Peste 350 de fermieri din Dolj, interesați să comercializeze lâna oilor

0
748

Dacă până acum o aruncau sau o puneau, pur și simplu, pe foc pentru a scăpa de ea, este primul an când crescătorii de ovine pot să facă un ban și din lâna oilor. În Dolj, sunt peste 350 de fermieri care au anunțat deja că sunt interesați să își ducă lâna în cele 20 de centre de colectare care au fost identificate în țară, cel mai apropiat fiind cel de la Sibiu. Aceștia vor beneficia, în schimb, de ajutor de minimis pentru lână – 1 și 3 lei pe kilogram.

Crescătorii de ovine din Dolj sunt sprijiniți direct de conducerea Direcției pentru Agricultură, care a început de mai mult timp să identifice fermierii și efectivele de animale pe care aceștia le dețin, iar acțiunea se apropie de final. „Sunt peste 350 de crescători de oi și capre în județul nostru, un număr destul de mare, la care nu mă așteptam. Este un lucru extraordinar că ministerul a introdus acest program național de acordare a ajutorului de minimis pentru colectarea lânei, dându-le astfel posibilitatea să obțină un ban și pentru lâna care, în alte condiții, se pierdea. Oamenii nu aveau capacitatea să o prelucreze și atunci o aruncau sau o puneau pe foc, neștiind cum să mai scape de ea”, afirmă directorul Direcției pentru Agricultură Dolj, Adrian Popa. Potrivit acestuia, inspectorii agricoli ai direcției au mers în fiecare localitate în parte și au inventariat câți crescători de oi și capre există și dacă sunt interesați să-și comercializeze lâna animalelor în centrele de colectare. Toți cei 362 de fermieri existenți la nivelul județului au răspuns afirmativ și au fost înscriși pe liste.

Lâna din Dolj va fi colectată la Sibiu

Spre sfârșitul lunii mai, ca în fiecare an, crescătorii de ovine vor începe să tundă lâna de pe oi. Ca să poată să o trimită către centrele de colectare, nu se cere să fie spălată, ci doar să fie curățată prin îndepărtarea mărăcinilor sau altor buruieni, iar ultima dată să fie sortată. „Legătura cu centrele de colectare o vom purta noi. Îi vom ajuta efectiv pe oameni până la final, ca să poată să își comercializeze și acest produs”, a precizat directorul Adrian Popa. Împachetată pe categorii – melinos, țurcană și țigaie – lâna va fi expediată apoi către unul din cele 20 de centre de colectare, comunicate ieri de către minister. În zona Olteniei, nu există, din păcate, nici unul, așa că lâna va fi trimisă, cel mai probabil, la Sibiu sau Constanța. „Sunt cele mai apropiate centre de noi. Când se va apropia perioada de colectare, vom lua legătura cu cei de acolo și vom vedea în ce condiții se va face livrarea, apoi îi vom informa pe fermieri”, a mai spus directorul Adrian Popa, la rândul său entuziasmat că acest nou program dat în sprijinul crescătorilor de ovine începe să funcționeze.

Prețul: între 1 și 3 lei pe kilogram

Ajunsă în centrele de colectare, lâna va fi verificată din nou, cântărită și apoi plătită, în funcție de calitate. Potrivit directorului Popa, crescătorii de ovine vor primi câte 1 leu pe kilogramul de lână din rasa țigaie sau țurcană și 3 lei pe kilogramul de lână din rasa melinos, considerată de calitate superioară. „Nu este un preț foarte mare, într-adevăr, dar înseamnă ceva în plus pentru acești oameni care se dedică activității de creștere a animalelor”, este de părere reprezentantul Direcției pentru Agricultură Dolj. Acesta este primul an când ministerul s-a decis (prin HG nr. 500/2017) să acorde un ajutor de minimis și pentru colectarea lânei, pe care ciobanii o aruncau sau, în cele mai fericite cazuri, reușeau să o vândă samsarilor. De obicei, cetățeni de etnie romă colindau prin sate, în perioada când se tundeau oile, și cumpărau lâna cu puțini bani pe kilogram, aproape pe nimic. Crescătorii de animale însă o vindeau și așa, fiind bucuroși că scapă de ea.

362 de fermieri cresc oi și capre, în Dolj

Pe lângă ajutorul de minimis oferit pentru colectarea de lână, care se acordă din acest an, crescătorii de oi și capre mai beneficiază și de „ajutorul național tranzitoriu”, o subvenție acordată de la bugetul național pe cap de animal. Directorul Adrian Popa a declarat că, în acest an, sprijinul financiar este de 5,24 de euro pentru fiecare animal – dacă fermierul deține peste 50 de oi; și de 25 de euro pe cap de animal – dacă fermierul deține între 150 și 500 de animale, iar acestea sunt înscrise și în registrul genealogic. ”Avem fermieri din ambele categorii care primesc acest sprijin de la bugetul național, prin intermediul plăților oferite de către APIA”, a precizat directorul Direcției pentru Agricultură Dolj. La nivelul județului Dolj, sunt înregistrați 362 de crescători de oi și capre, care provin din 60 de localități – cei mai mulți fiind din Seaca de Câmp, Dăbuleni, Moțăței, Ciuperceni, Giubega, Rast și Poiana Mare.