Pentru fals intelectual şi favorizarea infractorului – Ajutorul şefului de Post din Orodel, trimis în judecată

0
369

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj l-au trimis în judecată, la sfârşitul săptămânii trecute, în stare de libertate, pe agentul de poliţie Emilian Cobzaru, ajutor al şefului Postului de Poliţie din comuna Orodel, pentru comiterea infracţiunilor de fals intelectual şi favorizarea infractorului. În urma cercetărilor efectuate de procurori împreună cu ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, s-a stabilit că poliţistul a întocmit, anul trecut, mai multe documente care nu corespundeau adevărului, pentru a-l scăpa de dosar penal pe un localnic ce urcase băut la volan, deşi nu avea permis de conducere şi provocase un accident de circulaţie.

După cum rezultă din rechizitoriul întocmit de procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, în noaptea de 8 spre 9 mai 2010, Emilian Ştefănescu a fost implicat în producerea unui accident de circulaţie pe raza satului Cornu, din comuna Orodel. Bărbatul, fără a poseda permis de conducere şi după ce în prealabil consumase băuturi alcoolice, a urcat la volanul autoturismului unui prieten şi l-a condus pe drumul public, însă într-o curbă a pierdut controlul direcţiei şi a intrat cu maşina în gardul unei gospodării, distrugând trei stâlpi din beton şi şase plăci de gard, autoturismul oprindu-se în colţul casei. Accidentul s-a produs în jurul orei 23.30, în autoturismul condus de Emilian Ştefănescu aflându-se şi proprietarul maşinii.

Imediat după producerea evenimentului, proprietarul a ieşit din locuinţă şi i-a găsit pe cei doi în autoturism încercând să-l scoată în afara curţii şi apoi să părăsească locul. Zgomotul i-a alertat şi pe vecini, care s-au strâns pe lângă maşină şi au sunat la Poliţie. La Postul de Poliţie din Orodel era de serviciu agentul Emilian Cobzaru, care a ajuns la locul incidentului în aproximativ 10-15 minute, după cum au relatat martorii. Lângă autoturism i-a găsit pe cei doi –Emilian Ştefănescu şi proprietarul maşinii – şi, după ce a purtat o discuţie scurtă cu ei despre modalitatea în care s-a produs accidentul, în ciuda faptului că aceştia s-au încurcat în explicaţii cu privire la identitatea persoanei care a condus autoturismul, fără a-i verifica cu aparatul etilotest, i-a condus la sediul Postului de Poliţie Orodel.

Aici le-a luat celor doi câte o declaraţie cu privire la modalitatea în care s-a produs accidentul de circulaţie şi, cu toate că din conţinutul acestor declaraţii rezulta că anterior producerii accidentului rezultat cu avarierea gardului la volanul autoturismului s-a aflat făptuitorul Ştefănescu, agentul Cobzaru nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu rezultate din metodologia privind constatarea şi soluţionarea accidentelor de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale.

A falsificat data declaraţiei

În ziua următoare, pe 9 mai 2010, Ştefănescu şi-a sunat un prieten, Alin Florin Catrina, care era plecat la o petrecere în localitatea Straja, judeţul Gorj, şi i-a cerut ca în momentul în care va reveni acasă (în Pleniţa) să meargă împreună cu el la Postul de Poliţie Orodel şi să declare că în momentul producerii accidentului, la volanul autoturismului s-a aflat Catrina. Zis şi făcut! Pe 10 mai 2010, Catrina s-a prezentat la Postul de Poliţie al comunei Orodel, unde a completat declaraţia tip de producere a accidentului, susţinând că el ar fi condus maşina, formular pe care poliţistul a falsificat data, menţionând că învinuitul Catrina a dat declaraţia în data de 9 mai 2010, ora 14.00, aspect nereal, întrucât la acel moment Catrina era în localitatea Straja.

“Prin neîndeplinirea cu ştiinţă a atribuţiilor de serviciu care îi reveneau atât ca lucrător al poliţiei judiciare, cât şi ca poliţist rutier, învinuitul Cobzaru Emilian l-a ajutat pe făptuitorul Ştefănescu să scape de tragerea la răspundere penală pentru infracţiunea săvârşită (conducere fără permis)”, după cum se arată în rechizitoriu. Ba, mai mult, au existat suspiciuni că poliţistul ar fi primit “cadouri” pentru acest gest de bunăvoinţă făcut faţă de Ştefănescu, tocmai de aceea cercetările în cauză au fost efectuate de ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, sub coordonarea procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Oamenii legii nu au reuşit însă să adune probe suficiente cu privire la acest lucru.

În plus, în anul 2009, poliţistul a mai scăpat două persoane acuzate de furt calificat, după ce i-a determinat pe martori şi chiar pe partea vătămată să declare că banii despre care era vorba nu fuseseră furaţi.

După ce au reuşit să adune cap la cap toate probele, la sfârşitul săptămânii trecute procurorii l-au trimis în judecată pe Emilian Cobzaru pentru fals intelectual şi favorizarea infractorului, dosarul fiind înaintat Tribunalului Dolj, după cum a precizat procuror Magda Bădescu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.

***

Deşi, din coroborarea tuturor declaraţiilor a rezultat neechivoc faptul că, în momentul producerii accidentului, la volanul autoturismului s-a aflat Emilian Ştefănescu şi avea cunoştinţă de faptul că acesta nu posedă permis de conducere, agentul Cobzaru nu a întocmit actele premergătoare începerii urmăririi penale şi nu a înregistrat dosarul de cercetare penală privindu-l pe Ştefănescu Emilian pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 86 al. 1 din OUG 195/2002, deşi avea această obligaţie, învinuitul având calitatea de poliţist de poliţie judiciară.

***

Şi superiorii agentului Cobzaru ştiau cu cine au de-a face, întrucât, în perioada 9 septembrie 2008 – 11 februarie 2011, acesta a fost sancţionat disciplinar de patru ori cu mustrare scrisă şi trecerea într-o funcţie inferioară pentru săvârşirea mai multor abateri disciplinare.