Primăria Segarcea aşteaptă încă banii de la CNI pentru Policlinică

0
559

Policlinica Spitalului Orăşenesc din Segarcea, care a ars în urmă cu doi ani într-un incendiu puternic, ar putea fi renovată anul acesta dacă şi Compania Naţională de Investiţii se va arăta interesată de acest proiect al autorităţilor locale. Primarul oraşului, Nicolae Tutunaru, a deschis, şi în 2017, lista de priorităţi cu această lucrare, importantă nu doar pentru locuitorii urbei, ci şi pentru toţi pacienţii din zonă. Însă, fiind vorba de o investiţie amplă, care cuprinde atât reabilitarea policlinicii, cât şi modernizarea spitalului – estimată la 5 milioane de euro –, autorităţile recunosc că sunt neputincioase din punct de vedere financiar şi totul depinde acum de CNI.   

PAGINA UNUAu trecut doi ani şi Ambulatoriul Spitalului Orăşenesc din Segarcea nu a fost nici până acum reconstruit, deşi cadrele medicale au nevoie de spaţii corespunzătoare, iar autorităţile locale le susţin în totalitate. Chiar în prima zi a anului 2015, Policlinica Spitalului Orăşenesc din Segarcea a fost mistuită de flăcări: 150 de metri pătraţi de acoperiş au ars. Primăria a luat atunci hotărârea de a muta, temporar, activitatea Ambulatoriului într-o clădire, care se află vizavi de spital. „Policlinica a fost mutată într-o altă clădire, dar acolo spaţiile sunt mici şi incomode pentru medici. A fost o soluţie la îndemână la care am recurs, gândindu-ne că se va reveni la vechia clădire, bineînţeles, după ce va fi refăcut. În acest an, sperăm să primim un răspuns de la CNI şi chiar să începem lucrarea la fostul ambulatoriu”, a declarat primarul Nicolae Tutunaru.

Se doreşte modernizarea întregului spital

Potrivit primarului Nicolae Tutunaru, ar fi necesară o sumă de 5 milioane de euro pentru refacerea imobilului în care a funcţionat Ambulatoriul, cât şi pentru modernizarea Spitalului Orăşenesc. „Noi avem două proiecte legate de sistemul sanitar. Vrem să refacem acest Ambulatoriu, care este extrem de necesar, dar şi să modernizăm spaţiile medicale din întregul spital. Investiţia ar ajunge la o sumă de 5 milioane de euro”, a precizat primarul oraşului Segarcea. În ceea ce priveşte Policlinica, acolo este nevoie să se facă reparaţii capitale. În primul rând, structura construcţiei rămase în picioare după incendiu trebuie să fie consolidată. Apoi, autorităţile plănuiesc o recompartimentare şi chiar o extindere a unităţii medicale. În corpul respectiv ar urma să funcţioneze mai multe cabinet medicale, pe specialităţi.

Autorităţile iau în calcul şi dotarea secţiilor cu aparatură

primar segarceaOraşul Segarcea are mare nevoie de un spaţiu adecvat pentru servicii medicale întrucât aici ajung să se trateze pacienţi din mai multe localităţi învecinate. Pe lângă extinderea unităţii sanitare, autorităţile iau în calcul şi dotarea cu aparatură a secţiilor din spital astfel încât cei care ajung acolo să beneficieze de investigaţii medicale cât mai amănunţite. „Oraşul Segarcea este un centru medical de referinţă pentru întreaga zonă. Din fericire, nu ne confruntăm cu deficit de medici şi avem acoperite toate specialităţile medicale, inclusiv Neurologie şi ORL. În plus, avem şi doi medici ATI, o specialitate medicală mai rară”, a mai spus primarul Nicolae Tutunaru.

În plus, clădirea distrusă de flăcări avea şi valoare de patrimoniu pentru oraşul Segarcea, fiind tot ce mai rămăsese dintr-un frumos palat în care familia regală a României îşi petrecea vacanţele în timpul domniei regelui Carol I.

Investitorii sunt aşteptaţi cu facilităţi

segarcea bloc 1Al doilea mare obiectiv al Primăriei Segarcea pentru 2017 este creşterea nivelului economic al localităţii. Autorităţile spun că acest lucru este posibil doar prin atragerea de investitori şi iau în calcul toate posibilităţile de a-i convinge. „Suntem deschişi la discuţii cu orice firmă care îşi doreşte să pornească o afacere în oraşul Segarcea şi ne-ar tenta să ne dezvoltăm şi pe latura de industrie mică, având o arie de producţie mai largă. De aceea, cred că foarte importantă este aducerea reţelei de alimentare cu gaze naturale în Segarcea. Când vom avea şi această utilitate, alături de facilităţile pe care le oferim noi, vom fi mult mai atractivi pentru investitori”, explică Nicolae Tutunaru. Potrivit acestuia, au început demersurile în acest sens prin emiterea autorizaţiei de construire pentru introducerea magistralei de gaze.

Asfaltările încep din primăvară

segarcea primariaÎn 2016, Primăria Segarcea a reuşit să reabiliteze termic clădirea Liceului „Vintilă Horia”, o lucrare care s-a ridicat la suma de 200.000 de lei. În acest an, primarul Nicolae Tutunaru şi-a propus să investească şi mai mult în infrastructura de învăţământ, şi anume să construiască grădiniţe şi creşe întrucât este nevoie de spaţii noi pentru educaţia copiilor.

Tot în 2017, autorităţile şi-au programat să continue şi asfaltarea de străzi, cunoscut fiind faptul că Segarcea deţine deja reţele de apă şi canalizare. O realizare importantă a fost şi amenajarea parcului care se află în imediata apropiere a Primăriei şi care se întinde pe o suprafaţă de 5 hectare. S-a lucrat timp de doi ani, plantându-se copaci şi amenajându-se alei şi chiar o fântână arteziană, iar acum parcul este unul dintre locurile frumoase cu care locuitorii oraşului Segarcea se mândresc.

RADU ILICEANU şi LAURA MOȚÎRLICHE