2014, anul voluntariatului în România

0
336

Reprezentanții ISU Dolj anunță că 2014 este anul voluntariatului și toate activitățile de acest fel vor fi încurajate de autorități, întrucât activitatea de voluntariat se dovedeşte a fi un element din ce în ce mai important pentru dezvoltarea societăţii civile.

Poate cea mai bună definiţie a termenului de „voluntar” ar fi că este o persoană care din proprie iniţiativă “decide să facă ceva”. Trecând de la definiţii la acţiune, voluntarul este acela care, pus în faţa unei persoane care este în dificultate sau în faţa unei situaţii delicate, decide să intervină pentru a schimba radical acea situaţie, starea acelei persoane, dând astfel, prin propria-i acţiune, alt curs acelei situaţii.

În România, peste 6 milioane de oameni locuiesc în zone cu risc crescut la dezastre, iar practica a demonstrat că evenimentele generatoare de situaţii de urgenţă nu pot fi evitate, însă, uneori, acestea pot fi gestionate iar efectele lor pot fi reduse prin implicare voluntarilor. Organizaţiile de voluntari au un rol deosebit de important în acţiunile de răspuns la dezastre, acţionând pentru evacuarea populaţiei sau a bunurilor periclitate, asigurarea cazării şi adăpostirii, apei şi hranei pentru persoanele afectate sau evacuate, acordarea asistenţei medicale de urgenţă, acordarea de ajutoare de primă necesitate, despăgubiri şi asistenţă socială şi religioasă, prevenirea îmbolnăvirilor în masă sau reabilitarea zonelor afectate. În scopul apărării vieţii, avutului public şi/sau a celui privat împotriva incendiilor şi a altor calamităţi, la nivelul consiliilor locale, s-au constituit servicii publice voluntare pentru situaţii de urgenţă.

„Serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă se bazează în mod special pe o prestaţie personală, voluntară şi gratuită. Noi am fost de foarte multe ori sprijiniți de serviciile voluntare locale pentru situații de urgență, organizăm concursuri, pentru a le testa nivelul de pregătire, și fac față cu brio. Ceea ce ne dorim, de fapt, este să încurajăm orice persoană care dorește să devină voluntar, pentru că niciodată o mână de ajutor nu prisosește”, a explicat mr. Florin Cocoșilă, purtătorul de cuvânt al ISU Dolj.