Miei de Paşte, în fosta piaţă din Brestei

0
451

Singurul spaţiu autorizat din Dolj în care se va putea face atât comercializarea, cât şi sacrificarea mieilor de Paşte va fi cel amenajat de SC Pieţe şi Târguri în Piaţa Brestei din Craiova.

Mieii de Paşte, ca orice alte animale, trebuie să fie sacrificaţi, conform normele europene, numai în abatoare specializate care sunt autorizate din punct de vecere sanitar-veterinar. Și în acest an, SC Pieţe şi Târguri Craiova va pune la dispoziţia celor care nu doresc să cumpere carnea de miel direct din măcelării, ci să-şi aleagă singuri mieii sau iezii, un astfel de loc adecvat pentru sacrificarea lor. Dacă în ultimii trei ani, mieii au fost comercializaţi în Piaţa Veche, de această dată a fost aleasă fosta Piaţă Brestei, care a mai fost folosită în acest scop şi în 2013.

„Am dorit să le oferim şi anul acesta craiovenilor, şi nu doar lor, posibilitatea de a-şi alege direct de la comercianţi mieii pe care îi doresc pentru masa de Paşte. Demersurile noastre au găsit înţelegere la Direcţia Sanitar-Veterinară Dolj, care a autorizat amenajarea acestui punct de comercializare şi sacrificare a mieilor din Piaţa Brestei, unde îi aşteptăm săptămâna viitoare atât pe cumpărători, cât şi pe comercianţii de miei interesaţi să-şi vândă marfa în condiţii optime”, a declarat Cosmin Durle, administratorul SC Pieţe şi Târguri Craiova.

Medici veterinari autorizaţi vor pune ştampila de sănătate

 Punctul de vânzare şi tăiere a mieilor din Piaţa Brestei îşi va desfăşura activitatea începând de luni, 25 aprilie, şi până sâmbătă, 30 aprilie, inclusiv, funcţionând pe aceleaşi principii ca şi un abator. Potrivit reprezentanţilor pieţelor, locul de sacrificare va dispune de spaţii dotate cu apă potabilă caldă şi rece, fiind prevăzut cu toate ustensilele necesare acestor operaţiuni, inclusiv cu asomator şi staţie de sterilizare a cuţitelor. Sacrificarea se va face doar de măcelari autorizaţi, cu analizele medicale la zi. Înainte ca fiecare cumpărător să le împacheteze, carcasele de miel vor fi verificate de un medic veterinar, care le aplică marca de sănătate.

„În acest punct de comercializare şi sacrificare pot fi vânduţi şi tăiaţi numai miei crotaliaţi, ce trebuie să fie însoţiţi de toate documentele sanitar-veterinare impuse de legislaţia în vigoare”, a mai precizat administratorul Cosmin Durle.

Și în acest an, se aşteaptă să fie o ofertă mare de miei şi iezi, ceea ce va face ca preţul pe kilogram să fie în scădere. La nivel naţional, Sindicatul Naţional al Crescătorilor de Ovine din România a anunţat că se va pleca de la 10 lei pe kilogramul în viu (acelaşi preţ de anul trecut) şi 25 de lei pe kilogramul de miel tăiat. În supermarketuri, carnea de miel se vinde la preţul de 27 de lei pe kilogram.