Dezbaterea proiectului legii graţierii a fost amânată pentru 11 aprilie

0
65

Senatorii jurişti au amânat, ieri, la cererea ministrului Justiţiei, dezbaterea proiectului de lege privind graţierea unor pedepse, Tudorel Toader precizând că Executivul pregăteşte unele măsuri complementare graţierii pentru rezolvarea problemelor din penitenciare.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader gesticuleaza catre jurnalisti, luni 27 Februarie 2017, la finalul sedintei Curtii Constitutionale, cu privire la un posibil conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si DNA. ALEXANDRU DOBRE/MEDIAFAX FOTO
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader gesticuleaza catre jurnalisti, luni 27 Februarie 2017, la finalul sedintei Curtii Constitutionale, cu privire la un posibil conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si DNA. ALEXANDRU DOBRE/MEDIAFAX FOTO

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, le-a solicitat senatorilor din Comisia juridică să amâne dezbaterea proiectului de lege privind graţierea, arătând că se pregătesc şi alte măsuri complementare, menite să rezolve problemele din sistemul penitenciar. ”Din moment ce eu, în faţa comisiei, am cerut termenul de trei săptămâni, e limpede că am avut în vedere posibilitatea încadrării în termen. (…) Despre retragerea sau nu a acestui proiect de lege trebuie discutat în Guvern. O opinie o am, dar o exprim în Guvern”, a spus ministrul Tudorel Toader după şedinţa Comisiei juridice.

              Minitrul Justiţiei nu a dat mai multe amănunte despre măsurile complementare graţierii unor pedepse, precizând doar că este vorba patru astfel de măsuri. Senatul este prima Cameră sesizată în cazul acestui proiect de lege organică, forul decizional fiind Camera Deputaţilor. Guvernul a iniţiat acest proiect de lege pentru graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate în timp ce ministrul Justiţiei era Florin Iordache.

Termenul de adoptare tacită în Senat este 25 aprilie

          ”La nivel de guvern, am vorbit şi în mai multe rânduri şi cu primul ministru, noi exprimăm convigerea faptului că proiectul de lege, în forma iniţială sau forma amendată pe parcurs, nu reprezintă soluţia miracol, minune care să rezolve problemele din penitenciar. Suntem convinşi de faptul că graţierea în limitele pe care legiuitorul le va stabili, este de natură să rezolve parţial această problemă, pentru că noi pregătim în momentul acesta, alte variante alte măsuri complementare acelei de graţiere a pedepselor. De aceea, dacă ar fi după mine, şi mă exprim în calitate de ministru al Justiţiei şi dacă dvs veţi aprecia, eu consider că ar fi utilă şi necesară o amânare a dezbaterii, să venim din urmă cu celelalte măsuri complementare care ar rezolva, considerăm noi în bună parte problema penitenciarelor nu numai graţierea, nu numai iertarea”, a declarat anterior Tudorel Toader.