Ponta: Iau în calcul posibilitatea ca USL să ofere locuri eligibile noului partid ecologist

0
46

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, că ia în calcul posibilitatea ca USL să ofere locuri eligibile la alegerile parlamentare pentru reprezentanţii noului partid ecologist, ce va rezulta din comasarea Partidul Ecologist din România (PER), Partidului Verde (PV) şi Mişcării Verzilor-Democraţi Agrarieni (MV-DA). „În cadrul USL voi prezenta opinia mea referitoare la colaborarea cu viitorul partid. Iau în calcul (n.r. – ca USL să ofere locuri eligibile) şi o să găsim împreună formula juridică necesară. Am discutat acest lucru. Este extrem de important să existe reprezentanţi în Parlament care aparţin acestei familii politice europene (n.r. – verzii). Din 2000 nu au mai fost în Parlament. Am această intenţie, o să o prezint în PSD, în USL”, a spus Ponta la conferinţa de presă susţinută de PER, MV şi MVDA, în care au anunţat comasarea celor trei formaţiuni. Acesta a evitat să precizeze şi câte colegii eligibile vor fi cedate noii formaţiuni politice de către USL, dar a menţionat că îşi doreşte ca în perioada următoare şi Parlamentul României să reflecte structura Parlamentului European, respectiv să aibă un partid social-democrat, unul popular, unul liberal şi unul verde. „Legea electorală e ermetică, e foarte greu să intre în Parlament alt partid decât cele tradiţionale. Acum, în 2012 – nu neapărat şi în 2016, până atunci trebuie să vă descurcaţi singuri – dar acum, în 2012, sunt gata să sprijin ideea prezenţei în Parlament a unor reprezentanţi ai acestui tip de mişcare politică. Pentru acest prim hop important, reprezentat de 9 decembrie 2012, sunt gata să vă ajut”, a spus Ponta.

Preşedinţii PER, PV şi MV-DA au semnat, joi, în prezenţa primului-ministru Victor Ponta, un protocol de comasare prin fuziune, informează Agerpres. Cele trei partide vor fuziona în decembrie, formând o nouă formaţiune, au anunţat, într-o conferinţă de presă, preşedinţii PER – Dănuţ Onuţ Pop, PV – Ovidiu Iane şi MV-DA – Remus Cernea. Potrivit acestora, fuziunea reprezintă un „exemplu de maturitate politică”, iar noua formaţiune îşi asumă principiile din Carta Verzilor Europeni. Mişcarea Verzilor – Democraţi Agrarieni (MV-DA) a fost cooptată de USL la guvernare începând din 23 mai 2012, în baza protocolului de colaborare semnat cu Uniunea pe data de 7 aprilie 2012. Preşedintele partidului, Remus Cernea, a fost  numit consilier de stat pentru probleme de mediu şi pentru relaţia cu societatea civilă în aparatul propriu de lucru al primului ministru.

Surse din USL au precizat, pentru Mediafax, după reuniunea USL de la Murighiol, de la sfârşitul săptămânii trecute, că preşedintele MV-DA, Remus Cernea, va candida într-un colegiu eligibil din Hunedoara, pe care USL îl va ceda acestuia.