Hotărâre definitivă! / Fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon, a scăpat de dosarul de abuz în serviciu

0
302

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au soluţionat, marţi seară, dosarul în care fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon, a fost trimis în judecată, în 2014, pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, împreună cu Nicoleta Miulescu, secretarul Primăriei Craiova, şi Carmen Liana Grigore, la data faptelor consilier juridic la Direcţia Contencios Juridic şi Asistenţă de Specialitate, legat de restituirea unui imobil în natură. După ce, anul trecut, au fost achitaţi la Curtea de Apel Craiova, judecătorii ÎCCJ au hotărât, acum, să schimbe încadrarea juridică a faptelor din abuz în serviciu, în neglijenţă în serviciu, după care au dispus încetarea procesului penal faţă de cei trei inculpaţi întrucât s-a prescris infracţiunea de neglijenţă în serviciu. Dispoziţia de restituire a imobilului a fost anulată, iar Primăria Craiova are 30 de zile pentru a deschide acţiune civilă în instanţă. Hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă.

Antonie Solomon

Reamintim că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus, în decembrie 2014, trimiterea în judecată a inculpaţilor Antonie Solomon, la data faptelor primar al municipiul Craiova, Carmen Liana Grigore, la data faptelor consilier juridic la Direcţia Contencios Juridic şi Asistenţă de Specialitate din cadrul Primăriei municipiului Craiova, şi Nicoleta Miulescu, secretar al municipiului Craiova, la data faptelor, toţi trei fiind acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. În rechizitoriu, procurorii au reţinut că „în cursul anului 2007, inculpatul Solomon Antonie, în calitate de primar al municipiul Craiova şi preşedinte al comisiei de aplicare a prevederilor Legii 10/2001, împreună cu cele două inculpate, şi-au exercitat în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu cu prilejul emiterii unei dispoziţii de restituire în natură a unui imobil compus din teren în suprafaţă de 1310 m.p. şi clădire în suprafaţă de 330 m.p., situat în municipiul Craiova. Acest document a fost întocmit de către inculpata Grigorie Carmen Liana fără a ţine seama că actele prezentate de persoana notificatoare nu cuprindeau motivele de fapt pe care se întemeiază cererile de restituire şi erau contradictorii, întrucât prezentau aspecte diferite, nefiind apte să demonstreze calitatea de moştenitor legal sau testamentar al acesteia, existenţa unui act de deposedare abuzivă sau să stabilească caracterul abuziv al preluării imobilului şi fără ca notificarea să fi fost examinată pe fondul ei şi să fi primit o propunere de soluţionare din partea comisiei interne de aplicare a prevederilor Legii nr. 10/2001. Mai mult, inculpata Grigorie Carmen Liana a atestat faptul neadevărat că imobilul ar fi fost naţionalizat în baza Decretului nr. 92/1950, deşi era donat autorităţii publice locale prin act autentic. Prin aceste demersuri, s-a produs o pagubă în dauna Primăriei Craiova în valoare de 2.064.216 lei, echivalentul a 660.000 euro”. Procurorii au instituit sechestru asupra mai multor imobile ce aparţin inculpaţilor Solomon Antonie şi Miulescu Nicoleta.

La Curtea de Apel Craiova au fost achitaţi

Nicoleta Miulescu

Dosarul s-a judecat la Curtea de Apel Craiova, instanţă care, în decembrie 2016, a hotărât să-i achite pe cei trei inculpaţi, însă a menţinut sechestrul pe bunurile lor. Atât inculpaţii, cât şi procurorii DNA au declarat apel, iar marţi, 20 martie a.c., după mai multe amânări, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat sentinţa definitivă. Inculpaţii au scăpat de acuzaţii pentru că s-au prescris şi nu au de plătit despăgubiri: „Schimbă încadrarea juridică a faptelor reţinute în sarcina inculpaţilor Solomon Antonie şi Miulescu Nicoleta din infracţiunea de abuz în serviciu, în infracţiunea de neglijenţă în serviciu. Schimbă încadrarea juridică a faptelor reţinute în sarcina inculpatei Grigorie Carmen Liana din infracţiunea de abuz în serviciu, în infracţiunea de neglijenţă în serviciu. Încetează procesul penal pornit împotriva inculpaţilor Grigorie Carmen Liana, Solomon Antonie şi Miulescu Nicoleta, pentru infracţiunea de neglijenţă în serviciu, constatând intervenită prescripţia specială a răspunderii penale. 2) Restabileşte situaţia anterioară comiterii infracţiunii şi dispune anularea dispoziţiei nr.14851/19.07.2007 emisă de inculpatul Solomon Antonie, în calitate de primar al municipiului Craiova, judeţul Dolj, de restituire în natură a imobilului din municipiul Craiova, str. Severinului nr.46 (actualmente bulevardul Nicolae Titulescu nr.38 3). Respinge cererea formulată de partea civilă unitatea administrativ teritorială municipiul Craiova, de obligare a inculpaţilor la plata despăgubirilor civile. Ridică măsurile asiguratorii instituite asupra bunurilor inculpaţilor Solomon Antonie şi Miulescu Nicoleta. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 20.03.2018”, se arată în hotărârea ÎCCJ. Partea civilă, Primăria Craiova, poate deschide o acţiune civilă în termen de 30 de zile.