Închisoare cu suspendare în cazul traficului de influenţă de la PMT Craiova

1
146

Agenta de la Penitenciarul de Minori şi Tineri Craiova trimisă în judecată pentru trafic de influenţă a fost condamnată, de judecătorii de la Tribunalul Dolj, la 3 ani de închisoare cu suspendare. Angela Mariana Creţu a fost acuzată că a cerut şi a primit de la un bărbat 3.400 de euro pentru a-i “aranja” angajarea fiului la penitenciarul unde lucrează ea. În baza deciziei instanţei de judecată, femeia trebuie să restituie şi suma primită de la denunţător.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, Victor Pena a depus, în noiembrie 2011, la Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj o sesizare în care a povestit că Angela Mariana Creţu i-a spus că poate interveni pe lângă persoane cu funcţii de conducere în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor în vederea angajării în sistem a fiului său, Mihai Pena. În urma anchetei demarate după sesizare, s-a stabilit că, în anul 2009, fiul denunţătorului a participat la examenul de admitere la Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna, însă nu l-a promovat, motiv pentru care i-a solicitat femeii să îl anunţe când vor exista posturi disponibile în vederea angajării în unitatea unde lucra aceasta, respectiv Penitenciarul de Minori şi Tineri Craiova.

“În acest context, învinuita Creţu Angela Mariana a pretins de la denunţător suma de 5.000 de euro, pentru a interveni în vederea angajării fiului său, ulterior acceptând ca suma plătită să fie de 3.000 de euro. În luna noiembrie 2009 denunţătorul s-a deplasat cu autoturismul împreună cu fiul său în apropierea locuinţei învinuitei, unde i-a remis acesteia suma de 3.000 de euro. Ulterior, martorul PDM (n.r. – Mihai Pena) i-a dat aceleiaşi învinuite cu titlu de împrumut suma de 400 de euro, care nu i-a mai fost restituită, întrucât Creţu Angela Mariana a motivat că a fost nevoită să-i remită aceleiaşi persoane din Bucureşti care urma a interveni în scopul angajării martorului. Întrucât după o perioada mare de timp denunţătorul a constatat că nu s-au făcut angajări la Penitenciarul de Minori şi Tineri Craiova, i-a solicitat învinuitei restituirea sumei de 3.400 de euro, însă aceasta din urmă nu s-a conformat, motivând că banii nu se mai află în posesia sa”, după cum au consemnat procurorii în rechizitoriu. Pentru că n-au reuşit să mai scoată banii de la femeie, în ciuda insistenţelor lor, bărbaţii au hotărât să o denunţe.

Dosarul a fost înaintat pe 6 februarie a.c., Tribunalului Dolj, iar la începutul acestei săptămâni, pe 19 martie a.c., judecătorii au pronunţat sentinţa. Angela Mariana Creţu a fost condamnată la 3 ani de închisoare, însă instanţa a dispus suspendarea pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 5 ani. Potrivit obligaţiilor stabilite în sarcina sa, femeia trebuie să se prezinte în ultima săptămână a fiecărei luni la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Dolj, să anunţe în prealabil orice schimbare de domiciliu şi orice deplasare ce depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea, să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă şi să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele sale de existenţă. Instanţa a mai stabilit că inculpata trebuie să restituie denunţătorului suma de 3.400 de euro. Hotărârea pronunţată la Tribunalul Dolj nu este definitivă, putând fi atacată cu apel atât de inculpată, cât şi de procurori.

1 COMENTARIU

  1. Io zic ca e foarte bine.
    Pentru coruptie sa se dea doar pedepse cu executare la locul de munca. Si, nu doar atat, ci sa le mareasca si salariul ca sa nu se mai lase corupti!

Comments are closed.