Bugetul pe 2019, dezbătut cu craiovenii

0
419

Autoritățile locale au organizat, la sfârșitul săptămânii trecute, o dezbatere publică pe buget. Dacă în anii precedenți, cele mai multe solicitări erau pentru asfaltările de străzi, în acest an s-a pus problema gratuităților pe mijloacele de transport ale RAT Craiova: pensionarii au cerut condiții mai avantajoase pentru acordarea legitimațiilor de călătorie gratuite, astfel ca mai multe persoane să beneficieze de aceste facilități. Elevii au cerut și ei o reducere de 100% la abonamentele de transport.

Bugetul local al municipiului Craiova este estimat, în acest an, la suma de 585 milioane de lei, cu 170 milioane de lei mai mare decât cel de anul trecut. Din acești bani, 182 milioane de lei provin din taxele și impozitele pe care le plătesc craiovenii, iar restul de la bugetul de stat – sub formă de cote defalcate din impozitul pe venit și din TVA – și din rambursări de la Uniunea Europeană pentru proiectele europene – cum este cazul proiectului de reabilitare a Parcului „Nicolae Romanescu”. Autoritățile și-au propus să cheltuiască acești bani pentru funcționarea instituției (73% din buget) și pentru investiții (27%).

Pensionarii au cerut mai multe gratuități pe mijloacele RAT

Craiovenii care au fost prezenți în sală, în majoritate pensionari, și-au îndreptat atenția pe solicitări mărunte. Marian Trifan, președintele Asociației de Pensionari Civili „Mihai Viteazul”, a cerut autorităților să schimbe criteriile de acordare a gratuităților pe mijloacele de transport ale RAT Craiova. Concret, să beneficieze de reducere de 100% toți pensionarii care au împlinit vârsta de 65 de ani, în loc de 70 de ani cât este acum, și să aibă un venit maxim de 1.500 de lei, în loc de 1.000 de lei, cât este pragul maxim care este luat în considerare acum. Primarul Craiovei a răspuns că, pentru aceste lucruri, este nevoie să se facă anumite calcule la buget. Gratuitate de 100% pe autobuzele și tramvaiele RAT au solicitat și elevii. Și acestora, edilul le-a răspuns că se analizează propunerea și că se va aplica începând din luna septembrie.

Copertine și băncuțe, în stațiile de așteptare

Tot pensionarii au cerut autorităților să îmbunătățească și condițiile din stațiile de așteptare ale RAT Craiova. Ei au pus problema lipsei copertinelor și a băncuțelor, care fac ca timpul de așteptare a autobuzelor și tramvaielor să fie foarte greu, îndeosebi pentru persoanele în vârstă. Edilul Craiovei le-a dat dreptate oamenilor și a promis că modul în care vor arăta stațiile RAT va fi îmbunătățit, operatorul de transport având în plan acest lucru. Au existat și câteva solicitări, puține însă, din cartiere: asfaltări și marcări ale locurilor de parcare, amenajarea platformelor de gunoi și locuri de joacă pentru copii. Piața din Rovine s-a aflat și ea printre revendicări, craiovenii solicitând și o închidere perimetrală, pentru ca ploaia și vântul să nu le mai strice marfa comercianților.

Parcul Bunicilor, în loc de Parcul Crizantemelor

Nu au lipsit nici propunerile ieșite din tipare. De exemplu, tot pensionarii au solicitat ca o anumită categorie de vârstnici să beneficieze de analize gratuite, de tip RMN, la spitalele din subordinea primăriei. Sau Parcul Crizantemelor să poarte, de aici încolo, denumirea de Parcul Bunicilor, propunere pe care autoritățile nu au agreat-o, considerând că denumirea trebuie să-i mulțumească pe toți craiovenii care frecventează acest parc, nu doar pe o anumită categorie de vârstă. Pensionarii au mai solicitat și o sursă de curent electric în Parcul Hanul Doctorului, amenajat frumos de autorități, dar căruia îi lipsește, din păcate, muzica și distracția. Autoritățile au răspuns că, și în acest caz, trebuie să se țină seama și de persoanele care locuiesc în vecinătate și care nu trebuie să fi deranjate de zgomot.