ABA Jiu a sărbătorit Ziua Mondială a Apei

0
663

Administraţia Bazinală de Apă Jiu a găzduit, ieri, şedinţa Comitetului de Bazin Jiu-Dunăre organizată cu ocazia celebrării Zilei Mondiale a Apei. Tema aleasă în acest an de Organizaţia Naţiunilor Unite a fost „Natură pentru apă” şi reprezintă un apel către omul modern să înţeleagă importanţa acestei resurse vitale şi să revină la relaţia sa tradiţională cu apa şi, în general, cu mediul înconjurător.

Administraţia Naţională „Apele Române” a celebrat Ziua Mondială a Apei, pentru a aduce aminte tuturor cetăţenilor importanţa deosebită pe care o are apa în existenţa, conservarea şi dezvoltarea tuturor organismelor vii. „În ultimii 25 de ani, de când sărbătorim Ziua Mondială a Apei, am încercat să atragem atenţia populaţiei asupra importanţei acestei resurse. O resursă regenerabilă, dar limitată în timp şi spaţiu. Sunt probleme care au apărut în ultimii ani din cauza schimbărilor climatice. Vedem cu ce probleme ne confruntăm atunci când apa este în exces sau, din contră, lipseşte”, a precizat Marin Tălău, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Jiu.

Prezent la eveniment, Dan Narcis Purcărescu, prefectul judeţului Dolj şi preşedinte al Comitetului de Bazin Jiu-Dunăre, a subliniat, la rândul său, importanţa conservării resurselor de apă. „Cerinţa de apă este în continuă creştere. Şi dacă nu vom avea grijă de această resursă vom avea de suferit. Chiar în aceste zile este în vigoare un cod galben de inundaţii pe Dunăre. Este de apreciat că în ultimii ABA Jiu a achiziţionat utilaje şi a efectuat lucrări de infrastructură împotriva inundaţiilor. Astfel, zona de pericol la nivelul judeţului Dolj s-a redus destul de mult”.

Acţiuni dedicate ZMA 2018

Administraţia Bazinală de Apă Jiu a demarat, la nivelul celor patru judeţe aflate în administrare, începând de la data de 19 martie, acţiuni dedicate Zilei Mondiale a Apei – 22 martie, acţiuni de igienizare, prezentări în cadrul unităţilor de învăţământ, vizite ale elevilor la laboratoarele instituţiei. Aceste evenimente se vor desfăşura până la sfârşitul lunii martie.

Administraţia Bazinală de Apă Jiu, prin subunităţile sale, Sisteme de Gospodărire a Apelor Dolj, Gorj, Mehedinţi şi S.H.I Petroşani, organizează o serie de acţiuni menite să evidenţieze rolul apei pentru existenţa vieţii şi dezvoltarea economică şi socială a omenirii.

Angajaţii ABA Jiu vor avea astăzi diverse acţiuni educaţionale (prezentări, seminarii, ore interactive de lucru) pe tema „Natură pentru Apă”. Printre acestea, activităţile efectuate de către cei de la Şcoala Gimnazială Sălcuţa, structura Plopşor, Şcoala Gimnazială „Marin Sorescu”, Bulzeşti şi Grădiniţa „Ray Kids”, toate aflate în parteneriat cu ABA Jiu.

4.000 de copii îşi pierd viaţa în fiecare zi din cauza bolilor cauzate de apa poluată

Anual circa 19 milioane decese premature sunt legate de impactul asupra mediului al exploatării improprii a resurselor naturale. OMS a estimat că în 2012 aproape  un sfert din totalul deceselor în lume, adică aproximativ 12,6 milioane sunt cauzate de factorii de mediu. Dintre acestea cel puţin 8,2 milioane erau atribuibile bolilor netransmisibile în legătură cu mediul, iar mai mult de trei sferturi erau localizate în doar trei regiuni ale lumii. Ţările cu venituri mici şi mijlocii suportă povara principală a bolilor legate de poluare, cu impact disproporţionat asupra copiilor.

Apa dulce reprezintă doar 2,5% din cantitatea existentă pe Terra. Conform Programului ONU pentru Evaluarea Apelor Mondiale 2017, în lume peste 80% din apele uzate sunt deversate netratate în mediu. 57 milioane ani de viaţă sunt anual pierduţi sau trăiţi cu dizabilităţi din cauza calităţii necorespunzătoare a apelor, a igienei şi salubrizării superficiale, precum şi a practicilor agricole defectuoase. 4.000 de copii îşi pierd viaţa în fiecare zi din cauza bolilor cauzate de apa poluată şi a sanitaţiei necorespunzătoare.

La nivel global, 58% din bolile diareice – un motor major al mortalităţii infantile – sunt cauzate de lipsa accesului la apă necontaminată şi salubritate de bază, provocând anual circa 1,8 milioane decese.  Deversarea îngrăşămintelor şi a altor substanţe chimice în cursurile de apă dulce poate declanşa poluarea cu nutrienţi, urmată de creşterea exagerată a plantelor acvatice ce poate diminua oxigenul necesar faunei specifice.