Nu Placido Domingo jr. a captivat publicul în concertul de sâmbătă seara, de la Sala Polivalentă din Craiova, ci cele două voci feminine de excepţie, invitate ale artistului – soprana Irina Polivanova și Laura Bretan, răsplătite cu ropote de aplauze. Cap de afiş al unui eveniment organizat de Filarmonica „Oltenia”, cu susţinerea municipalităţii, Placido Domingo jr. s-a dovedit a fi o voce caldă şi o prezenţă scenică agreabilă, fără însă a fi împrumutat prea mult din carisma tatălui său, reputatul tenor spaniol, ovaţionat în întreaga lume. Pe parcursul a două ore, spectacolul „Placido Domingo jr. & friends” a oferit melodii din repertoriul internaţional şi partituri ale unor celebre compoziţii de Bizet, Mozart şi Puccini, în interpretarea Orchestrei Simfonice craiovene aflate sub bagheta dirijorală a maestrului Marius Hristescu. Celor două invitate ale artistului ar fi trebuit să li se alăture şi tenorul Alin Stoica și cântărețul Valentin Boghean, însă în ultimul moment organizatorii au anunţat că aceştia sunt indisponibili.
Preludiul operei „Carmen” de Georges Bizet a deschis, într-o notă exuberantă, concertul „Placido Domingo jr. & friends”, celebrând evenimentul pe care prezentatoarea serii, Eveline Păuna, avea să-l anunţe mai apoi: 72 de ani de la înfiinţarea, prin decret regal, a Orchestrei Filarmonicii „Oltenia”. La 17 aprilie 1947, Regele Mihai I a promulgat Legea nr. 131, prin care a luat fiinţă această orchestră, iar în ziua de 18 aprilie a avut loc concertul inaugural, sub bagheta dirijorului Mircea Bârsan.
„Sper că sunteţi pregătiţi pentru o seară de neuitat. Va fi un concert cu adevărat special, pentru că artiştii care vor urca pe scenă – toţi nume importante pe scenele internaţionale – mai au ceva în comun în afară de muzică: s-au îndrăgostit de România!”, a mai spus aceasta. Că „este o țară frumoasă, cu o cultură minunată” Placido Domingo jr. declarase și în conferința de presă care a precedat evenimentul de la Sala Polivalentă. Așa că, imediat ce a urcat pe scenă, artistul s-a adresat publicului… în limba română: „Buna seara! Ce mai faceţi? Mulţumesc!”.
Placido Domingo jr. și-a început repertoriul cu o melodie foarte veche și foarte cunoscută, „Quien Sera”, compusă la începutul anilor ’50 de mexicanul Pablo Beltran Ruiz în limba spaniolă, continuând cu o altă piesă a aceleiași perioade, din Mexicul natal: „Sabor a mi” de Alvaro Carrillo. În vârstă de 53 de ani, compozitor afirmat – piesele sale au fost interpretate de Michael Bolton, Diana Ross, Sarah Brightman, Jose Carreras, Luciano Pavarotti și mulți alții – și doar în ultimii 11 ani solist, talentul vocal fiindu-i încurajat chiar de celebrul său tată, Placido Domingo jr. a subliniat de multe ori în spațiul public că nu cântă numai operă, ci şi latino pop, jazz, tango, bolero, cha cha cha, bachata sau swing. Iar pe parcursul serii de sâmbătă, la Sala Polivalentă din Craiova, și-a încântat publicul și cu celebrul tango „Por una Cabeza” de Carlos Gardel și Alfredo Le Pera, cu acordurile de bossa nova și jazz din „The Girl from Ipanema”, precum și cu mai multe duete împreună cu soprana Irina Polivanova.
«S-a născut în Ucraina și a studiat la Conservatorul din Moscova. Cântă peste tot în lume, pentru că arta ei îmbină vocea superbă și frumusețea răpitoare. Publicul din România a putut să o aplaude în spectacole de operă precum „Boema”, „Don Giovanni” sau „Turandot”» – astfel a fost prezentată Irina Polivanova, care este și câștigătoarea celei de-a II-a ediții a Concursului Internațional de Canto „Elena Teodorini”, organizat de Opera Română Craiova în noiembrie 2015. De altfel, cele trei spectacole de operă amintite, care au avut-o în distribuție, au fost prezentate chiar pe scena acestei instituții craiovene. Cu vocea sa extraordinară și un farmec aparte, soprana a captivat publicul, interpretând pentru început „Granada” de Augustin Lara și încheind cu „Memory” de Andrew Lloyd Webber –faimoasa melodie de pe coloana sonoră a musicalului „Cats”, care, de-a lungul timpului, s-a bucurat de multe interpretări, care mai de care mai emoționante.
Cu adevărat a strălucit în concertul „Placido Domingo jr. & friends” tânăra Laura Bretan: a cucerit nu numai cu zâmbetul și frumusețea ei, cu o candoare a gestului pe care nu și-a pierdut-o la cei 17 ani, ci și cu vocea minunată. «„Nu am mai auzit așa ceva în toți anii de când fac aceste show-uri!” a spus Simon Cowell în emisiunea „America’s Got Talent”. Avea 14 ani când i-a cucerit și pe americani, și pe români în formatul „Got talent”. De la arii de operă cunoscute la balade clasice, interpretările ei captivează publicul de fiecare dată, pentru că emoția și forța pe care le are atunci când cântă o fac specială. S-a născut la Chicago, în 2002, părinții săi fiind de origine română. Cine ar fi crezut că fetița care a început să cânte în biserică avea să uimească o lume întreagă!», le-a fost prezentată craiovenilor Laura Bretan. După cum se știe, tânăra a câştigat în 2016 premiul cel mare la concursul „Românii au talent”, iar anul acesta s-a numărat printre finaliștii de la „Eurovision”.
„Panis Anglicus”, „Amazing grace” și Aria „O mio babbino caro” din „Gianni Schicchi” de Puccini au fost primele piese interpretate, cărora le-a adăugat mai apoi „Pie Jesu” din Requiem de Andrew Lloyd Webber și „The Prayer” de Carole Bayer Sager și David Foster. Cu „Nessun Dorma”, aria celebră din actul final al operei „Turandot” de Puccini, cântată de cele mai „grele” nume ale artei lirice, Laura Bretan a ridicat, la propriu, publicul în picioare, acesta ovaționând-o minute bune pentru prestația sa.
Concertul de la Sala Polivalentă s-a încheiat în aceeași notă de intensitate și bucurie, oferită cu piesa „What a wonderful world” de George David Weiss și George Douglass, interpretată în duet. Que noche!, am spune, pe limba lui Placido Domingo jr.! Ce seară, adică, în care invitații au captivat publicul mai mult decât artistul al cărui nume a „ținut” afișul…