Cinci “Şcoli Europene” în Craiova și o premieră în Dolj

0
2614

ȘCOALĂ EUROPEANĂ 2024 a reprezentat un succes pentru unitățile de învățământ din județul Dolj. Astfel, cinci unități școlare au câștigat acest statut în acest an.

Cinci unităţi de învăţământ preuniversitar din Dolj au obţinut statutul de “Şcoală Europeană”, trei dintre ele fiind reconfirmate, dar avem şi o premieră în teritoriu. Astfel, Colegiul Național „Carol I” Craiova, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” Craiova, Liceul “Voltaire” Craiova au fost reconfirmate, iar Școala Gimnazială „Traian” Craiova a pătruns pentru prima dată pe listă. Surpriza plăcută, pentru Dolj, este obţinerea acestui titlu de Grădinița cu Program Prelungit „Piticot” Craiova – prima instituție de învățământ preșcolar din județul Dolj care câștigă statutul de Școală Europeană! “Felicitări unităților școlare pentru obținerea acestei performanțe! Felicitări echipelor de proiect pentru implicare, efort și munca depusă! Felicitări tuturor și succes în continuare!”, au transmis prof. Alexandru Liţă şi prof. Adriana Stănoi, inspectori pentru Proiecte educaţionale în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Ce înseamnă Şcoală Europeană?

Competiția „Şcoală Europeană” se adresează tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar implicate în programele europene din domeniul educației și formării profesionale Erasmus+ și constă în evaluarea calității și coerenței managementului școlii, reflectat în documentele manageriale, precum și a impactului pe care activitățile derulate în cadrul proiectelor europene l-au avut asupra culturii organizaționale și a ethosului școlii. Lansată în 2004 ca semn al recunoaşterii contribuţiei şcolilor româneşti la sprijinirea eforturilor României de integrare în Uniunea Europeană, competiţia pentru obţinerea certificatului „Şcoală Europeană” este recunoscută de instituțiile europene ca un bun exemplu de susținere și valorizare a parteneriatelor școlare dezvoltate în cadrul programelor europene din domeniul educației și formării profesionale. Certificarea școlilor cu titlul „Școală Europeană” conferă recunoaștere și prestigiu în cadrul comunităților educaționale, iar eforturile pe care aceste școli le fac pentru menținerea titlului obținut determină un interes tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi și noi proiecte, ceea ce conduce la o îmbunătățire a managementului școlar și la dezvoltarea unei culturi organizaționale solide. Mandatul obţinut este pentru trei ani.