CCR a amânat decizia în cazul Zgonea pentru 28 iunie

0
64

Curtea Constituţională a României a amânat, ieri, dezbaterea privind solicitările lui Valeriu Zgonea legate de modificarea regulamentului şi constituţionalitatea hotărârii de revocare a sa din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, discuţiile urmând să fie reluate pe 28 iunie.

Cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale s-au intrunit in noua formula, in Bucuresti, luni, 16 iulie 2007. In cadrul sedintei, Curtea Constitutionala a respins sesizarea "Grupului de initiativa", care dorea modificarea Constitutiei in sensul interzicerii casatoriilor intre persoanele de acelasi sex, judecatorii Curtii constatand ca nu au fost indeplinite conditiile de dispersie teritoriala a semnaturilor. ANDREEA BALAUREA / MEDIAFAX FOTO

Ordinea de zi oficială a CCR cuprindea sesizarea lui Valeriu Zgonea în calitate de şef al Camerei Deputaţilor privind hotărârea de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor şi cea de vacantare a funcţiei de preşedinte. ”În concordanţă cu prevederile Regulamentului, preşedintele Camerei este singurul abilitat în afară de grupurile parlamentare. Bineînţeles (că am sesizat CCR-n.r.) şi va fi judecată pe 21 iunie. Am depus sesizarea în urmă cu câteva zile, în termenul legal”, declara săptămâna trecută fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea pentru MEDIAFAX.

              El a afirmat că a invocat în sesizarea făcută la CCR faptul că prin modificările aduse Regulamentului Camerei Deputaţilor se încalcă ”tot ce este strict legat de atribuţiile constituţionale”. ”Am atras atenţia că modificările la Regulament, în forma în care au fost făcute, încalcă prevederi ale CCR (…) Acolo sunt câteva noţiuni care au fost modificate neregulamentar de Comisia de regulament şi au fost încălcate de la articolul 85 până la articolul 155. Am atras atenţia că sunt câteva expresii care redefinesc dreptul şi CCR este singura care se poate pronunţa asupra constituţionalităţii modificărilor aduse Regulamentului Camerei. Modificările care au fost făcute nu respectă spiritul Constituţiei, din punctul meu de vedere. Ele sunt aplicabile, ieri a fost făcută revocarea preşedintelui, ceea ce înseamnă că din expresia pe care o folosesc constituţionaliştii este un act legal şi regulamentar, dar neconstituţional”, a explicat Valeriu Zgonea.