Solomon, la un telefon de Parlament

0
423

În aşteptarea unui telefon, fostul primar al Craiovei Antonie Solomon şi-a luat un răgaz de șapte zile pentru a se decide dacă va candida sau nu pentru Parlamentul României. Solomon nu a dorit să dezvăluie dacă îşi doreşte un mandat de deputat sau unul de senator şi nici partidul pe care îl va reprezenta. Singura certitudine în ceea ce priveşte viitorul său politic este că, dacă se va decide să facă pasul spre Parlament, va candida pe Colegiul nr. 1. 

Intenţia lui Antonie Solomon era ca, în conferinţa de presă de ieri, de la sediul partidului, să-şi anunţe condiţiile în care va candida la alegerile parlamentare din decembrie. „Vă aşteptaţi, probabil, la o ştire importantă pe care doream să o livrez presei astăzi (n.r. – ieri), dar o amân până la 1 octombrie. Aş fi vrut să vă fac cunoscută decizia mea, dar sunt indecis acum. Nu vreau să vă mint. Mi-am minţit familia, prietenii, dar nu presa şi pe craioveni”, a spus Solomon, în deschidere. Nici la insistenţele presei acesta nu a dorit să-şi dezvăluie intenţiile cu privire la viitorul său politic. «Decizia mea sper să o iau cât mai repede posibil, până la 1 octombrie. Trebuie să am curaj să spun „da”, fiindcă sunt un om curajos. Mai aştept puţin, fiindcă nu aş vrea să mă pripesc. Să mai aştept șapte zile nu e o eternitate, dar pe 1 octombrie promit că o să auziţi ceea ce trebuie din partea mea», a mai spus acesta.

Două persoane i-au reproşat înfrângerea

Pe de altă parte, Solomon, care este preşedintele UNPR Dolj, a recunoscut că nu se simte în apele lui nici în acest partid. El a mărturisit că dezamăgirea îi provine din faptul că, după pierderea alegerilor locale, au existat „două persoane” în UNPR care i-au reproşat acest lucru. „Unii au zis că au rămas dezamăgiţi de mine la UNPR pentru că nu se aşteptau să nu ies primar şi să nu îi aduc pe ei la 50%, cum am spus eu. Criteriul de performanţă era 50 plus unu la consilieri şi primarul Craiovei. Nu am putut mai mult, a fost valul schimbării. Ei au fost organizaţi foarte bine, iar noi – nişte amatori. Exact cum ar juca o echipă de Divizia A cu una de Divizia C, asta a fost diferenţa între lupta UNPR cu USL, pe plan local şi în toată ţara. Am înţeles-o târziu. Mi-am dat seama pe la ora 11.00 că nu am nici o şansă. Seara, pe la ora 18.00, toate conturile erau încheiate, atunci am ieşit şi mi-am recunoscut înfrângerea”.

„Mă simt un pic trădat de partid”

Fără a nominaliza persoanele, Solomon a recunoscut că, de atunci, nu mai are o comunicare bună cu conducerea centrală a partidului. „Nu prea sunt activ la partid. Mă întreb şi eu câteodată dacă mai sunt sau nu preşedinte. Nu am vorbit cu preşedintele de partid de o lună şi ceva”, a menţionat acesta. În plus, Solomon susţine că se simte „un pic trădat” de partid întrucât, deşi a scos cel mai mare scor pe ţară la alegerile locale, organizaţia de la Dolj nu a primit „locuri securizate” pentru Parlament. „Un pic aşa m-am simţit şi eu trădat. Pentru că atunci când ai 27%, într-o localitate din ţară, iar în rest ai 1 sau 2% şi tu iei nişte hotărâri… Şi atunci am zis că asta e regula, stăm mai departe. Am un respect deosebit pentru Gabriel Oprea, dar nu e vorba de persoane, ci de atitudine. Noi, cei mai buni din ţară, am fost lăsaţi mai la o parte când se luau deciziile la nivel central”, a explicat Solomon. Însă, dacă vreunul dintre colegii săi, Gheorghe Bică şi Mihail Genoiu, vor candida, chiar şi cu susţinerea USL, Solomon spune că îi va sprijini.

Se pregăteşte pentru Colegiul nr. 1

Pe fondul acestor dezamăgiri, Solomon nu exclude varianta de a candida fără sigla UNPR în spate. Acesta a spus că aşteaptă un telefon din partea unui om politic, altul decât preşedintele ţării, de sfaturile căruia va ţine cont în luarea deciziei finale. „Aştept şi eu un telefon şi vă voi anunţa ce am hotărât”, a spus acesta. Întrebat dacă şi-a negociat candidatura şi cu alte partide, Solomon a răspuns că nu a avut astfel de discuţii cu nici o formaţiune. „Nu am avut negocieri şi cu alte partide. Cu Dan Diaconescu m-am întâlnit la un botez. Atât. Am discutat, ne-am salutat, apoi l-am sunat şi nu mi-a răspuns”.

Potrivit lui Solomon, singurul lucru cert în ceea ce-l priveşte este colegiul pe care va merge. În cazul în care va lua decizia să intre în lupta pentru un mandat de parlamentar, deputat sau senator, Solomon spune că va fi pe Colegiul nr. 1, Senat (Bulzeşti, Goeşti, Mischii, Murgaşi, Breasta, Izvorul Rece, Cernele şi cartierele Brestei, Craioviţa Nouă, Calea Unirii) «Dacă voi candida – deci dacă, cu un „dacă” mare de tot – voi fi pe Colegiul nr. 1, asta ca să le spuneţi şi adversarilor că mă vor întâlni acolo».

Bucureştiul, prea scump pentru parlamentarul Solomon

Solomon recunoaşte, în acelaşi timp, că nu ţine neapărat să ajungă în Parlament, întrucât politica la nivel înalt nu este punctul său forte. „Nu prea mă trage aţa spre Parlament. Nu văd rostul meu acolo, aici e familia mea. Eu vreau să-mi simplific viaţa, nu să o complic, deci nu îmi place în Parlament. Aştept şi altceva de la viaţă, nu doar înjurături şi răutăţi”. Mai în glumă, mai în serios, Solomon crede că viaţa de parlamentar în Bucureşti este costisitoare chiar şi pentru el. „Crezi că pot să fac ceva în Parlament, eu, Solomon? Eu nu mi-aş dori să fiu parlamentar, pentru că în Bucureşti este cheltuială mare. Eu nu stau în solda de 40 milioane pe lună, aşa că mă îngrozesc când mă gândesc dacă ajung sau dacă mă hotărăsc. E cheltuială mare în Bucureşti. Eu am bani, dar ştii cum e, tot iei, tot iei… Nu cred că pot să fiu o forţă pentru craioveni acolo, să fiu o voce puternică, pentru că sunt un om singur şi nu prea ştiu jocurile acestea politice, mă depăşesc”, a motivat Antonie Solomon.