Astăzi, a avut loc prima probă a simulării Examenului de Bacalaureat. În Dolj, au fost înscrişi peste 4.900 de elevi, iar prezenţa a fost foarte bună , în sălile unde s-a susţinut proba la “Limba şi literatura română” fiind aproape 3.800 de candidaţi, absenţele cele mai mari fiind înregistrate din partea celor care urmează cursurile “seral”, respectiv “învăţământul cu frecvenţă redusă”. S-au respectat regulile sanitare, iar participanţii au spus că subiectele pe care le-au avut de rezolvat au fost accesibile.
Pe ploaie, pe lapoviţă sau cum s-or mai numi fenomenele metereologice, astăzi a avut loc prima probă a simulării Examenului de Bacalaureat, la care, în Dolj, au fost înscrişi peste 4.900 de candidaţi, indiferent de cursurile de învăţământ pe care le urmează. Emoţiile nu au lipsit, mai ales în perioadă de pandemie, iar părinţi, prieteni i-au aşteptat pe elevi, la ieşirea din sălile de examen, să-şi dezvolte trăirile. Candidaţii au fost foarte volubili, la ieşire, fiind foarte dezinvolţi, dezinhibaţi total de stresul de trei ore, timp în care şi-au rezolvat subiectele primite. Cu trei dintre ei, am vorbit şi noi. Cu toţii, Andra Gheoartă, Ianis Mirea şi Robert Popa, elevi ai Colegiului Naţional “Elena Cuza”, ne-au declarat: “Au fost subiecte accesibile, parcă, din ceea ce am văzut în anii trecuţi, mai uşoare. Credem că putem obţine note peste 9.00. A fost totuşi dificil, să stai cu masca pe faţa, dar au fost asigurate toate condiţiile sanitare, ţinând cont de pandemie. Noi ne-am pregătit în fiecare zi, inclusiv online, şi avem speranţe mari la sesiunea de Bacalaureat din vară”.
La forma de învăţământ “zi”, procentaj de prezenţă de peste 86%
La nivel oficial, detaliile au fost oferite de prof. Alexandru Gîdăr, inspector – general al ISJ Dolj. “Conform datelor centralizate, din cei peste 4.900 de elevi care trebuia să dea simularea, 3.890 au fost prezenţi, cei mai mulţi la forma de învăţământ “zi”, unde procentul a fost de 86%. Dacă vorbim de absenţi, în jur de 500 au fost la “zi”, iar cca. de 1.000 provin de la “seral” şi “învăţământul cu frecvenţă redusă”. Examenul de astăzi, 22 martie, în Dolj s-a desfăşurat în condiţiile impuse de lege şi nu am avut niciun candidat eliminat pentru fraudă “, a precizat Alexandru Gîdăr. Vorbind strict statistic, avem cinci unităţi şcolare care au avut prezenţă totală la simulare: Liceul Teologic Adventist din Craiova, Liceul Teoretic “Adrian Păunescu” din Bârca, Liceul Teoretic “Gh. Vasilichi” din Cetate, Liceul Teoretic “Independenţa” din Calafat şi Seminarul Teologic “Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova. Cele mai mici procentaje au fost la Liceul Tehnologic “Transporturi Căi Ferate” din Craiova (11,11%), Liceul Tehnologic de Transporturi Auto din Craiova (13,73), Liceul de Industrie Alimentară din Craiova (16, 76%).