Grădina Botanică, replantată cu ajutorul specialiştilor

0
340

Fiindcă autorităţile şi-au propus să nu le răpească prea multe zile de primăvară celor care iubesc plimbările în aer liber, se munceşte de zor în Grădina Botanică. Parcele de teren sunt curăţate de buruieni şi săpate la cazma pentru a fi îmbrăcate apoi cu plante adecvate fiecărui areal botanic. Un lucru mai puţin cunoscut este că, pentru redecorarea Grădinii Botanice, reprezentanţii RAADPFL se consultă cu specialiştii de la Facultatea de Agronomie, care aleg plantele, arbuştii şi florile potrivite. Lucrările se vor extinde până în extremitatea cea mai îndepărtată, la livada de pomi fructiferi care a început să fie curăţată de uscături pentru a putea fi reintegrată în peisaj. Cea mai urâtă parte a Grădinii Botanice a devenit şi cea mai frumoasă, fiind vorba de lacul pe care vizitatorii vor descoperi o grădină japoneză.

Autorităţile locale şi-au propus să decupeze tot ceea ce este mai bun şi frumos din stufărişurile şi sălbăticia ce puseseră stăpânire pe Grădina Botanică. Nu a fost o muncă uşoară. Deşi s-a început să se lucreze din primăvara anului trecut, tot mai sunt multe de făcut şi acum. Ieri, de exemplu, se muncea de zor la gardul de la poarta principală de acces. Deocamdată, s-a turnat structura de beton peste care va fi aşezată cealaltă parte a gardului din fier. Atunci când va fi montată, poarta îi va surprinde plăcut pe vizitatori şi pe toţi cei care iubesc Grădina Botanică fiindcă va fi vorba despre o lucrătură în fier de manieră artistică, stilul fiind cel al porţii de acces de la Muzeul de Artă. În următoarele zile, după cum ne-au spus reprezentanţii RAADPFL Craiova, primele porţiuni din gard vor sosi şi vor începe să fie montate.

Grădina este, de pe acum, animată

Partea stângă a Grădinii Botanice (cea cu Serele) a fost luată la mână fir cu fir în anul trecut. Lucrările s-au menţinut foarte bine şi este teritoriul cel mai curat al grădinii. Pe aleile, care şi ele au refăcute în totalitate tot anul trecut, oamenii se plimbă, bucurându-se de aerul curat al dimineţii. Sunt mulţi vârstnici care obişnuiesc să vină pentru a face mişcare, mămici care îşi plimbă copii şi, din când în când, câte un tânăr îmbrăcat în echipament sportiv care aleargă. Pe lângă faptul că e bine îngrijită, grădina e animată şi oamenii dau senzaţia că se bucură că, în sfârşit, au dispărut buruienile şi au reapărut florile. „Grădina este curată, îngrijită şi mai aşteptăm doar primăvara ca să înverzească şi copacii”, ne-a spus o pensionară, fostă profesoară, care se oprise din plimbare pe o băncuţă.

Grădina japoneză de pe lac

Anul trecut, când s-au început lucrările, cea mai interesantă parte a Grădinii Botanice erau dealurile de lângă lacul central, care au fost îmbracate în cascade de flori. Din această primăvară, botanica mai ascunde o surpriză, grădina japoneză care a fost amenajată pe lacul cel mare. Până nu demult înecat aproape total în stufăriş şi vegetaţie de baltă, lacul din partea cea mai îndepărtată a grădinii este acum un iaz cu apa limpede. Pentru prima dată după foarte mulţi ani, se zăreşte întreg conturul lacului, iar apa este curată oglindă. Autorităţile au decolmatat albia, au scos mâlul şi au consolidat malurile. Ca să pună în valoare salbele de lacuri de care dispune grădina, au fost construite două podeţe joase din lemn, care le permit tuturor celor care se plimbă să se strecoară şi pe sub coroanele sălciilor pletoase şi să privească întreg luciul de apă.

Specialiştii agronomi ajută la redecorarea arealelor

Muncitorii lucrau de zor pe cealaltă parte a grădinii. În sectorul livezilor, se tăiau crengile uscate ale pomilor şi se stivuiau în grămezi. Urmau să fie încărcate mai târziu în tractoare şi scoase afară. Mai încolo, se săpa terenul pe o porţiune mare pe care vor fi plante diferite soiuri de plante şi flori. Era acolo directorul RAADPFL Craiova, Rela Filip, care stabilea, împreună cu specialiştii de la Facultatea de Agronomie, ce trebuie plantat în această zonă a grădinii. „Este un sector anume al Grădinii Botanice pe care trebuie să îl păstrăm. Ne consultăm cu profesorul care se ocupă de acest perimetru, el ne spune cu ce plante trebuie să venim. Singura noastră dorinţă a fost să fie şi plante cu flori astfel încât să fie şi plăcut ochiului”, ne-a spus Rela Filip. Zona care se pregătea ieri va fi amenajată cu o porţiune de gard viu şi piatră, apoi mozaicuri din plante şi flori.

Se intervine şi la livada de pomi fructiferi

După ce va fi terminată şi această zonă, muncitorii se vor muta pe o alta alăturată. Parcelă cu parcelă, şi această jumătate a Grădinii Botanice va fi curaţată şi replantată. Autorităţile şi-au pus în plan să desţelenească totul până la limita blocurilor, inclusiv să cureţe livada cu pomi fructiferi la care nu s-a mai intervenit de nu se ştie când. După mulţi ani, în sfârşit, ieri, câţiva muncitori începuseră să taie crengile uscate ale copacilor şi să le aşeze în grămezi. Când va fi terminată şi această lucrare, se vor puteau zări şirurile drepte ale copacilor. Cei care îşi amintesc cum arăta cândava această micuţă livadă spun că era foarte bine întreţinută şi era locul unde studenţii veneau şi învăţau despre modul cum se cultivă şi se îngrijesc pomii fructiferi. Autorităţile locale, care au pornit în forţă aceste prefaceri, par că vor să salveze şi acest colţ al grădinii.

Lucrările sunt pe ultima sută de metri

Pentru că lucrările sunt de profunzime, fiind curăţat aproape fiecare metru de teren, mai durează puţine zile până când angajaţii de la spaţii verzi vor intra doar o singură dată pe zi, şi atunci doar dimineaţa pentru a îngriji parcelele şi aleile. Pentru a nu le răpi din frumuseţea şi farmecul zilelor de primăvară celor care au redescoperit plimbările în aer, autorităţile se străduiesc să termine cât de repede se poate cu toate lucrările. „Se munceşte foarte mult pentru că noi ne-am propus să terminăm cât mai repede. Oamenii sunt dornici să se plimbe prin toată grădina fără a mai auzi zgomotul tractoarelor cu care noi trebuie să cărăm iarba şi crengile uscate. Vine primăvara şi ne dorim foarte mult să le oferim grădina pentru a se bucura de peisaj”, ne-a declarat Rela Filip, directorul RAADPFL, care a mai anunţat şi câteva mici retuşuri la grădina japoneză.