Ministrul Energiei, Anton Anton: „La Craiova, urmează să construim cel mai modern sistem de stocare a energiei electrice în depozitele de gaze”

0
391

Ieri, a fost prezent la Craiova, ministrul Energiei, Anton Anton. Acesta a întreprins o vizită de lucru la Complexul Energetic Oltenia, mai precis la sediul Sucursalei Electrocentrale Craiova II. Tema discuţiilor a fost „Perspectivă şi proiecte de dezvoltare la SE Craiova II – reconversie sau capacităţi noi de producere a energiei electrice şi termice”. Mai exact, ministrul Energiei a prezentat proiectul “grup energetic nou 200 MW CCGT- Craiova II, pe gaz cu funcționare flexibilă inclusiv stocarea resursei energetice în depozitul subteran Ghercești”, proiect despre care Anton Anton a mai discut şi cu alte ocazii şi care apare în strategia energetică a României.

Alături de ministrul Energiei, din delegaţie a mai facut parte: Doru Vişan, secretar de stat; Dan Narcis Purcărescu, prefectul judeţului Dolj; Stelian Bărăgan, viceprimarul municipiului Craiova; Sorinel Boza, preşedinte Directorat – CEO; Dan Vasile, membru Director Complexul Energetic Oltenia şi nu în ultimul rând, Ştefan Dinca, director SE Craiova II.

Ministrul a explicat atât factorilor de decizie, cât şi presei, că prezenţa sa la Craiova se explică prin prezentarea şi susţinerea cu argumente a unui  program european prin care se urmăreşte introducerea în România a unei idei innovative, şi anume, să acumulăm energie electrică în depozite de gaze. Proiectul are două părţi. O parte a proiectului presupune conversia/construirea la centrala electrică de termoficare Craiova 2 (acum este administrată de Complexul Energetic Oltenia) a unor grupuri energetice noi, turbine în ciclu combinat pe gaze. „Astăzi, am venit la Craiova pentru un proiect important. Proiectul ăsta are două parţi. O parte care se realizează acum, motiv pentru care am fost şi am vizitatn cazanele de apă, care sunt aproape montate şi care vor începe să funcţioneze prin aprilie şi care vor asigura pentru cetăţenii oraşului şi pentru zona de industrie, în situaţia unei avarii extraordinare, cel puţin o încălzire de supravieţuire, ceea ce este foartte important”, a spus ministrul Anton Anton.

Gazul înmagazinat este extras din depozit şi folosit de turbinele pe gaze

Cea de-a doua parte ţine de actualul depozit de înmagazinare a gazelor naturale de la Gherceşti (capacitate de înmagazinare de 150 de milioane de metri cubi de gaz per ciclu de înmagazinare, deocamdată). Sistemul de stocare a energiei este următorul: atunci când turbinele eoliene produc energie electrică în exces faţă de consum (energie ieftină, pe care să nu o mai exportăm, spune Anton) această energie să fie consumată de compresoarele care să injecteze gaze din reţea în depozitul subteran de la Gherceşti. Apoi, când nu mai bate vântul, iar producţia de energie electrică a eolienelor scade semnificativ, gazul înmagazinat este extras din depozit şi folosit de turbinele pe gaze pentru a produce atunci energie electrică, dată fiind flexibilitatea crescută a acestor turbine pe gaze. Este o modalitate de echilibrare a sistemului, iar ministrul Energiei spune că este o formă de stocare a energiei, la remarca noastră cum că de fapt se stochează gaze. „Aici, la Craiova, urmează să construim cel mai intersant şi modern sistem de stocare a energiei electrice în depozitele de gaze. Am fost şi am vizitat depozitul de la Gherceşti, acolo, lângă depozit trebuie să construim o staţie de comprimare şi cu ajutorul energiei eoliene în surplus, pe care o avem atunci când nu o dorim, putem să introducem gaze în depozit. Depozitul astăzi funcţionează cu presiunea de la reţea, dar dacă, acolo alături de el, vom face o staţie de compresare, depozitul acesta va deveni cel mai mare din ţară şi putem să acumulăm extrem de multe  gaze. Iar gazele acumulate, se aduc aici, în centrală, sunt 3 kilometri distanţă, centrala asta se va retehnologiza. Adică, se renunţă la partea de cărbune şi se modernizează, se retehnologizează pe gaze”, a mai spus Anton Anton.

Finanţare europeană…70%

Aşadar, proiectul de stocare la care a făcut referire Anton Anton nu presupune stocarea fizică a energiei electrice în depozite de gaze, ci un proiect despre care s-a mai vorbit şi este trecut în Strategia Energetică. “Deci, centrala asta va produce energie electrică, printr-un sistem de înaltă eficienţă şi în acest mod, plecând de la energia produsă de eoliane, pe care o trecem prin sistemul de gaze, acumulare, adusă în centrală producem energie electrică eficient şi reuşim să rezolvăm o problemă îngrozitoare. Putem să montăm câte eoliene dorim, dar nu avem ce să facem cu energia respectivă, pentru că nu avem unde să o acumulăm.Şi atunci începem să rezolvăm problema acumulării. Sunt două sisteme de acumulare. Prima e Tarniţa, cu două lacuri şi ăsta care e un sistem nou, modern şi neutilizat la adevărata lui valoare. În acest moment se face studiul respectiv şi probabil. Problema este legată de finanţare, cred că trebuie să ne gândim la două aspecte : studiul, pentru că nu îl facem aşa după ideea cuiva şi de unde luăm banii. Astăzi ( n.r ieri) am analizat împreună cu conducerea CEO sursele de finanţare. Există două surse mari : finanţarea modernizărilor – 10 D şi o sursă de plan naţional, similară cu planul naţional de investiţii, care se numeşte 10 C – surse europene. Şi noi ne.am hotărât ca acest proiect să-l introducem pe fonduri europene, 70% din finanţare, adică, îl vom face pe 10 C. Ceea ce înseamnă că 30% vor veni din fondurile companiei, ceea este remarcabil”, a explicat ministrul Energiei. Anton Anton.