Concert simfonic dedicat Zilei Olteniei

0
367

Astăzi, de la ora 18.00, în holul central al Universității din Craiova, Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia”, cu Cristian Brâncuși la pupitrul dirijoral, susține un concert extraordinar dedicat Zilei Olteniei. Accesul se va face pe bază de invitaţie, în limita locurilor disponibile. Acelaşi program va fi prezentat şi în sala de concerte a Filarmonicii, vineri, 23 martie, ora 19.00, accesul fiind pe bază de bilet (30 lei preţ întreg, 15 lei preţ redus, pentru elevi, studenţi şi pensionari).

Programul concertului include exclusiv lucrări aparţinând unor compozitori provenind din zona olteană: Ioan Dobrinescu, Theodor Rogalski, Eduard Caudella, Constantin Bobescu, Mihail Jora, George Enacovici, Paul Constantinescu, Tiberiu Olah. «Concertul se va încheia cu muzica celebrei pelicule „Mihai Viteazul”, compusă de Tiberiu Olah, întrunind încă de la premiera remarcabilului film sufragiile publicului şi ale specialiştilor. A obţinut Premiul Asociaţiei Cineaştilor şi Premiul pentru cea mai bună muzică şi cel mai bun sunet la Festivalul Internaţional de la Moscova», precizează reprezentanții Filarmonicii craiovene.

Cristian Brâncuşi

Absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti – secţiile dirijat de orchestră şi compoziţie –, Cristian Brâncuşi a participat la cursuri de măiestrie interpretativă susţinute de Igor Markevitch (Weimar, 1975), Karl Osterreicher (Viena, 1976-1977), Sergiu Celibidache (Germania, 1978-1982). Între anii 1977-1983 a activat ca dirijor permanent al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti, ulterior a îndeplinit aceeaşi funcţie la Orchestra de Studio a Radioteleviziunii Române. Din 1990 și până în 2016 a fost dirijor al Orchestrei de Cameră Radio. În  tot acest timp a prezentat sute de concerte cu un repertoriu variat, de la lucrări preclasice la creaţia contemporană.

  Muzician complex, este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, al SIMC, autor a diverse lucrări camerale, simfonice şi vocal-simfonice. În 2003 i s-a acordat înaltul titlul de Doctor în muzică. O altă latură a activităţii sale este şi aceea de formare a tinerilor dirijori. Din anul 1992 este profesor la clasa de dirijat orchestră a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, printre discipolii săi, alături de studenţi români, numărându-se tineri dirijori din Argentina, Norvegia, Elveţia, Grecia, Coreea de Sud, SUA. A susţinut conferinţe, prelegeri, comunicări la simpozioane, emisiuni la radio şi televiziune, a condus masterate în ţară şi străinătate. În 2006, a publicat volumul intitulat „Estetica muzicală în viziunea lui Dimitrie Cuclin”.

***

În program:

Ioan Dobrinescu: Suita „De treci codrii de alamă”

Theodor Rogalski: Balada „Iancu Jianu”

Eduard Caudella: Uvertura operei „Olteanca”

Constantin Bobescu: „Frunza și Rustemul”

Mihail Jora / Andrea Riderelli: „Joc oltenesc” din suita de balet „La Piață”

George Enacovici: Jocuri oltenești

Paul Constantinescu: „Olteneasca”

Tiberiu Olah: Suita simfonică „Mihai Viteazul”