Comisiile de specialitate din Senat vor dezbate luni dimineaţa reexaminarea Codului fiscal

0
122

Comisiile de specialitate ale Senatului se vor reuni luni dimineaţa pentru a lua în discuţie reexaminarea Codului fiscal solicitată de preşedinte, raportul urmând să fie întocmit de Comisia de buget, care aşteaptă însă şi un punct de vedere al juriştilor referitor la procedură. Senatul a fost convocat în sesiune extraordinară pentru a dezbate cererea de reexaminare a proiectului noului Cod fiscal, şedinţa de plen fiind programată să înceapă luni la ora 15.00.

Astfel, de la ora 9.00 se va întruni Comisia pentru transporturi şi de la 9.45 Comisia economică, ambele pentru aviz. Tot de la ora 9.00 se întruneşte şi Comisa juridică, sesizată pentru a emite un aviz referitor la procedură. Comisia de buget, care se va întruni luni de la ora 10.00 pentru raportul de fond, aşteaptă părerile juriştilor referitor la procedură, a declarat, ieri, pentru Mediafax Viorel Arcaş (PSD), preşedintele Comisiei de buget. “Aici e o problemă. Aşteptăm şi părerea juriştilor. Dacă ne luăm strict după cererea de reexaminare, conform Regulamentului, nu prea putem să facem amendamente, că se vorbeşte mai mult la general. Cererea de reexaminare trebuie să se refere exact la articolul indicat, modificările solicitate la o anumită lege, dar aici nu avem”, a spus Arcaş.

Preşedintele Comisiei de buget a menţionat că există o înţelegere între partide referitor la modificări, dar aceste modificări pot fi făcute doar prin amendamente. “Există, dacă luăm cutuma, cazuri în care s-au făcut amendamente şi peste cele indicate de preşedinte, dar să nu fie niciun articol indicat…”, a mai spus Viorel Arcaş.

Preşedintele Comisiei juridice, Cătălin Boboc (PNL), a spus, ieri, că, în opinia sa, pot fi introduse amendamente, în limitele cererii de revizuire. “Preşedintele a vrut să confere Parlamentului o mai mare libertate, trebuie să apreciem abordarea preşedintelui. A semnalat problemele asupra cărora Parlamentul trebuie să se aplece şi să găsească rezolvare”, a menţionat el. “Solicitarea preşedintelui de reexaminare este una constituţională, care formulează observaţii din anumite puncte de vedere şi la modul general asupra oportunităţilor, ceea ce dă Parlamentului destulă libertate”, a declarat preşedintele Comisiei juridice, precizând că este punctul său de vedere şi că decizia va fi luată de Comisia juridică.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, joi, referitor la reexaminarea Codului fiscal, că este “o situaţie inedită din punct de vedere procedural”, întrucât “în mod normal solicitările preşedintelui trebuie să fie adresate Parlamentului cu indicarea articolelor din lege pe care preşedintele le consideră a fi necesare spre modificare, ceea ce nu este cazul” de această dată, fiind cerut în acest sens un punct de vedere al experţilor de la Senat.

Joi, în urma discuţiilor tehnice asupra noului Cod fiscal, reprezentanţii partidelor au propus să se prevadă o scădere a TVA în trepte, respectiv 20% de la 1 ianuarie 2016 şi 19% de la începutul lui 2017. În urma consultărilor s-a decis şi ca eliminarea supraaccizei la carburanţi să fie amânată până la 1 ianuarie 2017. Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului spre reexaminare, în 17 iulie, proiectul noului Cod fiscal, invocând faptul că actul normativ poate fi pus în aplicare numai după o “riguroasă analiză” a implicaţiilor asupra bugetului consolidat.