Liviu Dragnea: Sunt convins că preşedintele va accepta propunerea noastră. Am patru variante de premier

0
230

Premierul demis Sorin Grindeanu a declarat, la scurt timp după ce majoritatea parlamentară a decis demiterea Guvernului prin moţiune, că speră ca situaţia să nu se repete peste şase luni şi că va rămâne în PSD. În replică, Liviu Dragnea a spus că el nu face vânătoare de vrăjitoare, nu plăteşte poliţe, însă Grindeanu nu mai este membru PSD. Liderul social-democrat a menţionat că este sigur că şeful statului va accepta propunerea PSD-ALDE pentru funcţia de premier. Dragnea spune că are patru variante, dar va merge cu o singură propunere.

reactia-lui-liviu-dragnea„(…) Această încercare a unui grup de câţiva cetăţeni, unii dintre ei oamenii politici, alţii oameni de afaceri de a prelua prin forţă o guvernare a eşuat. (…) Unii dintre colegi au fost ameninţaţi cu dosare. Eu am şi câteva sms-uri trimise, nu le arăt deocamdată, o să-i întreb, s-ar putea să le aibă şi alţii şi o să le arate. Au fost ameninţaţi, din păcate. Au fost ameninţaţi cu dosare ceea ce este nepermis. Sigur că în aceste condiţii toţi membrii de partid, toţi parlamentarii noştri au fost oripilaţi că colegi de-ai lor îi ameninţă cu dosare dacă votează moţiunea de cenzură. Suntem, totuşi, în anul 2017. Nici nu ştiu dacă cei care ameninţau se bazau pe ceva. Faptul în sine este foarte grav”, a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, solicitat să precizeze care au fost presiunile care s-au făcut asupra social-democraţilor.

„Programul de guvernare va conţine câteva modificări pentru flexibilizare, pentru că este vorba de o serie de întârzieri care au şi generat evenimentul de astăzi, acţiunea de astăzi (depunerea moţiunii de cenzură, n.r.) şi, de asemenea, ultima săptămână. O luăm în calcul, am discutat deja cu colegii de zilele trecute, se lucrează la aceste modificări, le adaptăm”, a mai spus Dragnea.

La întrebarea vor fi excluşi parlamentarii PSD care au votat împotriva moţiunii de cenzură, Dragnea a răspuns: „Iar vreţi să-mi spună că sunt foarte autoritar? Azi nu discutăm despre vânătoare de vrăjitoare. Miza noastră după această moţiune de cenzură nu e cum plătim nişte poliţe”. „Am stabilit cu colegii şi fiecare organizaţie, în zilele următoare, va discuta fiecare caz în parte. (…) Asta vor discuta în organizaţiile lor. Vor avea cred o discuţie foarte interesantă”, a adăugat Dragnea. Întrebat de ce nu decide tot CExN excluderea, ca în cazul Grindeanu şi Ponta, Dragnea a spus: „CExN decide în condiţiile în care organizaţiile nu iau decizii”.

 „Din partea mea sau din partea colegilor mei, domnul Grindeanu nu va avea de suferit. Aş vrea să lămurim lucrurile astea. Noi nu începem o vânătoare de vrăjitoare. (Sorin Grindeanu, n.r.) nu mai este membru PSD. El trebuie să fie atent, după părerea mea, la cei cu care s-a aliat, la cei cu care s-a înconjurat, la ce au făcut acolo, în zilele trecute. Acolo să aibă grijă, cu noi nu are nicio problemă”, a afirmat Dragnea, adăugând că „pentru noi prioritatea a rămas şi rămâne programul de guvernare”.

„PSD a ieşit întărit din această mişcare, nu a fost uşor, PSD şi noi toţi am înţeles că există presiuni ca această coaliţie să nu-şi ducă la capăt mandatul, s-a întărit unitatea partidului. Încercarea celor care au încercat să ia puterea în mod nelegitim a eşuat”, a mai spus liderul PSD.

***

Posibilii viitori miniştri

Florin Georgescu, prim vice-guvernatorului BNR, ar fi numele cel mai vehiculat pentru funcţia de premier a lui Liviu Dragnea, după demiterea Executivului Grindeanu. Şi din miniştrii fostului Guvern, vor rămâne unii pe posturi, potrivit unor surse politice.

Potrivit surselor citate, Liviu Dragnea s-a întâlnit încă de luni seară cu mai mulţi membri din partid pentru a face lista cu numele viitorilor membri ai guvernului. Strategia lui Dragnea este să ceară sprijinul Comitetului Executiv Naţional pentru fiecare ministru în parte.

Sursele citate spun că liderul PSD ar vrea să meargă pe mâna prim vice-guvernatorului BNR, Florin Georgescu, pentru funcţia de premier. Printre cei care vor face parte din Exectutiv se află şi miniştri din Guvernarea Grindeanu: Sevil Shhaideh, Carmen Dan, Lia Olguţa Vasilescu, Mihai Tudose şi Rovana Plumb îşi vor păstra portofoliile, anunţă surse politice.

Tudorel Toader va rămâne la Ministerul Justiţiei, în timp ce ALDE ar urma să-şi păstreze portofoliile actuale. La Finanţe, postul ar urma să fie ocupat de un nume care a mai deţinut funcţia, Eugen Teodorovici. Diplomatul de carieră, ambasadorul Sorin Ducaru (care acum ocupă poziţia de Secretar General Adjunct pentru Provocări de Securitate din cadrul NATO) ar urma să îl înlocuiască pe Gabriel Leş la Apărare. Sorin Moisă şi Simona Miculescu sunt alte nume vehiculate de apropiaţii lui Liviu Dragnea pentru noul Executiv.

***

„ Le cer iertare tuturor românilor. Nu îi vreau răul lui Grindeanu, îi doresc să fie atent”

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, le-a cerut, ieri, iertare românilor pentru greşeala pe care a făcut-o numindu-l în funcţia de premier pe Sorin Grindeanu, afirmând că nu îi vrea răul fostului premier, ci “îi doreşte să fie foarte atent şi să aibă grijă”. “În primul rând vreau să îmi cer iertare tuturor românilor pentru greşeala pe care am făcut-o, în sensul că ar fi trebuit să discutăm mai mult în partid despre variantele de prim-ministru. (…) Ca şi garanţie (pe care o voi oferi-n.r.) vor fi discuţiile care se vor purta în zilele următoare până când vom ajunge la o propunere unică pentru a merge la Cotroceni”, a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, întrebat ce garanţie le va da românilor că PSD nu îşi va mai da jos propriul guvern.

Liviu Dragnea a afirmat că a crezut în Sorin Grindeanu şi că nu îi vrea răul, ci “îi doreşte să fie foarte atent şi să aibă grijă”. “Repet, am crezut în acest om, nici acum nu am nici un fel de problemă personală cu el, nu îi doresc răul, îi doresc să fie foarte atent şi să aibă grijă în continuare”, a spus Dragnea. Întrebat dacă i-a trecut “usturimea”, Dragnea a răspuns: “Nu a trecut”.

***

Grindeanu l-a sfătuit pe succesorul său „să nu creadă în prietenia lui Liviu Dragnea”

„Nu mi-este foarte clar care este statutul meu, dar hârtia nu venise la Timişoara. Sunt lucruri care, poate, ţin de o anumită birocraţie, fiind ocupaţi cu alte lucruri, a afirmat Sorin Grindeanu”, întrebat fiind care mai este statutul său în PSD. Premierul l-a sfătuit pe succesorul său „să nu creadă în prietenia lui Liviu Dragnea”, afirmând că şi-ar dori să nu mai existe “agende ascunse” în relaţia dintre preşedintele PSD şi premier. El a mai spus că “îşi doreşte” ca viitorul premier să fie de la PSD.

«Mi-aş dori de la relaţia Liviu Dragnea să nu existe agende ascunse şi scopuri ascunse, pentru că eu am avut această senzaţie, în ultima lună, când chiar mi s-a şi spus: „Tu chiar nu ştiai că e guvern de sacrificiu?” Nu! Eu mi-am făcut treaba, dovadă sunt rezultatele economice. În continuare cred că aceasta e calea corectă. Până când dl. Liviu Dragnea nu va înţelege că este primul-ministru este al României, dat de o majoritate din Parlament, dar e prim-ministrul României, nu este prim-ministrul PSD, există o diferenţă», a mai spus premierul în exerciţiu.

„Important este ca românii să simtă cât mai puţin efectele acestei crize politice. PSD nu înseamnă Liviu Dragnea, nici Sorin Grindeanu. Acest partid trebuie să rămână unit. Voi rămâne în PSD, care nu trebuia să treacă printr-o asemenea încercare, să-şi dea jos propriul guvern pentru că aşa vrea un singur om. (…) Sper din tot sufletul ca în 6 luni de zile să nu ajungem într-o situaţie similară. Romania nu ar merita aşa ceva. Le mulţumesc tuturor miniştrilor şi le spun că trebuie să vină la serviciu şi să-şi facă datoria. Până va fi numit un nou guvern trebuie să ne facem treaba”, a mai afirmat Grindeanu.

***

Victor Ponta: Sunt dezamăgit. Voi sta lângă Grindeanu până va veni noul prim-ministru

Secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, a declarat, ieri, după ce moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grideanu a fost adopată de Parlament, că va sta lângă Sorin Grindeanu până va veni noul prim-ministru, el arătând că e dezamăgit pentru că PSD a trecut o moţiune împotriva PSD. “Sunt dezamăgit pentru că am văzut colegii de la PSD bucurându-se că au trecut moţiunea împotriva PSD. Eu cred că PSD azi a pierdut, dar poate câştigă România, cine ştie? Poate ne învăţăm minte”, a spus Ponta.

Întrebat ce va face în continuare, Ponta a răspuns: “Voi sta lângă premier până va veni noul prim-ministru”. Chestionat asupra faptului că nu mai e membru PSD, Ponta a spus: “Cred că viaţa nu se termină dacă nu mai eşti membru al PSD. Sunt român şi voi face ce pot pentru România”.