45 de ani de la inaugurarea clădirii Teatrului Național din Craiova

0
1381

Construcţie emblematică a Craiovei, situată în plin centru (pe strada „A.I. Cuza” nr. 11), Teatrul  Naţional din Craiova face parte din seria celor trei teatre care au marcat atât evoluţia arhitecturii, cât şi pe cea a artei teatrale româneşti contemporane. Realizate în aceeaşi perioadă (1964-1972), Teatrul Naţional din Bucureşti (autor arh. Romeo Belea), Teatrul de Stat din Târgu Mureş (autor arh. Constantin Săvescu) şi Teatrul Naţional din Craiova (arh. Alexandru Iotzu) reprezintă punctul culminant în construirea de edificii culturale în România secolului XX.

Fondat în 1850, Teatrul Naţional din Craiova şi-a desfăşurat activitatea aproape fără întrerupere. În urma incendiului din 1923, clădirea veche a fost distrusă, acesta  funcţionând apoi, în condiţii improprii, într-un amfiteatru adaptat, al unui liceu. O nouă clădire urma să asigure cadrul adecvat al desfăşurării actului teatral.

«În 1969 a început ridicarea unui local propriu a Teatrului Naţional din Craiova, lucrare cuprinsă în planul socialist de dezvoltare urbanistică şi culturală. Noul teatru s-a ridicat la apus de Universitate (Palatul de Justiție), în imediata apropiere, pe locul fostei „pieţe noi” sau „Marşeu”, a cărei demolare şi mutare începuse cu doi ani înainte pe amplasamentul dintre Calea Bucureşti şi str. „Vasile Alecsandri”.

La 21 aprilie 1973 s-a inaugurat noul Teatru Naţional, proiectat de arhitectul Alexandru Iotzu, fiul celui care a terminat Banca Comerţului, a ridicat Casa Albă şi Palatul „Ramuri” de pe actuala str. „Popa Şapcă” (fostă cândva str. Liceului). În construcţia noului teatru a fost încorporată marmură albă de Ruşchiţa şi cafenie de Gura Văii», scrie Vladimir Roșulescu, într-un studiu asupra teatrului craiovean.

„În ceea ce priveşte programul, s-a  prevăzut iniţial ca teatrul să aibă două săli de 800 şi respectiv 300 locuri, cu scene dispunând de dotări la cel mai înalt nivel. Definitivarea temei a durat 2 ani şi a fost rezultatul  integrării în totalitate a propunerilor arhitectului Al. Iotzu”, precizează arh. Ana Maria Hariton.

La 45 de ani de la inaugurarea clădirii în care își desfășoară activitatea, Teatrul Național din Craiova rămâne una dintre instituțiile-reper ale vieții culturale craiovene, dar și naționale. Momentul culminant al activității sale a fost atins între anii 1989-1998, când regizorul Silviu Purcărete a realizat aici, utilizând în totalitate posibilităţile oferite de scena amplă, o serie de şase spectacole recompensate cu premii naţionale şi internaţionale.

Potrivit reprezentanților teatrului, împlinirea celor 45 de ani va fi marcată în luna mai a acestui an, prin deschiderea unei expoziții de fotografie.