Ședinţă-maraton, la prima întâlnire a CLM Craiova

0
383

sedinta clm (1)CLM Craiova a luat startul, ieri, iar prima şedinţă a fost una-maraton. Pe ordinea de zi s-au aflat iniţial 66 de proiecte de hotărâre, apoi au mai fost adăugate încă două prin care s-a schimbat conducerea de la SC Pieţe şi Târguri, directorul Cosmin Durle lăsându-i din nou locul lui Claudiu Neagoe. Cei cinci consilieri ai opoziţiei (unul a lipsit, iar altul, dimpotrivă, a fost prezent, dar nu a putut să participe, fiind suspendat) s-au legat aproape de orice proiect de hotărâre. Dar pentru că PSD, la care s-a alăturat şi cei doi aleşi locali ai ALDE, asigură o majoritate zdrobitoare, liberalii nu au putut să influeţeze luarea deciziilor. Cel mai comentat subiect a fost cel al proiectelor cu fonduri europene, întârziate, interpelările dând însă ocazia primarului să vină cu explicaţiile mult-aşteptate.  

Pe ordinea de zi, printre altele, s-au aflat 10 investiţii care s-au făcut în Craiova pe bani europeni şi care nu au fost terminate, iar acum este nevoie de o altă prelungire din partea UE. Proiectul Water Park-ului este unul dintre aceste lucrări, pentru care autorităţile au cerut o prelungire până la data de 30 aprilie 2017.

Consilierul PNL, Adriana Ungureanu, a luat cuvântul şi a spus că PNL nu va vota acest proiect deoarece acolo se află în curs de desfăşurare o cercetare penală, deschisă de DNA. Un alt consilier liberal, Flaviu Sirop, a spus că are un prieten care a mers să se angajeze ca salvamar şi a constatat că, de fapt, nu lipsa acestor salvatori este motivul pentru care nu se poate preda ca finalizat acest proiect. „Am un prieten salvamar care s-a dus să se angajeze sperând că tot se va inaugura acest parc de distracţii. Acum înţeleg că altul este motivul. Nu vrem ca oraşul să suporte mai mult de la buget”, a spus Sirop.

Se caută, în continuare, încă cinci salvamari

Primarul Lia Olguţa Vasilescu i-a îndemnat pe consilieri să meargă să viziteze complexul Water Park pentru a se convinge că este finalizat.  „Mai sunt poate câteva lucruri foarte mărunte pe care, dacă şi-ar dori constructorii să le facă mai repede, s-ar termina în 3-4 zile. Problema salvamarilor, dincolo de orice glumă, este reală. Dacă aveţi mai mulţi prieteni salvamari, vă rog frumos să ne ajutaţi şi dumneavoastră şi cetăţenii Craiovei, ca să-i găsim cât mai repede. Un singur post s-a ocupat în prima etapă, în cea de-a doua etapă au venit alţi doi salvamari, deci procedura este în derulare, dar rămân în continuare încă cinci posturi de ocupat”, a declarat primarul Craiova, Olguţa Vasilescu.

Legat de ancheta DNA, edilul Craiovei a explicat că este o problemă a celor de la firma de dirigenţie de şantier cu unul dintre constructori, dar Primăria Craiova îşi va recupera prejudiciul. „Primăria este afectată pentru că un an de zile au trebuit să fie sistate lucrările la această investiţie. Dar noi putem să dăm drumul la Water Park şi peste o lună şi peste două, dacă sunt gata, atenţie, toate procedurile”, a mai spus Olguţa Vasilescu.PAGINA UNU

”Lucrările s-au prelungit din cauza legislaţiei foarte proaste”

Un alt proiect care a fost discutat a fost lucrarea de modernizare a Parcului „Nicolae Romanescu”. Consilierul PNL, Marinel Florescu, a întrebat de ce se dă vina numai pe constructori la întârzierea acestor proiecte. „De ce este nevoie de prelungiri la prelungiri, nu mi se pare normal să dăm vina numai pe constructori. Când am văzut termenul la Parcul Romanescu am crezut că este o greşeală”, a comentat consilierul liberal.

Interpelarea acestuia i-a dat ocazia primarului Olguţa Vasilescu să explice ce se întâmplă cu acest proiect. „Lucrările s-au prelungit din cauza legislaţiei foarte proaste şi a faptului că nu ţin doar de Primăria Municipiului Craiova. Suntem pe primul loc în România la absorbţia de fonduri UE, deci, dacă este o problemă, este o problemă de sistem, nu o problemă de funcţionari sau, până la urmă, de constructori. Pentru că legislaţia ne oblige să luăm la licitaţie firme care chiar se aflau în procedură de insolvenţă, deşi ştiam că este foarte posibil ca ei să nu finalizeze aceste lucrări. Asta s-a întâmplat în toată România şi nu este doar o cauză în Craiova”.

Se aşteaptă încă un răspuns de la Ministerul Culturii

În ceea ce priveşte finalizarea întregului proiect, primarul Olguţa Vasilescu a explicat că acest lucru depinde acum şi de un răspuns pe care Primăria Craiova îl aşteaptă din partea Ministerului Culturii care trebuie să se pronunţe cu privire la un gard. „Nu ştim cât se prelungeşte lucrarea, pentru că am depus o adresă la Ministerul Culturii pentru un gard, să ne răspundă ce facem cu el. El există în proiect, a venit o comisie, ne-au spus că trebuie să decidă ce se va întâmpla cu acel gard. Nu ne-au răspuns absolut nimic. Eu nu ştiu când o să se mişte ministerul acesta, când o să se mişte tehnocraţii, pentru că am mai avut situaţii de genul acesta, când comisia respectivă nu s-a întrunit timp de cinci luni. Cinci luni! Și, atunci, noi de unde să ştim când terminăm?”.sedinta clm (3)

Cert este, spune primarul, că dincolo de această problemă, Parcul „Nicolae Romanescu” va fi funcţional într-o lună de zile. „Mi-am luat marja de siguranţă de a înainta cât mai mult proiectul respectiv şi nu pierdem nici un bam, ca să fie foarte clar”. În decurs de o săptămână, autorităţile spun că se vor încheia toate asfaltările, inclusiv cele din zona Debarcaderului şi că, la ora actuală, Parcul Romanescu poate fi vizitat de orice cetăţean până în zona respectivă.