Interpelarea ministrului de Interne, Lucian Bode, făcută de senatorul de Dolj, Mihail Genoiu

0
925

O interpelare extrem de oportună, a avut senatorul de Dolj, Mihail Genoiu, la adresa ministrului de Interne, Lucian Bode. Iat-o:

 

Stimate domnule ministru,

La nici o zi după ce Guvernul din care faceți parte anunțase noi restricții, ministrul Muncii și Protecției Sociale, doamna Raluca Turcan și președinta CJ Sibiu, au făcut parte dintr-un grup de persoane, printre care și un copil, în zona montană a orașului Tălmaciu. Faptul că nu s-au respectat regulile de distanțare socială și nici purtareaobligatorie a măștii de protecție a condus, inevitabil, la un rezultat previzibil, unul dintre participanții la acțiune fiind deja internat după nici două zile de la eveniment cu Covid-19.

Sunt de acord ca pentru toată lumea există o presiune foarte mare în privința restricțiilor care nu s-au mai relaxat de un an încoace, nici măcar după campania de vaccinare a populației, sunt de acord cu faptul că regulile sunt reguli și trebuie respectate, pentru că este în interesul nostru, al tuturor, dar dați-mi voie să mă îndoiesc de buna-credință a Poliției Române, atâta timp cât nu se ia nicio măsură pentru aplicarea legii în mod egal și pentru demnitarii care o încalcă, în timp ce țara se agită și protestele nu contenesc tocmai din cauza noilor măsuri care încearcă să prevină carantinarea totală.

Județul Dolj nu face nici el excepție de lazelul excesiv pentru aplicarea măsurilor punitive, aș spune chiar discreționare ale oamenilor plătiți din banii noștri, să aplice legea în mod egal. În fiecare zi plouă cu amenzi atât pentru persoane fizice, cât și juridice,amenzi care, în loc să își atingă obiectivul, nu fac decât să sporească nemulțumirile populației.Județul Dolj nu este unul cu o incidență foarte mare a cazurilor nou înregistrate de bolnavi de COVID-19, și aș fi de părere că un rezultat mai bun s-ar obține dacă, în loc de amenzi, polițiștii ar începe prin a da sfaturi celor care au fost prinși pe picior greșit. Este adevărat că prevenția ar trebui să reprezinte cea mai bună măsură, că nu mai sunt locuri la secțiile de terapie intensivă, că numărul total de cazuri confirmate în județ depășește 24.000, iar numărul de cazuri nou-confirmate depășește 150. Eu sunt totuși adeptul teoriei că avertismentul este calea cea mai sigură spre corectarea greșelii, atât pentru cetățenii obișnuiți, cât și pentru demnitari.

În aceste condiții, chiar dacă distanța geografică dintre Dolj și Sibiu este apreciabilă, nu văd nici un impediment în faptul că ar fi trebuit ca autoritățile competente să se autosesizeze pentru încălcarea regulilor de către un ministru, un secretar de stat sau un președinte al consiliului județean și vă solicit o transparență deplină în comunicarea atât mie personal, în scris, cât și opiniei publice a măsurilor dispuse pentru sancționarea celor care ar trebui să dea un exemplu de corectitudine, și să facă un pas în spate, nu să recunoască cu jumătate de gură că au greșit, doar când faptele lor sunt expuse public.

În al doilea rând, v-aș ruga să îmi prezentați în scris situația avertismentelor și a amenzilor aplicate în luna martie la nivelul județului Dolj pentru nerespectarea regulilor de purtare a măștii de protecție și a măsurilor și programelor pe care le aveți în vedere pentru o mai bună informare a doljenilor în privința riscurilor nerespectării regulilor. De asemenea, aș dori să mă informați dacă există o campanie, la nivelul ministerului pe care îl conduceți pentru o creștere a capacității de reacție psihologică adecvată momentului și de adaptare a atitudinii agenților de poliție la potențiala sensibilitate crescută și crescândă a persoanelor cu care vin în contact, în timp de pandemie.

Cred să sunteți de acord cu mine, domnule ministru, că o atitudine pozitivă și mai aproape de semeni le lipsește deocamdată celor îndreptățiți să aplice legea, iar răspunsurile polițiștilor la revolta, uneori îndreptățită, a celor cu care vin în contact sunt de genul: ”Pentru că pot!” sau ”Pentru că așa vreau eu!

 

Mulțumesc!

Solicit raspuns scris!