Premieră la Colegiul Naţional “Elena Cuza” din Craiova: o trupă de teatru, formată din elevi de cls. a V-a , va ieşi, pe scenă, de Zilele Colegiului, în luna mai

0
2430

Colegiul Naţional “Elena Cuza” din Craiova nu mai are nevoie de nicio prezentare. În luna mai, centenara instituţie de învăţământ va sărbători 190 de ani de existenţă. În pregătirea evenimentelor din acele zile, se vine cu o premieră: înfiinţarea unei trupe de teatru, compusă din elevi de gimnaziu, mai precis copii din cls. a V-a. Deja, de mulţi ani, o echipă de teatru, dar formată din liceeni, fiinţează aici, participantă şi la mai multe concursuri specifice, aducând şi premii. “Juniorii” sunt în plină pregătire a unei scenete, pe care o vor prezenta publicului, în zilele de sărbătoare de peste două luni.

Despre trupa de teatru a Colegiului Naţional “Elena Cuza” din Craiova , formată din liceeni, s-a tot amintit, de-a lungul anilor, nu mai are rost să amintim de concursurile la care au participat şi de la care s-au întors cu premii. Dar, fiindcă există un … dar, această dată benefic, se vine cu ceva nou. “În luna mai, sărbătorim 190 de ani de existenţă. Vor fi multe activităţi, pe care nu vrem să le divulgăm de acum. Însă, venim cu o noutate: am înfiinţat echipa de teatru, formată din elevi de gimnaziu, primii fiind cei din cls. a V-a. Ducem mai departe sloganul nostru – “Tradiţie şi Excelenţă”. Cei mici vor prezenta , din ceea ce am înţeles, o scenetă, bazată din fapte reale, care este regizată, dacă se poate spune aşa, de un fost absolvent de-ai noştri, Mircea Mogoşanu, din vara trecută acesta finalizând şi cursurile Departamentului de Arte al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Craiova . El poate explica mai multe”, a precizat prof. Liviu Cotfasă, director al Colegiului Naţional “Elena Cuza”.

S-a întors între copii şi este alături de ei

Este un proaspăt absolvent al cursurilor Universităţii din Craiova, la “Teatru”, dacă este permis termenul, şi s-a întors printre cei mici, la şcoala unde a învăţat. Vrea să-i îndrume pe “juniori” în artele spectacolului, iar numele său este Mircea Mogoşanu. “Îmi place să mă întorc aici, la “Cuza”, să fiu printre cei mici. Îi consider prietenii mei şi-i văd ca pe nişte adulţi. Trebuie să ne coborâm la mintea lor, deoarece şi noi, la rândul nostru, am fost copii. Teatrul este scena vieţii, cu bune şi cu rele, cu sentimente. Asta îmi doresc să le insuflu, să cunoască trăirile, conform propriilor lor simţăminte. Sunt, acum şase copii foarte talentaţi, pe care i-am ales după o selecţie atentă, la care au participat peste 30 de elevi. Pregătim o scenetă, în care unul va fi profesorul cel “rău”, altul femeia de serviciu care îi controlează pe toţi, conform unei tipologii trăite de noi toţi, mai ales la vârsta şcolii. Deocamdată, nu am lucrat pe text, doar pe ceea ce înseamnă gestica , gestionarea emoţiilor, folosind foarte multe jocuri. Cred că, de mâine, vom intra efectiv pe interpretare şi sunt convins că sceneta, de maximum zece minute, pe care o vom prezenta, va fi pe placul tuturor”, a precizat Mircea Mogoşanu . Echipa pe care o antrenează este formată din şase prichindei dornici de succes: Miruna Cotfasă, Dariush Gholami, Ştefania Buia, Roxana Lungu, Lucia Grigore, Matei Ciucă. Doi dintre ei ne-a spus câteva cuvinte. Primul a fost Dariush, care s-a “bătut”, pentru întâietate, cu celălalt băiat din grup, Matei, aşa că, fiind învingător, a spus: “Îmi place ceea ce fac. Dăm tot cee mai bun din noi, iar domnul profesor ne este foarte aproape. De abia aştept repetiţiile pe text”. Din partea fetelor, “purtătoare de cuvânt ” a fost desemnată Miruna Cotfasă, care, dezinhibată, a vorbit: “Am fost aleşi cei mai buni. Nu credeam că primele lecţii au fost antrenamente prin jocuri, unele care sunt distractive, trecând de la mimă şi până la bătutul palmelor. Eu cred că acestea ne vor ajuta şi mai târziu”. Trăgând o linie, dacă se poate spune aşa, aşteptăm debutul pe scenă al micilor artişti de la “Elena Cuza”.