Premieră la Colegiul NaÅ£ional “Elena Cuza” din Craiova: o trupă de teatru, formată din elevi de cls. a V-a , va ieÅŸi, pe scenă, de Zilele Colegiului, în luna mai

0
2393

Colegiul NaÅ£ional “Elena Cuza” din Craiova nu mai are nevoie de nicio prezentare. ÃŽn luna mai, centenara instituÅ£ie de învăţământ va sărbători 190 de ani de existenţă. ÃŽn pregătirea evenimentelor din acele zile, se vine cu o premieră: înfiinÅ£area unei trupe de teatru, compusă din elevi de gimnaziu, mai precis copii din cls. a V-a. Deja, de mulÅ£i ani, o echipă de teatru, dar formată din liceeni, fiinÅ£ează aici, participantă ÅŸi la mai multe concursuri specifice, aducând ÅŸi premii. “Juniorii” sunt în plină pregătire a unei scenete, pe care o vor prezenta publicului, în zilele de sărbătoare de peste două luni.

Despre trupa de teatru a Colegiului NaÅ£ional “Elena Cuza” din Craiova , formată din liceeni, s-a tot amintit, de-a lungul anilor, nu mai are rost să amintim de concursurile la care au participat ÅŸi de la care s-au întors cu premii. Dar, fiindcă există un … dar, această dată benefic, se vine cu ceva nou. “ÃŽn luna mai, sărbătorim 190 de ani de existenţă. Vor fi multe activităţi, pe care nu vrem să le divulgăm de acum. ÃŽnsă, venim cu o noutate: am înfiinÅ£at echipa de teatru, formată din elevi de gimnaziu, primii fiind cei din cls. a V-a. Ducem mai departe sloganul nostru – “TradiÅ£ie ÅŸi Excelenţă”. Cei mici vor prezenta , din ceea ce am înÅ£eles, o scenetă, bazată din fapte reale, care este regizată, dacă se poate spune aÅŸa, de un fost absolvent de-ai noÅŸtri, Mircea MogoÅŸanu, din vara trecută acesta finalizând ÅŸi cursurile Departamentului de Arte al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Craiova . El poate explica mai multe”, a precizat prof. Liviu Cotfasă, director al Colegiului NaÅ£ional “Elena Cuza”.

S-a întors între copii şi este alături de ei

Este un proaspăt absolvent al cursurilor Universităţii din Craiova, la “Teatru”, dacă este permis termenul, ÅŸi s-a întors printre cei mici, la ÅŸcoala unde a învăţat. Vrea să-i îndrume pe “juniori” în artele spectacolului, iar numele său este Mircea MogoÅŸanu. “ÃŽmi place să mă întorc aici, la “Cuza”, să fiu printre cei mici. ÃŽi consider prietenii mei ÅŸi-i văd ca pe niÅŸte adulÅ£i. Trebuie să ne coborâm la mintea lor, deoarece ÅŸi noi, la rândul nostru, am fost copii. Teatrul este scena vieÅ£ii, cu bune ÅŸi cu rele, cu sentimente. Asta îmi doresc să le insuflu, să cunoască trăirile, conform propriilor lor simţăminte. Sunt, acum ÅŸase copii foarte talentaÅ£i, pe care i-am ales după o selecÅ£ie atentă, la care au participat peste 30 de elevi. Pregătim o scenetă, în care unul va fi profesorul cel “rău”, altul femeia de serviciu care îi controlează pe toÅ£i, conform unei tipologii trăite de noi toÅ£i, mai ales la vârsta ÅŸcolii. Deocamdată, nu am lucrat pe text, doar pe ceea ce înseamnă gestica , gestionarea emoÅ£iilor, folosind foarte multe jocuri. Cred că, de mâine, vom intra efectiv pe interpretare ÅŸi sunt convins că sceneta, de maximum zece minute, pe care o vom prezenta, va fi pe placul tuturor”, a precizat Mircea MogoÅŸanu . Echipa pe care o antrenează este formată din ÅŸase prichindei dornici de succes: Miruna Cotfasă, Dariush Gholami, Åžtefania Buia, Roxana Lungu, Lucia Grigore, Matei Ciucă. Doi dintre ei ne-a spus câteva cuvinte. Primul a fost Dariush, care s-a “bătut”, pentru întâietate, cu celălalt băiat din grup, Matei, aÅŸa că, fiind învingător, a spus: “ÃŽmi place ceea ce fac. Dăm tot cee mai bun din noi, iar domnul profesor ne este foarte aproape. De abia aÅŸtept repetiÅ£iile pe text”. Din partea fetelor, “purtătoare de cuvânt ” a fost desemnată Miruna Cotfasă, care, dezinhibată, a vorbit: “Am fost aleÅŸi cei mai buni. Nu credeam că primele lecÅ£ii au fost antrenamente prin jocuri, unele care sunt distractive, trecând de la mimă ÅŸi până la bătutul palmelor. Eu cred că acestea ne vor ajuta ÅŸi mai târziu”. Trăgând o linie, dacă se poate spune aÅŸa, aÅŸteptăm debutul pe scenă al micilor artiÅŸti de la “Elena Cuza”.