Explorări picturale și fotografice, la Galeria „ARTA”: Iulian Segărceanu și Mihnea Fronie

0
1227

Dublu vernisaj, duminică la prânz, la Galeria „ARTA” a Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Craiova: deși îi despart 45 de ani, un pictor consacrat și un fotograf debutant au împărțit simezele, prezentându-și cele mai recente explorări artistice, picturale și fotografice.

Primul este Iulian Segărceanu, care și-a surprins publicul cu 30 de picturi non-figurative, unele de mari dimensiuni, în care tonalităților gri-cenușii ce îi caracterizau creația le-a luat locul cromatica vie, aprinsă – în armonie cu starea de spirit, recunoaște autorul. „Pe pictorul Iulian Segărceanu sunt convins că toată lumea îl cunoaște. Expune de 40 de ani… A transformat într-o profesiune de credință dragostea pentru pictură – una care reține atenția și este apreciată”, a afirmat la vernisaj Paul Rezeanu, istoric de artă, fost director al Muzeului de Artă Craiova.

Celalalt este Mihnea Șerban Fronie, un tânăr elev de liceu, care studiază în prezent în Franța, unde și-a și descoperit pasiunea pentru fotografie. În aceste locuri a surprins uimitoare peisaje, pe care le redau cele 25 de lucrări din expoziția de la Craiova. Fiu de medic fiind, își dorește să urmeze apoi Medicina, tot în această țară, rezervând Craiovei – unde a copilărit până la vârsta de 14 ani – doar bucuria de a-i admira lucrările. „Nu știu exact când și-a descoperit această vocație, dar remarc faptul că fotografia pe care o practică este una de calitate”, a mai spus Paul Rezeanu.

Expozițiile celor doi artiști – ambele cu vânzare – vor rămâne deschise la Galeria „ARTA” până la sfârșitul lunii, accesul publicului spre a le vizita fiind liber. De la 1 martie, simeze vor găzdui expoziția de pictură a artistului Florin Constantinescu.

– IULIAN SEGĂRCEANU

Au trecut doi ani de la ultima dvs. expoziție personală… Ce ați mai făcut în acest timp?

Mai multe experimente… Am încercat niște lucrări abstracte. Eu oricum aveam o predilecție spre asta, dar acum am zis să încerc… Bineînțeles că am plecat tot de la realitate. Am reluat și teme mai vechi – am câteva lucrări cu sperietori, și asta pentru că sunt vreo nouă așezate chiar în fața atelierului meu, puse prin curte, agățate în pomi sau pe garduri, toate făcute de mine.

Surprindeți publicul nu numai îndreptându-vă atenția spre abstract, ci și cu lucrări de mari dimensiuni, în care puneți mai multă culoare…

Eu sunt cunoscut ca un pictor mai melancolic. De data aceasta însă nu am mai mers pe griuri, ci am început să lucrez pe culorile primare, roșu galben și albastru și derivatele lor. Așa am găsit de cuviință, ca pe suprafețele mari să pun culori mai puternice. Fiind suprafața mare, trebuie să lucrezi un pic mai decorativ… Da, un lucru îmbucurător pentru mine este că am lucrat pe suprafețe foarte mari. Cea mai mare lucrare are 200×90 cm. Restul au cam 130×100 cm, iar altele sunt și mai mici. Am și alte lucrări mai mari, dar nu am reușit să le expun, pentru că nu e spațiu la Galeria „ARTA”. Iar acest gen de pictură nu trebuie aglomerată – trebuie să aibă spațiu în jur, ca să o vezi bine.

Este cromatica aceasta în concordanță cu stare dvs. de spirit?

Bineînțeles! Arta este starea spiritului!

Este o expoziție cu vânzare. Își permit craiovenii să vă achiziționeze lucrările?

Da, unii își mai permit. Sunt câțiva „bolnavi de artă”, vin tot timpul la vernisaje și e imposibil să nu le placă ceva.

Obișnuiți să și păstrați lucrări pe care le realizați?

Da, foarte multe. În afară de colecția mea, care cuprinde vreo 80 de lucrări, am foarte multe lucrări cumpărate sau primite de la alți colegi pictori. Sunt 208 cu totul, așezate în cinci camere. Înainte de fiecare expoziție, împreună cu regretatul meu prieten și coleg Victor Pârlac, alegeam trei-patru lucrări pe care să le păstrez, pentru că ele sunt relevante pentru o etapă din creația mea. E un drum al meu… Mă mai uit la ele și mă gândesc: ce fac în continuare?

Și ce o să faceți după vernisajul de la Craiova?

O să deschid o expoziție la Slatina, la Muzeul de Artă, cred că în luna august. Va cuprinde și câteva lucrări prezentate în expoziția aceasta de la Craiova.

***

Iulian Segărceanu s-a născut la 31 august 1955, în comuna doljeană Podari, sat Branişte, și a urmat cursurile Liceului de Artă din Craiova, studiind cu regretatul prof. Ilie Marineanu. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Din 1986 până în prezent a deschis numeroase expoziții personale (Muzeul de Artă Craiova, Galeria „ARTA” Craiova, Muzeul de Artă Calafat, Muzeul Județean Olt, Galeria „Artis” Slatina etc.) și a participat cu lucrări la saloane ale artiștilor. Are lucrări în colecţii de stat şi particulare din România, Serbia, Belgia, Bulgaria, Franţa, Italia, Elveţia, Danemarca, Australia, Liban, Coreea de Sud, S.U.A., Canada, Grecia, Israel, Africa de Sud etc.

– MIHNEA ȘERBAN FRONIE –

– Aduci pe simezele craiovene 25 de fotografii, îndeosebi peisaje. De unde sunt ele?

– Unul singur este din România, restul sunt din Franța, din diferite locuri din regiunea Charente-Maritime, de pe coasta Atlanticului, din Bretania și din Alpii Francezi – Chamonix, Mont Blanc.

– Aici ți-ai descoperit pasiunea pentru fotografie?

– Da, în acest colț de lume, printre luminile cerului oglindite în imensitatea mării și filtrate de voalul norilor. Pe plajele  de acolo nici un răsărit și nici un apus nu seamănă cu precedentul, iar acest lucru m-a îndemnat la contemplație, iar mai apoi la captarea imaginilor. Am reușit să surprind lumini pe care nu le-am mai întâlnit decât în pânzele pictorilor impresioniști și atunci am înțeles că numai sub lumina cerului reflectată de ocean curentul impresionist putea să își facă apariția…

– Mergi special în astfel de locuri pentru fotografii sau ele sunt realizate cu prilejul călătoriilor tale?

– De obicei ies special să fotografiez și profit cu atât mai mult când sunt într-o excursie să merg în diferite locuri să fac poze.

– Nu expui pentru prima dată…

– E adevărat. Am început să expun în holurile liceului și apoi la concursul fotografic între licee. Am mai expus într-un oraș din apropiere de locul în care locuiesc, la un concert rock. Concomitent mi s-a publicat o fotografie într-o revistă internațională de specialitate, „Digital Photo” (nr. 26, august-septembrie 2017), iar câteva dintre fotografiile mele s-au situat în topurile internaționale pe internet.

– În prezent locuiești în Franța. Vei reveni în România după ce închei studiile?

– Deocamdată sunt la liceu, urmează să absolv anul acesta. După liceu sigur nu voi reveni, pentru că vreau să urmez Medicina, tot în Franța. Nu știu ce va fi după aceea…

***

Mihnea Șerban Fronie s-a născut pe 23 noiembrie 2000, la București, și a copilărit la Craiova până la vârsta de 14 ani. A urmat clasele I-VIII la Școala nr. 22 și, deși a fost admis la clasa de Matematică-Informatică a Colegiului Național „Frații Buzești” cu media 9,81, a ales să urmeze cursurile liceale în Franța, la Liceul Cordouan din Royan, departamentul Charente-Maritime, pe coasta Oceanului Atlantic.