În doar cinci zile / Peste 200 de studenţi au donat sânge pentru pacienţii din spitale

0
152

Dornici să dea o mână de ajutor bolnavilor aflaţi pe patul de spital sau celor care au căzut victime accidentelor rutiere, craiovenii s-au prezentat în număr mare la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine din Craiova pentru a dona sânge. Timp de o săptămână, studenţii medicinişti au încurajat acest demers prin intermediul campaniei „Donează sânge, fii erou!”.

Săptămâna trecută, 263 de craioveni au donat sânge în cadrul campaniei susţinute de studenţii medicinişti. Numărul celor care au răspuns invitaţiei de a participa la acest demers umanitar a fost încă şi mai mare. Din păcate, însă, unii dintre ei nu s-au încadrat în condiţiile medicale obligatorii: fie au avut tensiune mică sau mare, fie au suferit de-a lungul timpului intervenţii chirurgicale mai complicate.

Din cantitatea de sânge recoltată pe parcursul celor cinci zile în care s-a desfăşurat campania „Donează sânge, fii erou!” urmează să se facă preparate din sânge necesare pentru intervenţiile chirurgicale, aşa cum ar fi masa eritrocitară, plasma congelată sau concentratul trombocitar. „Suntem mulţumiţi de participarea la această campanie. În cinci zile au donat sânge nu mai puţin de 263 de studenţi. Sângele recoltat va fi repartizat în spitale în funcţie de necesităţi”, a declarat Rebecca Şerban, coordonatorul local al campaniei „Donează sânge, fii erou!”.

Deficitul de sânge se resimte în spitale

Potrivit statisticilor, în România doar 2% din populaţie donează sânge. Şi, pentru că deficitul de unităţi şi preparate din sânge continuă să fie una dintre principalele probleme în salvarea şi tratamentul pacienţilor, studenţii medicinişti susţin că donarea sanguină ar trebui să devină o obişnuinţă, aşa cum se întâmplă în alte ţări europene. Nu de puţine ori, medicii din spitalele craiovene s-au plâns că deficitul de sânge se resimte, mai ales, pe secţii în care consumul este mare aşa cum ar fi cele de chirurgie ori oncologie. Din acest motiv, ar fi important ca astfel de gesturi umanitare să aibă loc şi în afara campaniilor organizate de diferite instituţii sau asociaţii.

Înainte de toate, pentru a dona sânge craiovenii trebuie să îndeplinească o serie de condiţii. Eligibile sunt doar persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 50 de ani. Totodată donatorii trebuie să aibă o stare de sănătate bună, să fie odihniţi, să nu consume alcool cu 48 de ore înaintea donării, să aibă greutatea peste 60 kg, să nu sufere de afecţiuni precum hepatită, TBC, malarie, boli de piele, ulcer sau diabet zaharat şi să nu figureze în registrele medicale cu boli de inimă. Persoana care doreşte să doneze sânge nu trebuie să fie alergică sau să fi donat sânge cu 72 de zile înainte de recoltare.

În dimineaţa recoltării de sânge pot fi consumate cel mult două felii de pâine cu margarină şi gem. De asemenea, trebuie consumate multe lichide. Sunt interzise în schimb alimentele bogate în grăsimi şi laptele. Nici fumatul nu este recomandat înainte de a dona sânge din cauza riscului de lipotimie.

În sprijinul pacienţilor din spitale

Pentru a-i încuraja să vină la Centrul de Transfuzii, donatorii sunt atraşi şi cu câteva facilităţi: şapte bonuri de masă în valoare de 52 de lei şi analize gratuite în valoare de 100 lei pentru depistarea hepatitei B şi C, a HIV/SIDA şi a leucemiei. De asemenea, tot cu această ocazie este determinată hemoglobina, grupa sanguină şi Rh-ul. Tot pe lista de beneficii figurează şi o reducere de 50% pe transportul în comun timp de o lună şi o zi liberă la serviciu sau şcoală.

Campania benevolă de donare de sânge s-a desfăşurat în mai multe oraşe ale ţării. Astfel, în cadrul eforturilor îndelungate de a creşte numărul de donatori voluntari de sânge, Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR) a organizat acţiuni în colaborare cu Centrele de Transfuzie Sanguină din Bucureşti, Craiova, Sibiu, Iaşi, Timişoara şi Cluj-Napoca.

După cum au ţinut chiar organizatorii să specifice, tinerii români cu un simţ crescut al responsabilităţii au prin astfel de campanii ocazia de a-şi ajuta concetăţenii ce necesită transfuzii sanguine, precum victimele accidentelor, cei ce suferă operaţii dificile şi cei ce necesită tratamente împotriva cancerului, pentru a enumera doar câţiva dintre beneficiarii actului umanitar depus de donatori.