Protest al poliţiştilor şi personalului contractual din MAI, în faţa Prefecturii Dolj

0
399

Cu puţin timp în urmă, s-a încheiat protestul poliţiştilor din cadrul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual  (SNPPC) din cadrul MAI, care fac parte din Federaţia Sindicală Naţională a Poliţiştilor şi Personalului Contractual (FNPPC), afiliată la Cartel “Alfa”, care s-a desfăşurat în Piaţa Prefecturii din Craiova. Aceştia au depus o petiţie prefectului de Dolj, cu lista lor de revendicări, şi spun că vor merge cu protestele până la capăt, până la soluţionarea solicitărilor. Acţiunea lor este mai amplă, urmând o caravană în toată ţara, după un program bine stabilit, care, mâine, va avea punct terminus Bucureşti.

Protestele, la nivel naţional, au început pe data de 14 ianuarie. Ceea ce a avut loc, astăzi, la Craiova, se circumscrie un plan bine pus la punct, cu traseu bine stabilit. “Am început o caravană, cu plecare din Timişoara, pe 21 februarie, în fiecare zi urmând să pichetăm, prin respectarea legislaţiei în vigoare, mai multe Prefecturi, iar finalul va fi mâine, 23 februarie la Bucureşti. Astăzi, suntem în Dolj, Olt şi Argeş. La Bucureşti, vor fi 15 centre de pichetare, la Guvern, Parlament, Piaţa Universităţii, Ministerul de Finanţe, Ministerul Justiţiei, începând cu ora 10:00, adunarea manifestanţilor urmând să aibă loc la ora 09:30, în Piaţa Victoriei, de acolo urmând ca sindicaliştii să fie distribuiţi către punctele respective de protest”, a precizat Neculai Isache, secretar general al SNPPC şi al FNPPC.

Marius Ionescu, preşedinte al FSNPPC: “Nu am cerut creşteri salariale, ci respectarea legii”

Sindicaliştii au o serie de revendicări: abrogarea art. 1 din OUG 226/2020, prin care se anulează aplicarea etapizată a Legii – cadru 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (art.38), de la 1 ianuarie 2021, respectiv acordarea a 1/2 din diferenţa salarială rezultată din cuantumul actual şi cel prevăzut de lege, pentru 2022; abrogarea art. VIII (7) din OUG 226/2020, care anulează indexarea pensiilor militare de stat, cu rata inflaţiei, în cursul acestui an, prin derogare de la Legea nr.223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare; majorarea , la plafonul permis de lege, de 25%, a sporului pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică, acordat în prezent poliţiştilor judiciarişti, specialiştilor din structurile de investigaţii criminale, de combatere a criminalităţii organizate, etc., conform Legii 153/2017; actualizarea normei de hrană acordate personalului MAI, dat fiind faptul că actuala valoare nu a fost actualizată cu indicii preţurilor de consum; încadrarea în condiţii de muncă mai avantajoase a personalului contractual din cadrul MAI, care este tratat neunitar şi discriminatoriu; acordarea unui supliment salarial pentru risc medical şi angajaţilor din MAI, aflaţi în prima linie a combaterii pandemiei de COVID – 19; acordarea voucherelor de vacanţă pe acest an. “Noi nu am cerut creşteri salariale, ci respectarea legii. Vom continua protestele, iar după ieşirea din starea de alertă vom fi cu miile la manifestaţii”, a spus şi preşedintele FSNPPC,  Marius Ionescu.