Sute de doljeni, înscrişi în Programul guvernamental pentru cultivarea tomatelor

0
2556

Producătorii agricoli din România sunt susţinuţi, printr-un program guvernamental, să cultive tomate în spaţii protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producţia autohtonă. După Giurgiu şi Olt, judeţul Dolj este cel de-al treilea la numărul solicitărilor de înscriere în programul de sprijin pentru tomate. Până ieri, Direcţia pentru Agricultură Dolj centralizase peste 300 de cereri. Potenţiali producători sunt circa 1.000, motiv pentru care angajaţii D.A. Dolj vor merge şi în aceste zile în alte 30 de localităţi doljene pentru a prezenta detaliat beneficiile măsurii de sprijin.

  plante 1În domeniul agriculturii şi al creşterii animalelor concurenţa cu produse din afara ţării a avut influenţe negative în valorificarea produselor obţinute. Acestui context i s-au adăugat şi disfuncţionalităţile pieţei, care periclitează existenţa unei economii funcţionale şi echitabile în aceste sectoare confruntate, şi în prezent, cu dificultăţi legate de pierderile de venit ale producătorilor, cauzate de perturbările înregistrate pe piaţă: embargoul impus de Federaţia Rusă la începutul anului 2014, seceta severă din anii 2015 şi 2016, care a condus la creşterea costurilor inputurilor în cadrul exploataţiilor agricole. În prezent, producătorii agricoli înregistrează pierderi de venit considerabile din cauza contextului global nefavorabil.

Tomatele, un potenţial nevalorificat

În urma analizei balanţei comerciale realizată pentru anul 2015 a reieşit că România a importat tomate în cantitate de 61.824,964 tone cu o valoare de 56,1 mil. euro.

Cultura de tomate în spaţii protejate are un potenţial nevalorificat pe deplin în sensul existenţei unor premise care să ofere producătorilor posibilitatea reluării ciclului de producţie şi funcţionării în condiţii de piaţă echitabile în context concurenţial. În sectorul legumicol, deficitul de producţie la cultura de tomate cultivate în spaţii protejate se înregistrează cu precădere în perioada de iarnă din cauza condiţiilor climatice ale României, când cheltuielile sunt mult mai mari pentru menţinerea acestor culturi, precum şi existenţa unui număr redus de centre de colectare în zona bazinelor legumicole, ceea ce duce la producţii mult diminuate.

Suprafaţa de tomate cultivate în spaţii protejate – sere şi solarii – a fost la nivelul anului 2015, pe tot cuprinsul ţării, de 1.811,6  ha realizându-se o producţie de circa 101,9 mii tone. La nivelul României, consumul de legume mediu anual pe locuitor se situează în jurul valorii de 182,9 kg, din care tomate 38,1 kg, ceea ce reprezintă 20,83 % din consumul total de legume.

Peste 300 de legumicultori doljeni solicită ajutorul

dosarePrin HG nr. 39/2017 pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate”, Guvernul României a stabilit o schemă transparentă de ajutor de minimis, prin care cei ce vor să cultive tomate pot primi fonduri substanţiale.

La nivelul judeţului Dolj, până ieri depuseseră cereri de sprijin aproximativ 300 de fermieri. „Noi vom desfăşura acţiuni de informare a producătorilor în toate localităţile doljene. Mai mult de 300 de producători au depus, deja, cereri de minimis, iar totalul celor informaţi urcă la circa 1.000. Oamenii trebuie să înţeleagă că, indiferent de suprafaţa cultivată şi de cantitatea produsă de tomate, fermierul primeşte un singur ajutor financiar de 3.000 de euro pe an, timp de 5 ani, pentru această activitate. Condiţia care se cere este ca, în cazul producătorilor agricoli, valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 15.000 euro pe durata a 3 exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente”, ne-a precizat Cristinel Călugăru, director adjunct al Direcţiei pentru Agricultură Dolj.

Legumele vor fi verificate

directia agricolaPot beneficia de aceşti bani P.F.A.-urile, I.I., A.F.-urile, dar şi producătorii agricoli persoane fizice. O instalaţie de încălzire a 1.000 mp de solariu costă aproximativ 16.000 de lei. Cu alte cuvinte, pentru a se încadra să iasă pe piaţă cu tomatele în intervalele stabilite de HG, mai ales în primul interval de comercializare, producătorii trebuie să asigure încălzirea solariilor, inclusiv a pământului. Ceea ce înseamnă un efort financiar consistent. Totodată, acest ajutor financiar permite agricultorilor să poată accesa şi alte scheme de sprijin din fonduri europene, tocmai pentru a îmbunătăţii nivelul exploataţiei agricole.

Pentru că agricultorii nu duc lipsă de metode inedite de a-şi spori producţia şi de a ieşi pe piaţă mai devreme decât în mod normal, responsabilii din Direcţia pentru Agricultură Dolj vor întreprinde verificări în momentul înfiinţării culturii şi la începutul rodirii.

Dovada, cu facturi sau file din carnetul de comercializare

plantePentru obţinerea sprijinului, solicitanţii înregistraţi în Registrul unic pentru accesarea Programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate şi verificaţi au obligaţia să depună la D.A. Dolj documente justificative care să ateste comercializarea producţiei de tomate obţinute din spaţiile protejate, până la data de 27 decembrie 2017, inclusiv. Documentele justificative sunt factura/fila/filele din carnetul de comercializare, din care să rezulte cantitatea de tomate comercializate.

„Dacă producătorul a terminat de vândut tomatele, trebuie să vină la noi cu documentele justificative cerute de legislaţie şi noi vom livra banii imediat, începând cu luna mai. Pentru ciclul al doilea de producţie, facturile fiscale sau filele din carnetul de comercializare trebuie aduse până la 27 decembrie, cel mai târziu”, ne-a precizat Cristinel Călugăru.