Un festival al tradiţiilor populare, la Ziua comunei Călăraşi

0
693

 

SONY DSC

Ca în fiecare an, de sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, lunca Dunării răsună de voie bună. La Călăraşi, este un motiv în plus de a petrece: de 13 ani încoace, neîntrerupt, se celebrează Ziua comunei, care devine, de la an la an, tot mai mult un spectacol al tradiţiilor autentice româneşti. Parada portului popular, cu frumuseţea costumelor, cântecele şi dansurile prezentate de cei peste 300 de copii, veniţi din tot judeţul, dar şi din Bulgaria, i-au făcut pe călărăşeni să fie mândri de localitatea lor. O surpriză pregătită de autorităţile locale a fost prezenţa îndrăgitei soliste de muzică populară, Maria Ciobanu, care a încântat publicul cu multe melodii cunoscute atât de cei mai în vârstă, cât şi de cei mai tineri.

SONY DSC
SONY DSC

În deschiderea manifestărilor, Primăria şi Consiliul Local Călăraşi au acordat titlul de „Cetăţean de Onoare” preotului Mihail Marin, care este slujeşte la biserica din satul Sărata, ce poartă hramul Adormirea Maicii Domnului. În acest fel, comunitatea a dorit să-şi manifeste aprecierea pentru modul cum părintele paroh se dedică misiunii sale. Diploma a fost înmânată de primarul localităţii, Vergică Şovăilă, care i-a mulţumit, în acelaşi timp, pentru implicarea în activităţile sociale derulate de autorităţi.

Parada costumelor populare i-a încântat pe localnici

SONY DSC
SONY DSC

Parada costumelor populare a devenit o tradiţie în sine şi este un spectacol plin de culoare care se desfăşoară pe străzile din localitate, Călăraşiul fiind printre puţinele comune care organizează o astfel de prezentare. De această dată, au fost implicaţi peste 300 de copii, care fac parte din nouă ansambluri folclorice. Fiecare grup a purtat costume diferite, colorate specific zonei din care proveneau şi au pornit toţi în alai pe străzile comunei. Parada a pornit de la primărie şi a fost deschisă de o căruţă trasă de cai şi împodobită, ca de sărbătoare, cu velinţe olteneşti. Pe o distanţă de câţiva kilometri, care a fost străbătută la pas, s-a jucat şi s-a cântat, veselia şi frumuseţea copiilor făcând pe localnici să iese pe la porţi şi să îi aplaude.

„Participă patru şcoli generale şi nouă ansambluri folclorice, fiind peste 300 de copii implicaţi. Ţinem foarte mult la această tradiţie, iar parada portului popular este, după cum se vede, de o frumuseţe aparte. Mă bucur să îi văd pe aceşti copii minunaţi purtând costumele bunicilor lor cu atâta mândrie. Îi avem alături şi pe vecinii noştri bulgari, care ne-au onorat în acest an cu prezenţa. Iar surpriza acestei ediţii este prezenţa doamnei cântecului popular, Maria Ciobanu”, a precizat primarul localităţii Călăraşi, Vergică Şovăilă.

Peste 300 de copii au participat la manifestări

SONY DSC

Pe scena de la Călăraşi, amenajată pe stadionul din comună, au urcat toate ansamblurile de dansatori care au fost prezente: Ansamblul „Bordeiaşul” din Călăraşi, Ansamblul «Doina Mischiului», Ansamblul «Brâuleţul» de la Turceni (judeţul Gorj ), Ansamblul „Ion Şerban” din Işalniţa, Ansamblul „Bordeiaşul” din Bechet, Ansamblul „Trandafirul” de la Dăbuleni, Ansamblul „Alunelul” din Pieleşti,  Ansamblul „Izvoraşul” din Ianca (judeţul Olt), precum şi Ansamblul „Valurile Dunării” din localitatea bulgărească Leskoveţ. De asemenea, au participat şi elevii de la Liceul Tehnologic „Petre Baniţă”, Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu” de la Dăbulebuni şi cele două şcoli gimnaziale din Călăraşi.

Ansamblul „Doina Mischiului” a deschis spectacolul cu o suită de opt dansuri populare, iar solista Luiza Turcu a oferit un mini-recital de cântece populare. Ansamblul „Bordeiaşul” din Călăraşi, coordonat de Olimpia Şovăilă, a fost aplaudat la scenă deschisă de publicul numeros, care s-a adunat pe stadion pentru a se bucura de acest spectacol. Dansatorii au prezentat trei suite de dansuri, „Bordeiaşul”, „Bribina” şi Iancu Jianu”, care se joacă din bătrâni pe acele meleaguri. Interpreta ansamblului, Alina Bârzăneanu, elevă la Şcoala Gimnazială nr. 1, a cântat o melodie specifică zilei de sărbătoare, „Constantine, Constantine”.

Maria Ciobanu a oferit un recital de gală

SONY DSC

După-amiază, în jurul orei 15.00, pe scenă au urcat artişti consacraţi, cel mai aşteptat moment fiind cel al recitalului oferit de îndrăgita interpretă Maria Ciobanu. „Am reuşit să o invităm şi o să o avem alături de noi pe doamna Maria Ciobanu. Este foarte îndrăgită la noi, lumea o iubeşte, sunt generaţii care au crescut cu muzica domniei sale. A venit împreună cu fiul său, Ionuţ Dolănescu şi soţia acestuia, Doiniţa Dolănescu, Paul Butuşină şi Nelu Biţînă. Pe seară este spectacol de muzică uşoară, cu Paul Negoiţă Band şi Reyna Vox. După ora 21.00, este programat focul de artificii”, ne-a mai spus primarul Vergică Şovăilă.

În paralel, s-au derulat şi competiţii sportive, cu premii acordate de Consiliul Local. Cupa Călăraşi la fotbal, nivel gimnazial, s-a desfăşurat între cinci echipe de la şcolile generale din zonă. Pe locul I, s-a clasat Şcoala Gimnazială Sadova, pe locul II – Liceul Tehnic „Petre Baniţă” din Călăraşi şi pe locul III – Liceul Teoretic din Bechet.

Vecinii bulgari au apreciat frumuseţea obiceiurilor româneşti

Invitaţii speciali ai acestei ediţii au fost vecinii bulgari din localitatea Leskoveţ, care au onorat invitaţia Primăriei Călăraşi prin prezenţa primarului Galina Svetozarova şi a Ansamblului folcloric „Valurile Dunării”, coordonat de profesoara Svetla Ilieva.

 „Sunt foarte încântată, îmi place modul cum arată localitatea şi organizarea acestei deosebite sărbători. Am fost plăcut surprinsă să văd că ne asemănăm oarecum şi în privinţa tradiţiilor, a dansurilor şi a costumelor populare. Noi am venit cu un ansamblu de dansuri, care funcţionează de şase ani în cadrul Casei de Cultură, şi sunt copii cu vârste cuprinse între 6 şi 11 ani. Vom prezenta dansuri populare bulgăreşti, dar şi un dans românesc pe care îl oferim în cinstea acestei frumoase sărbători. Ne-am gândit că este bine să legăm din nou această frumoasă prietenie, după 20 de ani, şi am venit aici”, ne-a mărturisit primarul Galina Svetozarova.

LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU