Primarii din Dolj, la instructaj pentru alegerile parlamentare

0
378

Primarii şi secretarii au fost convocaţi, ieri, de prefectul judeţului Dolj, Elena Costea, în sala de video-conferinţe a Prefecturii, pentru a-i instrui cu privire la alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat din 9 decembrie a.c. Reprezentantul Guvernului în teritoriu le-a comunicat primarilor actele normative care stabilesc cadrul juridic necesar pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor, precum şi măsurile care se impun pentru o bună desfăşurare.

Votarea va începe la ora 7.00 şi se va încheia la ora 21.00, când secţia de votare va fi încuiată. Conform Legii nr. 35/2008, cu modificările şi completările ulterioare, pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, precum şi a Ordonanţei de Urgentă nr. 46/2012:  “Dreptul de vot se exercită pe baza actului de identitate (cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate); nu se utilizează  cărţile de alegător; norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor este de un deputat la 70.000 de locuitori, iar norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de un senator la 160.000 de locuitori; alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul, potrivit delimitării.

Se va efectua reactualizarea listelor electorale permanente

Membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, precum şi persoanele însărcinate cu menţinerea ordinii vor vota la secţia la care îşi desfăsoară activitatea, după înscrierea lor în lista electorală suplimentară, dacă este cazul, doar dacă domiciliază pe raza acelui colegiu uninominal în care se află secţia de votare respectivă şi sunt arondaţi, conform domiciliului, în altă secţie de votare a aceluiaşi colegiu uninominal. Candidaţii pot vota la oricare dintre secţiile de votare din cadrul colegiului uninominal în care candidează. Prefectul Elena Costea le-a amintit primarilor şi secretarilor unităţilor administrativ-teritoriale principalele activităti pe care le vor desfăşura în perioada imediat următoare până la data scrutinului conform programului calendaristic stabilit de Guvernul României. În acest sens, primarii sunt obligaţi să îndeplinească următoarele sarcini: reactualizarea listelor electorale permanente; delimitarea, prin dispoziţie, a secţiilor de votare; emiterea dispoziţiei primarului privind locurile speciale pentru afiţajul electoral; amenajarea secţiilor de votare; asigurarea mijloacelor auto pentru transportul buletinelor de vot şi al celorlalte materiale necesare votarii; asigurarea locului de depozitare, în condiţii de securitate, a buletinelor de vot şi a celorlalte materiale necesare votării la sediul primăriei, până la predarea acestora către preşedinţii secţiilor de votare; asigurarea mijloacelor auto pentru transportul documentelor încheiate de birourile electorale ale secţiilor de votare privind rezultatele votării în vederea predării către Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţean.