Libertate, virtute și responsabilitate morală

0
184

Profesorul Emerit de Filosofie, Bruce A. Little a ținut o prelegere la Universitatea din Craiova despre termenii cheie care caracterizează orice societate din zilele noastre și care ar trebui să ne ghideze pașii. Întâlnirea a avut ca scop stârnirea curiozității studenților de la Științe Sociale, dar nu numai. Studenții altor facultăți ca Jurnalism, Geografie, Relații Internaționale au venit să-l asculte și să afle despre valorile universale ale unei societăți democratice: libertate, virtute și responsabilitate morală.

Bruce A. Little vine din Carolina de Nord, face turul tuturor facultăților din Europa și le împărtășește studenților din experiența sa de viață. Profesorul spune că la Craiova s-au făcut multe schimbări de la ultima vizită și ca în fiecare an este un privilegiu să fie printre noi.

Discursul a pornit de la principiile cheie, cu un citat al teoreticianului Edmund Berg : “ What is liberty without virtue, that would be the greatest of all possible evils, it would be folly, madness…” ( Ce este libertatea fără virtute, asta ar fi cel mai mare rău posibil, ar fi nebunesc). Aflăm cum conceptul de libertate nu poate fi învățat, ci este în fiecare “ bound up in the very essence of us being”( legat de esența nostră). Preferăm să fim liberi decât să fim înlănțuiți, iar dacă suntem pedepsiți înseamnă că nu mai avem libertate, dar în același timp trebuie să avem limite ca să evităm haosul.

Întâlnirea s-a încheiat cu o sesiune de întrebări, la care profesorul a răspuns amplu, a fost pe placul studenților, chiar dacă la unele dintre ele a fost subiectiv.

 ANDRADA GIUBEGA

MARINA ANDREI

(studente Jurnalism, Universitatea din Craiova)