Prima zi a Bacalaureatului de toamnă – speranţe pentru candidaţi

0
598

Ieri s-a desfăşurat prima probă a examenului de Bacalaureat, sesiunea de toamnă, cea de Limba şi literatura română. În premieră, probele scrise se desfăşoară înaintea celor de competenţe digitale sau orale. Emoţiile candidaţilor au fost aceleaşi ca şi în vară, fiecare îşi trăieşte visul şi cu toţii au speranţe. Subiectele nu au părut grele, cel puţin aşa spun cei care au ieşit din sălile de examen, indiferent de profil, „real” sau „uman”, dar rămâne de văzut şi beneficiul, la afişarea rezultatelor. În Dolj sunt înscrişi peste 1.000 de candidaţi pentru sesiunea actuală, la proba de ieri fiind 580. Din păcate, după prima zi, s-au înregistrat şi absenţi, dar şi un eliminat.

bacLa sesiunea actuală, s-au înscris 1.170 de candidaţi, în Dolj, 1.035 la „real” şi 135 la „uman”. Cei mai mulţi provin de la Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu” (116), Liceul „Traian Vuia” (92) şi Colegiul „Ştefan Odobleja” (84), toate din Craiova. Sunt trei centre de examen – Colegiul Tehnic „C.D. Neniţescu”, Liceul „Matei Basarab” şi Liceul Tehnologic de Transporturi Auto , cu o distribuţie echilibrată a candidaţilor. Ieri, la porţile acestora era oarecare agitaţie, însoţită de emoţii, dar nu ca în vară, din motive lesne de înţeles.

Tineri mulţumiţi

 bac (1)Unul după altul ieşeau cei care au susţinut proba la Limba şi literatura română. Cei mai mulţi erau încântaţi. Am mers la două dintre centre şi am discutat cu unii dintre ei. „Mi s-a părut mai uşor decât în vară, chiar am văzut că şi colegilor nu li s-a părut greu şi cred că mă pot aştepta la o notă destul de bună, undeva pe la 7 – 8. Mai am o singură probă, cea la Istorie, şi sunt convinsă că nu voi avea probleme. Mă gândesc să urmez o şcoală post-liceală”, a spus Diana Nanu, absolventă a Liceului Teoretic „Constantin Brîncoveanu” din Dăbuleni, cea care a dat examenul la Liceul Tehnologic de Transporturi Auto din Craiova. Câţiva paşi mai încolo, un alt candidat părea fericit, în aşteptarea părinţilor şi prietenilor. Este vorba de  Tudorel Sîrbu, care a urmat cursurile Liceului Teoretic „Adrian Păunescu” din Bîrca: „Nu mi s-a părut dificil, parcă mai uşor decât în vară. Eu sunt convins că voi promova, mai ales că este singura probă pe care am avut-o de susţinut”. Ceva mai departe, la Colegiul Tehnic „C.D. Neniţescu”, aceeaşi atmosferă. În faţă, un tânăr era supărat: nu a fost primit la examen, deoarece întârziase la intrarea în sală, dar a recunoscut că vina îi aparţine – mersese, dimineaţa, la centrul unde a susţinut, în vară, Bacalaureatul. Cei care au ieşit afişau acelaşi optimism. Cu doi dintre ei am discutat şi noi. „Să ştiţi că mi s-a părut mai bine ca în vară, dar nu pot spune ce notă voi obţine, însă undeva peste 6,00. Mai am de susţinut Istoria şi, dacă promovez, mă gândesc ca în anul următor să dau admitere la Academia de Poliţie” – Roxana Pîrvu, absolventă a Liceului Teoretic „Henri Coandă” din Craiova. „Nici mie nu mi s-a părut dificil şi sunt convins că voi trece, mai ales că am avut numai această probă de susţinut şi îmi doresc să urmez cursurile Facultăţii de management, la Craiova” – Sebastian Minoiu, şi el absolvent la „Henri Coandă”.

Peste 100 de absenţi şi un eliminat

bac (2)După prima zi, s-a realizat şi bilanţul, care ţinând cont de procentajul celor prezenţi, nu este îmbucurător. «Au fost înscrişi 580 de candidaţi la prima probă. S-au înregistrat 118 absenţi la „real” şi 12 la „uman”. Din păcate, am avut şi un eliminat, de la centrul „Matei Basarab”, care a fost prins cu fiţuici. În acelaşi loc, a fost un caz special, unde, din cauze obiective, candidatul a întârziat cu zece minute, prezentând şi dovezi în acest sens, astfel că s-a solicitat Comisiei Naţionale de Bacalaureat aprobarea susţinerii examenului pe baza subiectului de rezervă», a precizat prof. Monica Leontina Sună, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj şi preşedinte al Comisiei Judeţene. Aceasta a mai spus că, pentru proba următoare (cea obligatorie a profilului – Matematică, respectiv Istorie), de mâine, sunt 749 de cereri, bine echilibrate în cele trei centre: 238 la „C.D. Neniţescu”, 275 la „Matei Basarab” şi 236 la Liceul Tehnologic de Transporturi Auto din Craiova.