Seară Ceaikovski, cu pianistul Daniel Goiţi

0
318

Program dedicat în întregime celui ce poate fi considerat cel mai romantic compozitor al tuturor timpurilor, Piotr Ilici Ceaikovski, astă-seară, la Filarmonica „Oltenia”! Interpretează Orchestra Simfonică a instituţiei (dirijor: Alexandru Iosub) şi pianistul Daniel Goiţi, în prezent profesor la Academia de Muzică din Cluj-Napoca. Programul cuprinde Concertul nr. 1 în Si bemol minor pentru pian şi orchestră, op. 23, şi Simfonia I în Sol minor, op. 13, „Visuri de iarnă”. Concertul începe la ora 19.00, iar biletele pot fi achiziţionate chiar şi înainte, de la Agenţia Filarmonicii, la preţul de 15 lei. Elevii, studenţii şi pensionarii au reducere la 8 lei.

Daniel Goiţi

Şcoala pianistică clujeană se mândreşte astăzi cu unul dintre cei mai importanţi pianişti ai României, Daniel Goiţi. Absolvent al Liceului de Muzică „Sigismund Toduţă” (1986), iar mai apoi al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” (promoţia 1990), la clasa prof. univ. dr Ninuca Oşanu-Pop, Daniel Goiţi este în prezent el însuşi profesor la Academia de Muzică din Cluj-Napoca, formând noi generaţii de pianişti. În anul 1994 a obţinut o bursă de studii la Hochschule der Künste din Berlin, unde s-a perfecţionat cu renumitul pianist, de asemenea de origine clujeană, Georg Sava.

Pe parcursul carierei sale artistice a primit peste 25 de premii şi distincţii (Premiul I şi titlul de laureat la Concursul „George Enescu”, Bucureşti, 1991; Premiul I la Concursul de Pian „Artur Schnabel”, Berlin, 1992; titlul de „Visiting Artist-Teacher” oferit de University of Alabama, SUA, 1999 etc.). În 2005 a obţinut Titlul de Doctor în muzică, iar în prezent se află în fruntea catedrei de Pian-Orgă la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”.

Daniel Goiţi a susţinut numeroase masterclass-uri pentru tinerii pianişti români şi a desfăşurat o foarte bogată activitate concertistică în ţară şi în străinătate (Geneva, Lausanne, Berna, Graffenried, Cabbiolo, Messocco ş.a.). Activitatea sa concertistică (a cântat în compania unor prestigioase orchestre din SUA, Anglia, Franţa, Italia, Germania, Austria, Grecia şi Israel) este întregită de valoroase înregistrări CD şi pentru radio, precum şi de numeroasele apariţii la posturile de televiziune.

 

        • Una dintre lucrările cele mai cunoscute din literatura pentru pian, Concertul nr. 1 în Si bemol minor, op. 23 s-a impus rapid în conştiinţa interpreţilor şi a publicului datorită calităţilor sale remarcabile: prospeţime şi originalitate, un înalt grad de virtuozitate, amploare orchestrală, diversitate expresivă. Prezentată în primă audiţie (în Rusia) la Sankt Petersburg (1 noiembrie 1875), lucrarea a fost audiată în public pentru prima dată la Boston (25 octombrie în acelaşi an, solist fiind Hans von Bülow).
        • Prima simfonie a lui Ceaikovski se individualizează prin nuanţarea trăirilor psihologice, întrucât întreaga ei esenţă constă în redarea unui proces intensificat de zbatere lăuntrică, dureroasă şi, totodată, sublimă. Tema lucrării se centrează asupra imaginii nostalgice a măreţiei Rusiei, a Patriei-Mamă, iar conţinutul său exprimă fără echivoc spiritul simfoniei romantice ruse. Definitivată în noiembrie 1866, Simfonia I în Sol minor, op. 13, „Visuri de iarnă” i-a fost dedicată lui N. Rubinstein.