Încă un deces provocat de rujeolă, în Dolj

0
1123

Încă un doljean a murit din cauza complicaţiilor provocate de rujeolă. Este vorba de o persoană în vârstă de 29 de ani, la care a fost confirmată boala în februarie a.c, iar primele simptome ale complicaţiei postrujeolice au apărut în iunie. De la începutul epidemiei şi până în prezent, au fost confirmate în judeţul Dolj şapte decese şi 486 de îmbolnăviri.

rujeolaCentrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a anunţat că numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România, raportate până în prezent , este de 8.246, cu 229 de cazuri mai multe faţă de săptămâna trecută.

De la debutul epidemiei, respectiv din toamna anului trecut, şi până acum, s-au înregistrat 32 de decese din cauza rujeolei, dintre care opt în judeţul Timiş, şase în judeţul Arad, şapte în judeţul Dolj, trei în judeţul Caraş Severin şi câte unul în judeţele Bihor, Cluj, Călăraşi, Satu Mare, Vaslui, Galaţi, Mureş şi Bucureşti.

Decesul survine în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne au demarat marţi o campanie pentru vaccinarea împotriva rujeolei. Potrivit datelor centralizate de către Ministerul Sănătăţii, la nivel naţional, sunt aproximativ 180.000 de copii nevaccinaţi, dintre care doar pentru 10% dintre ei se refuză vaccinarea, restul nici măcar nu ajung la medicul de familie. În acest moment, Ministerul Sănătăţii are peste 500.000 de doze de vaccin împotriva rujeolei, cantitate care ar trebui să fie suficientă până la sfârşitul anului.

Măsuri de limitare a extinderii epidemiei de rujeolă în Dolj

rujeola 1La nivelul judeţului Dolj s-a format o echipă de coordonare a măsurilor de limitare a epidemiei de rujeolă, formată din prefectul judeţului, directorul executiv DSP şi administratorul public al judeţului, care va implementa activităţile, împreună cu o persoană desemnată de fiecare primărie din judeţ.

Se vor identifica toate comunităţile din localităţile unde există copii nevaccinaţi, în special cele din categoriile vulnerabile (acces dificil la servicii medicale, populaţie rromă, fără medic de familie), respectiv numărul de copii cu vârste între 9 -11 luni, respectiv 1-9 ani, eligibili la vaccinare, indiferent dacă sunt sau nu înscrişi la un medic de familie.

În acest sens, în cursul zilei de joi, s-au înştiinţat toate primăriile, prin adresă transmisă pe email, cu privire la importanţa acestei campanii şi pentru a acorda sprijinul necesar în culegerea datelor necesare. De asemenea, la sediul DSP Dolj s-a desfăşurat o întâlnire cu asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari, care au fost instruiţi privind desfăşurarea acestei campanii. Totodată, DSP Dolj a început distribuirea vaccinului ROR către medicii vaccinatori din judeţ, conform solicitărilor transmise de aceştia.