25 de înscrieri la Festivalul Internațional al Tinerilor Regizori

0
147

Pentru a III-a ediție a Festivalului Internațional al Tinerilor Regizori „Theater Networking Talents”, care va avea loc la Craiova în perioada 27-30 iunie 2019, Teatrul Național „Marin Sorescu” a primit nu mai puțin de 25 de înscrieri, atât din Româna, cât și din Croația, Polonia, Bulgaria și Serbia, au precizat reprezentanții instituției. Festivalul îi aduce în centrul atenției pe regizorii de teatru absolvenți în anul universitar 2019 (actualmente studenți în an terminal de Licență sau Master) ai facultăților de teatru din România și străinătate, rezultatele selecției urmând să fie anunțate până pe data de 25 mai.

Potrivit reprezentanților Naționalului craiovean, festivalul se va desfășura „sub forma unei platforme de prezentare a tinerilor regizori, o importantă rampă de lansare pentru absolvenții specializării regie de teatru, unde participanţii își vor prezenta spectacolul de licență/disertație. Cu această ocazie, vor lua contact cu mediul teatrului profesionist, un loc de întâlnire a absolvenților nu doar cu viitori colegi și colaboratori, ci și cu manageri de teatre, directori artistici, producători independenți sau programatori de festivaluri”.

În plus, sunt oferite 25 de burse de participare pentru absolvenți de regie din ultimii 10 ani, studenți, masteranzi, doctoranzi, personal academic al facultăților de teatru și 25 de burse pentru artiști colaboratori ai regizorilor de teatru: teatrologi, scenografi, compozitori, coregrafi, performeri, traducători, dramaturgi,  sound, light și video designeri.

Începând cu această ediție, juriul va fi înlocuit de un grup restrâns de profesioniști care vor susține sesiuni de feedback și workshop-uri. Caracterul competițional al festivalului se va restrânge la încurajarea producătorilor teatrali prezenți la Craiova de a oferi invitații de colaborare absolvenților în stagiunile viitoare. În cazul Teatrului Național „Marin Sorescu”, directorul artistic Vlad Drăgulescu va alege, la finalul festivalului, un absolvent care să monteze un spectacol la Sala „I.D. Sîrbu”, în anul 2020.