Aurica Truţă şi Constanţa Florea, casiera, respectiv contabila Primăriei Bucovăţ, au fost condamnate la câte 3 ani de închisoare cu suspendare pentru delapidare, fals și uz de fals. Cele două funcționare au fost trimise în judecată anul trecut, fiind acuzate că şi-au însuşit peste 500.000 lei din banii Primăriei Bucovăț în perioada 2007- 2010. Judecătoria Craiova a pronunțat la sfârșitul săptămânii trecute sentința prin care cele două inculpate au fost condamnate și obligate să achite prejudicial cauzat, iar hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj anunțau în luna mai a anului 2011 că, în urma cercetărilor demarate încă din anul anterior, poliţiştii Serviciului de Investigarea Fraudelor din cadrul IPJ Dolj stabiliseră că Aurica Truţă, de 52 de ani, din comuna Bucovăţ, cu complicitatea Constanţei Florea, de 57 de ani, din Craiova, în perioada ianuarie 2007 – aprilie 2010 şi-a însuşit suma de 519.065 lei, bani care ar fi trebuit să ajungă în bugetul local. Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, Aurica Truţă, în calitate de casier al Primăriei Bucovăţ, cu ajutorul Constanţei Florea, contabilă a aceleiaşi Primării, prin falsificarea documentelor de evidenţă contabilă sau neîntocmirea acestora, precum şi prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu şi-a însuşit din gestiune suma de 519.065 lei. Mai precis, cele două încasau diverse sume de bani, eliberau chitanţe aşa cum trebuia, numai că în gestiune “uitau” să înregistreze toată suma, diferenţa intrând în buzunarele lor.
După ce au reuşit să documenteze activitatea infracţională a celor două, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, pe 20 mai 2011, poliţiştii de la SIF împreună cu procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au luat decizia reţinerii femeilor, pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore. Ambele au fost prezentate, o zi mai târziu, Judecătoriei Craiova, care le-a emis mandate de arestare preventivă, însă la recursul judecat de Tribunalul Dolj pe 23 mai 2011 au fost eliberate.
Trimise în judecată anul trecut
După o serie de expertize financiar-contabile și după ce au încheiat cercetările în cauză, în octombrie 2014 cele două funcționare au fost trimise în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova pentru infracţiunile de delapidare, abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual şi uz de fals. În rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatelor, procurorii au reținut că cea mai mare parte a banilor, suma totală de 496.540 de lei, a fost însușită de Aurica Truță în baza a 225 de documente justificative care nu au existat niciodată, banii fiind “topiți“ la cumpărături: „Din cercetările efectuate a rezultat că, în perioada desfășurării activității infracționale, Truță Aurica a cheltuit sume de bani mult mai mari decât cele pe care le-a realizat în mod direct din activitatea pe care o desfășura ca funcționar public, respectiv ca angajat al Primăriei comunei Bucovăț în funcția de casier”, se arată în rechizitoriu.
Cu privire la contabila Constanța Florea, procurorii au consemnat că și ea este responsabilă de crearea prejudiciului întrucât nu și-a îndeplinit corespunzător sarcinile de serviciu. „Conform prevederilor legale, avea obligația de a verifica realitatea operațiunilor efectuate în numerar prin casieria unității, nu a făcut control inopinat al casieriei, nu a inventariat numerarul existent în casierie“, au precizat anchetatorii.
Joi, 18 iunie a.c., Judecătoria Craiova a pronunțat sentința în dosar, ambele funcționare fiind găsite vinovate. Ele au fost condamnate la câte 3 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 5 ani și obligate să restituie Primăriei Bucovăț sumele sustrase: “Obligă în solidar inculpatele Florea Constanţa şi Truţă Aurica la plata sumei de 578.205 lei către partea civilă U.A.T.C. (n.r. – unitatea administrative teritorială comuna) Bucovăţ”. Fiecare inculpată are de achitat și 1.600 de lei cheltuieli judiciare către stat. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată atât de procurori cât și de inculpate la Curtea de Apel Craiova.