Cine beneficiază de vaccinare gratuită în această toamnă?

0
315

Copiii, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, femeile gravide, bolnavii ce suferă de afecţiuni cronice şi personalul sanitar vor fi imunizaţi cu prioritate în cadrul campaniei gratuite de vaccinare din această toamnă.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, în România, rata de vaccinare împotriva gripei a scăzut în ultimii ani, în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă vaccinarea a minimum 15% din populaţia unei ţări. O altă ţintă OMS este o rată a imunizării de 75% în rândul persoanelor în vârstă.

Vaccin mai eficient în acest sezon

Potrivit specialiştilor, vaccinul antigripal din sezonul 2015-2016 asigură o rată de protecţie de 50%, faţă de numai 13% a vaccinului antigripal de iarna trecută. Anul trecut, vaccinul antigripal a oferit o protecţie scăzută persoanelor imunizate, deoarece principala tulpină inclusă în vaccin a suferit o mutaţie de ultimă oră. Specialiştii susţin totuşi că gradul de protecţie este suficient de mare astfel încât să se evite o epidemie de gripă. Vaccinul antigripal pentru 2014-2015 a fost elaborat în martie 2014, dată la care autorităţile şi-au data seama că tulpina A (H3N2) începe să se modifice. De-abia după şase luni, această tulpină a devenit predominantă, făcând ca vaccinul iniţial să devină foarte puţin eficient.

Pentru a determina ce tulpini virale ar trebui introduse în noul vaccin, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recoltat, în perioada septembrie 2014 şi ianuarie 2015, probe de sânge de la persoane contaminate. Astfel, vaccinul de anul acesta cuprinde tulpina mutantă a gripei A (H3N2). În emisfera sudică, primele campanii de vaccinare au debutat încă din luna septembrie.

Avertisment din partea medicilor

Gripa este o boală care poate fi mortală, iar principalele grupe de risc sunt reprezentate de bătrâni, bolnavi cronic, femei gravide şi copii. Chiar dacă vaccinul antigripal rămâne cea mai eficientă modalitate de protecţie împotriva îmbolnăvirilor de sezon, medicii recomandă populaţiei să ţină seama şi de o serie de măsuri preventive. Este necesar să fie respectate normele generale de igienă, precum spălarea mâinilor ori de câte ori e nevoie şi păstrarea unei igiene corporale riguroase. În această perioadă este indicat consumul de fructe şi legume, care asigură un aport optim de vitamine, pentru întărirea sistemului imunitar. Este, de asemenea, important să se respecte orele de somn pentru a evita slăbirea sistemului imunitar.

Pentru persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, recomandarea este aceea de a se feri pe cât posibil de deplasările care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente. În cazul în care apar primele semne de boală – febră, dureri de cap şi de gât sau tuse – trebuie anunţat telefonic, în cel mai scurt timp posibil, medicul de familie.

Totodată, specialiştii atrag atenţia că persoanele afectate de viroze respiratorii au tendinţa de a lua medicamente fără a consulta în prealabil un doctor. Medicii susţin că automedicaţia devine o mare problemă, în această perioadă a anului, odată cu creşterea numărului de persoane care au probleme din cauza virozelor respiratorii şi a pneumoniilor.