arătat mai prejos: „Vom mai aduce medalii pentru România”, iar, ca o simbioză elev-profesor, Dan Podeanu a recunoscut: „Nu mai sunt competiţii pe care să nu le fi câştigat, dar de la cele care sunt în prezent vom veni cu mari rezultate”.isj premii 1

Premii guvernamentale

Chiar dacă cele mai multe aprecieri au fost culese de Dan Podeanu, nu s-a trecut cu vederea nici premierea tinerilor cu care ne putem mândri. Este vorba despre cinci copii, pentru că asta sunt, deocamdată, care au obţinut nota maximă la Evaluarea Naţională (patru dintre ei) şi la Bacalaureat. Premierea lor, cu sume de bani, vine în urma unui act oficial, emis de Guvernul României, prin deţinătorul portofoliului Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice. Este vorba de 3.000 de lei pentru Bacalaureat şi de câte 1.000 de lei pentru Capacitate. „Vorbim de prezent, cu deschidere îndreptăţită spre viitor. Aceşti cinci copii sunt ceea ce înseamnă speranţa noastră şi le urez să aibă rezultate cât mai bune”, a mai spus Lavinia Elena Craioveanu.

Cinci tineri deştepţi şi cu responsabilitate

Cei cinci copii premiaţi sunt foarte volubili şi arată că nu au niciun fel de complex în faţa mass-media. Fiecare ştie să îşi expună punctul de vedere. „Este o mare onoare pentru mine să mă aflu aici. Cred că este o recunoaştere a muncii depuse de mine” – Alexa Carola Mîlcomete, fostă elevă a Şcolii Gimnaziale „Mircea Eliade” din Craiova, unde a obţinut nota maximă la Evaluare, actualmente elevă a Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti”, acolo unde este colegă de clasă cu un alt adolescent de 10,  Alin Diţă, venit de la Şcoala Gimnazială „Alexandru Macedonski” din Craiova, care a adăugat: „Mă bucur foarte mult şi cred că este o recompensă şi pentru mine, şi pentru colegii mei, şi pentru profesorii care ne-au îndrumat. Celor care vin după noi le spun să trateze cu seriozitate şcoala, să înveţe, deoarece vor veni şi rezultatele. Acum, pentru că s-au terminat festivităţile, ne cerem scuze, deoarece trebuie să ne întoarcem la cursuri”.isj premii 2

Ermina Petra Popa a absolvit gimnaziul cu nota maximă la „Carol I”, acolo unde a şi rămas: „Am muncit foarte mult, este adevărat, dar am ştiut să îmi pun la punct şi timpul liber. Cred că dacă ştii ce îţi doreşti, poţi realiza. Nu pot să nu le mulţumesc profesorilor mei din clasele I-VIII, fără sprijinul acestora neputând să obţin aceste rezultate”.  

De la Filiaşi, vine, ca premiantă, la Colegiul Naţional „Carol I”,  Iulia Turcoman: „Consider că este ceva binevenit acest stimulent, unul care arată că autorităţile se gândesc şi la noi. Le spun celor care se pregătesc de examene să muncească zi de zi şi să nu lase nimic la voia întâmplării. Dacă, zilnic, îţi faci treaba, nu mai trebuie să stai pe ultimele zile, aşa având şi timp liber”.

Singura „maximă” la Bacalaureat, Georgiana Iustina Mateescu, fostă elevă a Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti”, actualmente studentă a Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, a precizat, la rândul său: «Pentru mine, a fost o mare onoare să învăţ la „Fraţii Buzeşti”. Sigur, acest premiu este o recunoaştere pentru ceea ce am făcut. Dar, vreau să mai spun că nu trebuie să stai oră de oră în faţa caietelor, cărţilor sau calculatorului, ci trebuie să perseverezi în învăţare zilnic, fără să uiţi şi de alte activităţi, astfel încât să îţi petreci timpul liber în condiţii normale».isj premii 3