UE şi Ucraina au semnat partea politică a Acordului de asociere

0
283

Componenta politică a Acordului de asociere dintre Uniunea Europeană (UE) şi Ucraina a fost semnată ieri, cu prilejul summitului liderilor europeni de la Bruxelles, marcând astfel susţinerea europeană faţă de noile autorităţi de la Kiev, reprezentate la Bruxelles de premierul Arseni Iaţeniuk. La ceremonie a fost prezent şi preşedintele României, Traian Băsescu. Un Acord de asociere între UE şi Ucraina a fost parafat în martie 2012, împreună cu un acord de liber schimb cuprinzător (DCFTA). În paralel, la Moscova, Consiliul Federaţiei (Camera superioară a Parlamentului federal rus) ratifica Tratatul de includere a Crimeei în componenţa Rusiei şi crearea de noi subiecţi în cadrul Federaţiei Ruse, la o zi după ce documentul fusese adoptat de către Duma de Stat (Camera inferioară), informează ITAR-TASS şi AFP. Imediat, președintele rus, Vladimir Putin, a şi promulgat legea privind ratificarea Tratatului de reunificare a Crimeii și Sevastopolului cu Rusia.

Senatorii ruşi au aprobat în unanimitate textul semnat marţi, 18 martie, de către preşedintele Vladimir Putin, potrivit căruia frontiera Rusiei cu Ucraina pe uscat va trece de acum pe linia teritoriului Republicii Crimeea şi Sevastopol, existentă la data intrării în Federaţia Rusă, potrivit ITAR-TASS. Delimitarea maritimă în Marea Neagră şi Marea Azov se va face pe baza tratatelor internaţionale semnate de Rusia, a normelor şi principiilor dreptului internaţional, specifică agenţia de presă menţionată. Acordul de alipire a Crimeei la Rusia prevede acordarea automată a cetăţeniei Federaţiei Ruse pentru toţi locuitorii din Crimeea. În acelaşi timp, se stabileşte o perioadă de tranziţie de o lună, în cursul căreia acei rezidenţi ai peninsulei care doresc să-şi păstreze paşaportul ucrainean trebuie să declare acest lucru. Până la 1 ianuarie 2015, urmează să fie reglementate toate aspectele legate de integrarea noilor entităţi în cadrul Federaţiei Ruse — economic, financiar, bancar, juridic, cele privind sistemul organelor de stat şi serviciul militar. Înainte de această dată, recruţii din Crimeea şi Sevastopol vor satisface serviciul militar în cadrul armatei Federaţiei Ruse pe teritoriul peninsulei. Alegerile pentru organele puterii de stat în Republica Crimeea şi Sevastopol vor avea loc în a doua duminică din septembrie 2015. Până atunci, autoritatea va fi exercitată de Consiliul de Stat al Republicii Crimeea — parlamentul — şi Consiliul de Miniştri, precum şi de către Adunarea legislativă a oraşului Sevastopol.

Putin răspunde cu ironii la sancţiunile impuse de UE şi SUA

Semnare componentei politice a Acordului de asociere are loc în timp ce tonul s-a înăsprit faţă de Rusia, care a replicat cu măsuri similare la sancţiunile americane şi europene. Statele Unite au ţintit sus, vizând colaboratori apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin, între care Serghei Ivanov, şeful său de cabinet. Ulterior, au adăugat pe lista celor 11 persoane cărora le-au fost îngheţate conturile, alte 20. Joi seara, liderii europeni reuniţi la Bruxelles au decis să adauge 12 ruşi şi ucraineni proruşi pe lista lor, ajungând la 33 de persoane. Preşedintele Barack Obama a ameninţat Moscova că va merge mai departe şi va viza „sectoare cheie” ale economiei sale. Europenii s-au înţeles şi asupra unei anulări a viitorului summit UE-Rusia, prevăzut în iunie la Soci, precum şi a reuniunilor bilaterale. La câteva minute după scurta intervenţie a lui Obama de la Casa Albă, Rusia a publicat propria listă cu sancţiuni vizând consilierii lui Obama şi congresmeni, între care senatorul republican John McCain. Totuşi, preşedintele Putin a reacţionat ironic, declarând că îşi va deschide un cont la banca „Rossia” , inclusă de SUA pe lista celor sancţionate, informează Interfax, Reuters şi ITAR-TASS. „Eu, personal, nu am un cont acolo, dar cu siguranţă că încă de luni îmi voi deschide unul”, a promis locatarul de la Kremlin. Banca „Rossia” a ajuns pe lista entităţilor vizate de sancţiuni din partea SUA întrucât aceasta ar fi foarte apropiată Kremlinului şi în conturile sale şi-ar fi plasat averile persoane care se află în anturajul presedintelui.

O blondă pasionată de pantofi roşii cu toc înalt, numită procuror general al Crimeei

Revenind la Crimeea, Putin a numit recent o blondă fermecătoare, pasionată de pantofi roșii cu tocuri înalte, în calitate de procuror general al peninsulei, comentează „Daily Mail”. Natalia Poklonskaia (33 de ani) a fost pentru prima dată prezentată publicului la o conferință de presă, la 19 martie, după împușcarea mortală a unui soldat ucrainean de către un membru al forțelor de autoapărare din Crimeea, sprijinite de către Rusia. În condițiile în care toți ochii sunt în prezent ațintiți asupra Ucrainei, imaginile cu Poklonskaia au apărut imediat în mass-media internațională și, în câteva ore, conferința — integral în limba rusă—, a devenit viral în întreaga lume. „Ei bine, acum știm motivul pentru care Putin vrea Crimeea”, a scris un comentator. Ulterior, imagini cu frumoasa blondă, purtând o rochie scurtă neagră și pantofi roșii cu tocuri înalte, au fost descoperite pe rețelele de socializare. Înainte de numirea sa, Poklonskaia, cunoscută pentru vederile sale ferme proruse, a lucrat ca avocat în Biroul Procurorului General din capitala ucraineană Kiev, dar și la biroul din Simferopol, potrivit ziarului guvernamental rus „Rossiiskaia Gazeta”.