Festivalul „Puppets Occupy Street” se va deschide, duminică seara, cu o… disco-paradă!

0
772
Primul festival de arta animației din România care se desfășoară exclusiv în spații neconvenționale, creat pentru comunitate şi care aduce la un loc companii de teatru private din țară și din străinătate, „Puppets Occupy Street” se va deschide duminică, 25 august 2019. Şi nu oricum, ci cu o… disco-paradă, pe traseul Mc Donald’s – Calea Bucureşti – Piaţa „Mihai Viteazul”, care va începe la ora 21.00. Timp de opt zile, festivalul va transforma Craiova în scena internațională a artei animației: trupe și artiști independenți din 23 de țări vor oferi craiovenilor peste 400 de evenimente, majoritatea în aer liber – pe străzi, în parcuri, pieţe şi cartiere ale oraşului. „Puppets Occupy Street” este organizat de Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri”, cu sprijinul regiilor autonome, instituțiilor de cultură, forțelor de ordine, voluntarilor și sponsorilor. Festivalul este finanțat de Primăria și Consiliul Local Municipal Craiova, beneficiind, la această a VI-a ediţie, cu tema „REvolution”, de un buget de 720 mii lei. Toate evenimentele – spectacole, concerte, ateliere de creaţie, expoziţii, proiecţii de filme, arte plastice şi vizuale, happening-uri, face painting, momente speciale – sunt cu acces gratuit pentru public, iar programul este disponibil atât pe paginile de Facebook ale instituției și festivalului, cât și pe www.puppetsoccupystreet.blogspot.ro.
Maratonul păpușilor și poveștilor aduce la Craiova, anul acesta, între 25 august şi 1 septembrie, companii de teatru private și artiști independenți din 23 țări. Patru sunt din America de Sud – Brazilia, Argentina, Peru şi Uruguay, una din Asia – Filipine, iar restul din Europa: Elveţia, Spania, Macedonia de Nord, Italia, Polonia, Germania, Franţa, Rusia, Turcia, Bulgaria, Grecia, Belarus, Marea Britanie, Luxemburg, Croaţia, Portugalia, Republica Moldova. Şi, bineînţeles, România, de unde şi-au anunţat participarea „Teatrul pe roţi” şi „Tărâmul Poveştilor Dollo” de la Arad, artişti din Bucureşti, Constanţa, Braşov, Baia Mare, Galaţi.
„La ce să ne aşteptăm anul acesta? Doar o surpriză să o dezvălui: pe 25 august, parada de deschidere, de la ora 21.00, va fi o discotecă în mişcare, pentru că în carul alegoric se va afla un DJ! Este o provocare pentru craioveni să danseze în timp ce însoţesc parada. Va fi nostim, va fi o eliberare de energii şi sperăm să fie şi un început puternic al festivalului”, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul festivalului, Adriana Teodorescu, totodată manager al Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri”. Odată „Puppet’s Parade” – animată de actriţa Geo Dinescu – ajunsă în Piaţa „Mihai Viteazul”, craiovenii vor fi invitaţi la concertul „REvolution Mix Music”, care va avea loc de la ora 22.00, în Centrul Vechi.
Pe parcursul celor opt zile, publicul va putea vizita expoziţiile „Karagoz Figures” by Theater 916, Germania (Muzeul Olteniei – Secţia de Istorie-Arheologie), „Colibri 70”, „Interpretări” by Mariana Pachis, „Pietricica cu emoţie” (Teatrul „Colibri”), „Soft Revolution” by Olga Shashkina, Rusia (Club Fabrrica). De asemenea, vor putea lua parte la 18 tipuri de ateliere de creație, pentru toate vârstele, şi la spectacole prezentate în zona centrală a oraşului, Parcul „Nicolae Romanescu”, Parcul Tineretului, Parcul Puşkin, Grădina Botanică, esplanada Teatrului „Colibri”, în cartierele Rovine, Craioviţa Nouă, Brazda lui Novac, Lăpuş-Argeş, precum şi în alte spaţii. „Puppets Occupy Street” se va încheia duminică, 1 septembrie, tot cu o disco-paradă, pe același traseu, urmată, de la ora 22.00, în Piața „Mihai Viteazul”, de spectacolul „The Night Of The White Horses” prezentat de Fire Theatre Mime Company, din Bulgaria.
„Acest gen de festival este ceea ce ne trebuie nouă la Craiova!”, a afirmat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, primarul Mihail Genoiu, care și-a exprimat aprecierea pentru eveniment, o dovadă că el este pe gustul comunității fiind numărul tot mai mare de spectatori şi de turişti pe care îi atrage. „Am solicitat tuturor instituțiilor de cultură să gândească, pentru anul viitor, un astfel de eveniment de mare amploare. Ideea de a face multe spectacole și mici trebuie schimbată cu ideea unui eveniment de anvergură și cu implicații internaționale”, a adăugat edilul.
Participanţii la Festivalul „Puppets Occupy Street” pot dărui un strop din fericirea lor şi altora nu la fel de norocoşi să întâlnească lumea de poveste adusă de artiştii din cele 23 de ţări. Cum? Donând o sumă cât de mică Asociaţiei „Bucurie pentru viaţă”, din Craiova, care activează în domeniul oncopediatriei, pe ai cărei voluntari îi veţi întâlni, pe parcursul celor opt zile de festival, în standuri special amenajate. Sumele strânse vor fi folosite de asociaţie la construirea primei tabere din Oltenia pentru copiii cu afecţiuni oncologice şi alte afecţiuni grave.
«„Tabăra bucuriei” este o tabără propriu-zisă care se va construi la Bratovoieşti, lângă Craiova, loc care va fi special amenajat pentru nevoile acestor copii. Va fi un tărâm de poveste, unde ei sperăm să capete puteri de a lupta cu boala, încrederea că totul va fi bine, unde izolarea va fi înlocuită de prietenie, unde durerea tratamentelor chinuitoare şi istovitoare va fi înlocuită de bucurie, unde încrederea va lua locul deznădejdii», a precizat Ramona Mironeasa, reprezentant al Asociației „Bucurie pentru viață”.
Craiovenii pot dona însă şi rechizite, jocuri şi jucării, care vor fi folosite în activităţile desfăşurate într-un alt proiect al asociaţiei, „Tabăra din spital”. „De jumătate de an, ne umple sufletele de bucurie, nouă şi copiilor suferinzi de tratamente dureroase şi mai ales de izolarea specifică din spitale. Cu voluntarii noştri inimoşi avem activităţi în spital, unde mergem de două ori pe săptămână, încercând să le aducem un tonus care să îi ajute pe mai departe”, a mai spus Ramona Mironeasa.