C. N. “Elena Cuza” – 181 de ani de tradiţie şi prestigiu

0
1444

Colegiul Naţional “Elena Cuza” din Craiova a sărbătorit ieri 181 de ani de tradiţie şi prestigiu. Conducerea unităţii de învăţământ a pregătit şi în acest an o serie de evenimente cu totul şi cu totul aparte, menite să marcheze momentul festiv care a reunit absolvenţi de marcă ai prestigiosului colegiu. Elevii premianţi şi profesorii de excepţie s-au aflat în centrul atenţiei, fiind şi de această dată răsplătiţi şi încurajaţi să continue să facă performanţă. Emoţiile n-au lipsit nici ele din cadru, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu şi prof. Univ. Dr. Bianca Predescu, amintindu-şi cu drag de anii în care au studiat pe băncile acestei şcoli.

Cântat pentru prima dată anul trecut, Imnul Colegiului Naţional “Elena Cuza”, compus pe muzica profesorului Doina Manolea, fostă absolventă a liceului şi maestru dirijor la Liceul de Artă „Marin Sorescu” din Craiova, a deschis şi de această dată festivităţile, corul elevelor şcolii aducând din nou emoţii în rândul celor prezenţi la eveniment. “Vă spun bine aţi venit la aniversarea a 181 de ani existenţă a Colegiului Naţional «Elena Cuza». Suntem onoraţi să avem alături de noi pe doamna primar al Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, precum şi pe prof. univ. dr. Bianca Predescu, absolvente ale şcolii noastre. Primăria Craiova ne sprijină cât se poate de mult iar acest lucru se vede, astfel încât în acest moment ne desfăşurăm activitatea într-un spaţiu modern şi adecvat. Ne mândrim cu olimpicii noştrii naţionali pe care şcoala îi are în fiecare an, dar şi cu titul de «Şcoală Europeană» obţinut pentru a patra oară”, a spus în deschiderea evenimentului Mirela Genoiu, directorul Colegiului Naţional “Elena Cuza”.

Lia Olguţa Vasilescu: “Vă felicit pentru rezultatele foarte bune”

Vizibil emoţionată de revederea cu foştii profesori, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, i-a felicitat atât pe elevi cât şi pe dascăli pentru rezultatele deosebite obţinute la concursurile şi olimpiadele şcolare, care menţin colegiul în top. De asemenea, edilul a mărturisit că nu ştie când au trecut cei 20 de ani de la absolvirea liceului. “Mă emoţionez de fiecare dată când ajung pe scena acestui liceu, poate şi pentru că văd în sală foşti profesori şi mă simt ca în bancă. Vă felicit pentru rezultatele foarte bune pe care le obţineţi în continuare şi demonstraţi că acest colegiu este acolo unde trebuie să fie – între primele colegii din România. Noi ne-am preocupat să creştem foarte mult calitatea în învăţământ nu doar prin investiţiile pe care le-am făcut în ultimii ani – 131 miliarde lei au fost investiţiile în şcolile craiovene în cursul anului trecut –, ci şi prin mărirea numărului de burse, care au pornit de la 1.200 în 2012 şi au ajuns la 6.500 anul acesta. Sunt burse de la primărie pe care toţi elevii cu merite deosebite, dar şi cei cu probleme sociale le primesc. Anul acesta am sărbătorit 20 de ani de la absolvirea liceului şi nu ştiu când a trecut acest timp”, a spus primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, aceasta fiind şi cea care le-a înmânat premiile elevilor care s-au calificat la fazele naţionale ale olimpiadelor şcolare.

Prof. Univ. Dr. Bianca Predescu: “Performanţa trebuie răsplătită”

Profesorul universitar Bianca Predescu a oferit elevilor colegiului şi anul acesta, continuând tradiţia pe care a început-o în 2008, trei burse de studiu în memoria bunicului său, remarcabilul avocat şi publicist, George Demetrescu Miulescu. “La mulţi ani Elena Cuza! Mă bucur că astăzi a sunat atât de frumos Imnul şcolii pe care l-am auzit prima dată anul trecut. De asemenea, îi mulţumesc mult doamnei primar că este astăzi alături de noi. Aşa cum aţi văzut şi în alţi ani, sunt mulţi copii buni ajunşi oameni mari, care croiesc prin faptele lor destinul oraşului şi al ţării şi sper să vă fie un exemplu. Eu continui să ofer acel premiu pe care l-am constituit în anul 2008. Este vorba de bursa «George Demetrescu Miulescu» – este numele bunicului care a scris una din primele istorii ale acestui liceu. Împreună cu doamna director vom stabili care vor fi următorii beneficiari ai bursei, poate chiar una dintre cele două premiante pe ţară la olimpiadele de limbi moderne, pentru că ştim cu toţii că performanţa trebuie răsplătită”, a afirmat prof. univ. dr. Bianca Predescu.

Festivitatea de ieri s-a încheiat printr-o serie de momente artistice pregătite de elevii C. N. “Elena Cuza”, care, după ce şi-au etalat talentul în dansuri populare, au pus în scenă personaje “D’ale lui Caragiale”, stârnind zâmbete şi ropote de aplauze în rândul celor prezenţi.

Inspectorul şcolar general, Georgică Bercea-Florea:

“181 de ani de tradiţie şi excelenţă reprezintă, pentru învăţământul românesc, o vârstă venerabilă, o perioadă plină de împliniri şi realizări, reprezintă istoria însăşi. Căci, aşa cum, spuneam şi cu altă ocazie, cum poate avansa o naţiune fără educaţie şi cultură? Cum poate exista progres fără elite? Cum se poate vorbi de educaţie fără profesori şi elevi? Răspunsul îl aflăm astăzi, cu ocazia aniversării celor 181 de ani de istorie a uneia dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ din ţară, adevărată citadelă a învăţământului doljean care a contribuit şi contribuie, prin profesorii şi elevii săi, prin elitele pregătite aici, la procesul educaţiei şi culturii româneşti”.